Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Yritykset Yrityksiä lähellä Luomua joka lähtöön

Luomua joka lähtöön

Sähköposti Tulosta
luomua - verkkonummi.fi
Raasepori.
Luomu on taas in. Siitä on tullut varakkaiden ihmisten statusruokaa, ravintoloiden laatuherkkua ja lehtien ja elämänlaatusarjojen trendipurtavaa. Trenditietoisten lisäksi on niitä, jotka syövät ja ovat jo kauan syöneet luomuruokaa kantaakseen oman vastuunsa planeetastamme. Ja osa syö luomuruokaa, siitä yksinkertaisesta syystä, että luomuruoka maistuu heidän mielestään paremmalta. Sanovat, että jos on kerran maistanut Svarfvarsin luomutilan kirsikkatomaatteja ei enää suostu syömään muuta.

Maailman kannalta luomumuoti on hyvä asia. On samantekevää, minkä vuoksi ihmiset haluavat syödä puhtaasti tuotettua ruokaa. Pääasia on, ettei maaperään ja vesistöihin laiteta turhia kemikaaleja joiden tuotanto tuhoaa ympäristöä ja lämmittää ilmakehää. Luomutuottajaa kuitenkin huolestuttaa hiukan: mitä jos seuraava ruokamuoti onkin geenimuunneltu, itsevalaiseva kala?

Svarfvarsin (joka lausutaan ilman f-kirjainta) isäntä Jukka Ahonala on toiminut luomutuottajana jo 1970-luvun lopusta. Helsingistä kotoisin oleva Ahonala kiinnostui luomutuotannosta ja 16-vuotiaana, kun hän vakuuttui ravinnon ja terveyden yhteydestä ja kiinnostui ekologiasta. Hän on elämänsä aikana kokeillut useiden erilaisten luomutuotteiden tuottamista. Tällä hetkellä Svarfvarsin tilalla kasvatetaan tomaattien lisäksi kurkkua, yrttejä, paprikaa, pinaattia, salaattia, maissia, varhaisperunaa ja papuja. Nautojakin tilalla on.

Kymmenisen vuotta sitten Ahonala päätti helpottaa luomutuottajien markkinointiongelmia perustamalla luomutukun ja verkossa toimivan Hyvän Elämän Ruokakaupan. Ahonala välittää oman Jukka Ahonala - Verkkonummi.fi

tilansa tuotteiden lisäksi luomutuotteita kotimaisilta ja ulkomaisilta luomutiloilta. Valikoima on laaja kirsikkatomaateista ja porkkanoista mausteisiin, vauvanruokiin ja kosmetiikkaan.

Hyvän Elämän Ruokakauppa tuo ruoat ylellisesti kotiovelle saakka jos asiakas asuu kulkureittien varrella. Kirkkonummella käydään sekä Veikkolan että keskustan alueella. Tarkemmat kulkureitit kannattaa tarkastaa kaupan sivuilta tai soittamalla Svarfvarsiin.

Niille, jotka asuvat liian kaukana kuljetusreiteistä, Jontten kyläkauppa Lapinkylässä ja Lady Line Kirkkonummen keskustassa välittävät Jontten kokoamia Svarfvarsin luomuruokakasseja. Kassien sisältö vaihtelee sesongin ja saatavuuden mukaan: yleensä niissä on perustuotteiden, esimerkiksi porkkanan ja sipulin lisäksi jokin erikoistuote ja siihen liittyvä resepti kokeiltavaksi. Kassit on tilattava tiistaihin mennessä, ja ne on haettavissa torstaina. Jontte ottaa vastaan myös muita Svarfvarsin ruokatilauksia.

Ilmojen lämmettyä Jontte on alkanut myydä Svarfvarsin tuotteita myös torilla kaupan edessä torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin. Luomukassien kysyntä on ollut hyvää: ne houkuttelevat ihmisiä ostoksille, samoin kuin lähituotteita tarjoava lihatiski. Lähi- ja luomuruoka todella kiinnostavat ihmisiä.

Ruokakaupan lisäksi Svarfvarsista toimitetaan luomutuotteita ravintoloihin ja kouluihin. Kaikki asiakkaina olevat koulut ovat yksityisiä: huolimatta kauniista poliittisista puheista yksikään kunnallinen ruokapalvelu ei vielä ole saanut lupaa käyttää annosten raaka-aineena luomutuotteita - eikä se olisi mahdollistakaan niillä vähillä senteillä, joita kouluruokailuun kunnissa käytetään oppilasta kohti.

