Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Yritykset Yrityksiä lähellä Mildolan Neito on vähän ujo mutta hyvin kaunis

Mildolan Neito on vähän ujo mutta hyvin kaunis

Sähköposti Tulosta
rypsiä ja rapsia - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi
Kirkkonummi.
Kuinka moni tietää, että Kantvikin metsissä on piilossa toinen Suomen suurista ruokaöljyjen tuottajista? Entä kuinka moni tietää, että kauppojen hyllyillä olevat Neito-öljyt on kehitetty ja valmistettu Kirkkonummella? Mildola Oy:ssä selviää moni muukin mielenkiintoinen juttu: esimerkiksi se, että rypsiöljyistämme jatkuvasti kasvava osa onkin rapsia, mutta sillä ei ole suurta merkitystä, sillä asiantuntijoidenkin on lähes mahdotonta erottaa kasvien siemeniä tai niistä valmistettuja tuotteita toisistaan.

Mildola asui ennen Helsingin Herttoniemessä. Silloin sillä oli toinen nimikin: Öljynpuristamo Oy. Helsingin kaupunki halusi kuitenkin muuttaa Herttoniemen asuinalueeksi, ja öljytuotteet saivat väistyä ihmisten tieltä. Kirkkonummelle rakennettiin uudet ja modernit tilat, ja muuton yhteydessä nimikin vaihtui Mildolaksi vuonna 1993. Vuonna 2005 Mildolasta tuli osa Lännen Tehtaita ja vuonna 2009 se yhdistettiin Avena Nordicin kanssa. Toimitusjohtaja Kaija Viljanen kertoo, että uudet järjestelyt vapauttivat Mildolan hoitamaan tuotantoa ja tuotekehitystä Avenan hoitaessa markkinoinnin ja myynnin.

Kun yhtiö vuonna 1958 perustettiin, se tuotti ruokaöljyjä pääosin kookoksesta, auringonkukan siemenistä ja soijasta. Rypsi on vanha viljelykasvi. Intiassa ja Kiinassa sitä on viljelty jo kauan, mutta Suomessa sitä alettiin viljellä vasta sotien jälkeen. Lajikkeet olivat kuitenkin melko huonoja 1970-luvulle saakka, jolloin saatiin jalostettua ruokaöljyn tuotantoon paremmin soveltuvia lajeja. 1980-luvun lajikkeista saatiin öljyn sivutuotteena myös hyvin valkuaisainepitoista puristetta, joka kelpasi rehuksi.

Rypsiä viljellään Suomen lisäksi lähinnä vain Eestissä, Venäjällä ja Kanadassa. Muualla viljellään satoisampaa rapsia, jonka pidempi kasvukausi kuitenkin rajoittaa rypsi ja rapsi - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

sen viljelyä pohjoisessa. Koska rapsintuotanto on maailmalla laajempaa, sitä myös jalostetaan nykyisin enemmän kuin rypsi. Tämä yhdessä ilmastonmuutoksen kanssa on saanut myös monet suomalaiset viljelijät siirtymään rypsistä rapsiin. Kasvit kuitenkin näyttävät samanlaisilta ja niiden öljyt ovat samanlaisia, joten kuluttaja ei huomaa eroa. Nauriille sukua olevan rypsin ja lantulle sukua olevan rapsin siemenet sekoittuvatkin ruokaöljyjen tuotannossa keskenään.

Mildola käyttää tuotannossaan pääosin suomalaisia raaka-aineita. Öljyjen ja rehun menekki on kuitenkin niin suuri, ettei kotimainen tuotanto riitä, vaikka viljelty pinta-ala kasvaa koko ajan. Vuonna 2010 rypsiä viljeltiin enemmän kuin kertaakaan aiemmin.

Mildola kertoo nettisivuillaan, että "toiminnan lähtökohta on eettisesti korkeatasoisen tuotantoketjun hallinta" ja että Mildola tuottaa "puhtaasti luonnollisella menetelmällä valmistettuja kasviöljyjä ja valkuaisrehuja". Tämä tarkoittaa yli 30 vuotta yhtiötä palvelleen Rune Nyströmin mukaan, että Mildolan öljynpuristuksessa ei käytetä kemikaaleja lainakaan.

Tuotekehityksestä vastaava Nyström tuntee hyvin myös asiakkaiden erilaiset tarpeet: Teollisuus ja suurkeittiöt haluavat mahdollisimman väritöntä, hajutonta ja mautonta öljyä, kun taas kuluttajille suunnatut öljyt ovat väriltään kullankeltaisia ja niihin on lisätty erialisia makuja. Nämä Neito-öljyt eivät kuitenkaan ole kylmäpuristettuja ns. neitsytöljyjä, koska kylmäpuristuksessa rypsiöljyyn tulee mukaan paljon voimakkaita makuja, joista kaikki kuluttajat eivät pidä. Lisäksi kylmäpuristettujen öljyjen hapettumisreaktiota ei voida pysäyttää, joten öljyt vanhenevat nopeasti.

neitoja - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Erityisesti valo laukaisee öljyjen hapettumisen. Siksi niitä pitäisikin säilyttää pimeässä, mieluiten alle 30 asteen lämpötilassa. Parasta olisi, jos öljyt voitaisiin pakata valoa läpäisemättömiin pulloihin, mutta tähän me kuluttajat emme suostu: me ostamme kaupasta mieluiten kauniita pulloja, joiden sisältämä öljy on kirkasta ja herkullisen keltaista.

Rypsiöljy on terveellistä, koska sen tyydyttyneiden rasvahappojen pitoisuudet ovat erittäin matalat. Lisäksi siinä on merkittäviä määriä elimistölle välttämättömiä rasvahappoja sekä runsaasti kertatyydyttymätöntä öljyhappoa, jota on paljon myös terveellisessä oliiviöljyssä. Rypsiöljy on erinomainen E-vitamiinin ja muiden rasvaliukoisten vitamiinien lähde Neito-öljyissä on myös sitä kuuluisaa omega-3:sta, joka mainosten mukaan takaa meille melkein kuolemattomuuden.

Rypsiöljyt ovat siis hienoja tuotteita, vaikka vaikuttavatkin etelän ihmeöljyihin verrattuna melko arkisilta. Yllättävää on myös, että Kirkkonummen kautta kulkee kutakuinkin puolet suomalaisten kotien öljyistä ja margariinien raaka-aineista, vaikkei suurin osa kirkkonummelaisista ole koskaan kuullutkaan moisesta. Toimituksen mielestä kaikkein kummallisinta kuitenkin on, että Mildolan kullankeltainen, voinmakuinen Neito-öljy maistuu ihan oikeasti voilta. (Ja allergisille kerrottakoon, ettei siinä silti ole lainkaan maidon ainesosia.)

Piirros: Öljykasvinviljelijän opas

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 02.11.2010 22:18 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0628 sekunnissa.