Jontten tori - Kirkkonummi - verkkonummi.fi

Ahonala ei kuitenkaan toistaiseksi pidä kunnallista nihkeyttä kovin pahana asiana: luomu- ja lähiruoan tuotanto on Suomessa tehty niin vaikeaksi, että jos joku suuri ruoanvalmistaja päättäisi siirtyä luomuun, tuotteet loppuisivat Suomesta kesken. Tuotantoa pitäisi lisätä huomattavasti.

Tuotanto lisääntyisikin, elleivät Eviran jatkuvasti muuttuvat määräykset ja niiden tiukat tulkinnat vaikeuttaisi luomutuottajan arkea kohtuuttomasti. 30 vuotta alalla toiminut Ahonala kertoo EU-säädösten muuttaneen luomutuotannon todella hankalaksi.

Kiusallisinta on säädösten nopea muuttuminen: kun tilaa hoitaa asiantuntijoiden neuvojen mukaan, saattavat viranomaiset vuoden kuluttua karhuta takaisin myönnettyjä tukia, koska tilalla tehdyt muutokset eivät enää täytä muuttuneita säännöksiä. Pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen toiminta on hankalaa.

Ahonalan mukaan viranomaistoiminta kaipaisi itsetutkiskelua: Viljelijöiden kuuluisi tehdä omaa työtään eli viljellä maata, ei käyttää lukuisia työpäiviä muuttuvien säädösten seuraamiseen ja tulkitsemiseen. Viranomaisten puolestaan tulisi tukea ja neuvoa tuottajia eikä pelkästään valvoa heitä. Viljelijät eivät halua toimia väärin, mutta he tarvitsevat pysyvyyttä ja kunnollista neuvontaa siitä, mikä on säädösten mukaista.

Erityisen kiusalliseksi tilanteen tekee se, että Suomessa ollaan tässäkin asiassa tiukempia kuin muissa EU-maissa.

Luomutuotannon haasteista huolimatta Jukka Ahonala jaksaa edelleen etsiä uusia hankaluuksia: hän on ekologisen asumisen ja yritystoiminnan uranuurtaja ja kehittäjä, ja joutuu taistelemaan uusien ajatustensa puolesta byrokratiaa vastaan.

Ahonalan uusin projekti on ekokylä, jota ollaan perustamassa Svarfvarsin maille. Kylässä on luomukurkkunkukka - Verkkonummi.fi

tarkoitus toteuttaa ekologisen rakentamisen periaatteita yhdistämällä perinteistä rakentamista ja uusinta osaamista. Jos suunnitelmat toteutuvat, kylä olisi myös energiaomavarainen: sekä lämmitykseen että liikkumiseen tarvittava energia tuotettaisiin Svarfvarsissa.

Ekokylän ajatuksena on, että asukkaat voisivat myös harjoittaa pienimuotoista ruoantuotantoa ja perustaa palvelualan yrityksiä, jotka toimisivat kylän alueella: esimerkiksi vanhusten palveluasuminen ja lastenhoito voisivat hoitua kylässä. Kylän ja Svarfvarsin maatilan yhteistyö hyödyttäisi molempia osapuolia.

Ekokylän kaavoitus lienee valmis vuoden loppuun mennessä. Tarkoitus on, että kylän 15 tonttia myydään yksityishenkilöille, jotka osallistuvat yhteisön toimintaan juuri sen verran kuin haluavat. Jos joku haluaa vain asua ekologisesti järven rannalla ilman, että on osa kyläyhteisöä, se on mahdollista. Toisaalta kylä antaa myös mahdollisuuden Suomessa toistaiseksi ainutlaatuiseen yhteisöllisyyteen, jos sellaiseen kokee tarvetta.

Vaikka Ahonala on idealisti, hän on myös realisti: kaikkien ekokylän toimintojen on oltava taloudellisesti kannattavia siitä huolimatta, että hanke sisältää ekologisen ja sosiaalisen vastuun elementtejä. Mistään yhteiskunnan tukemasta hippiyhteisöstä ei siis ole kyse. Ekokylän on laskettu luomunautoja - Verkkonummi.fi

myös synnyttävän noin 15 uutta työpaikkaa.

Ekokylä on herättänyt kiinnostusta arkkitehtien keskuudessa. He ovat olleet iloisia, kun joku todella toteuttaa niitä hienoja ideoita, joita ekorakentamiseen ja -asumiseen liittyen maailmalla ja myös Sitrassa on kehitelty. Tonteista on tullut useita kyselyjä. Kunhan kaavoitus lopulta valmistuu, pääsee Raaseporin kaupunki jos ei maailman, niin ainakin Suomen kartalle ekologisen asumisen mallikuntana.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 14.05.2011 07:02 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0644 sekunnissa.