Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Yritykset Yrityksiä lähellä Art Cafe Babylon sai pikkusiskon

Art Cafe Babylon sai pikkusiskon

Sähköposti Tulosta

Tiina Karlsson - Masala - Verkkonummi.fi

Babylonia oy avasi maanantaina 6.10.2014 uuden kahvilan Masalaan. Deco Cafe Babylon muistuttaa kovasti 5-vuotiasta sisartaan houkuttelevaa salaattivalikoimaa ja koristeellisia ja korostetun yksinkertaisia muotoja yhdistävää sisustustyyliä myöten. Viihtyisä uusi kahvila aivan Masalan keskustassa on varmasti alueen asukkaiden mieleen. Heitä ilahduttanee tieto, että kahvilan omistaja Tiina Karlsson aikoo keittää masalalaisille kahvia vielä 75-vuotiaanakin. Kahvista pitävien tulevaisuus on siis turvattu.

Hakiessaan kuusi vuotta sitten pankista lainaa Babylonia Oy:lle Tiina Karlsson kertoi pankinjohtajalle aikovansa jossain vaiheessa laajentaa yrityksensä toimintaa kolmeen kahvilaan. Nyt Karlsson on päässyt tavoitteeseensa: kahden Cafe Babylonin lisäksi Babylonia Oy huolehtii uimahallin kahvilan toiminnasta.

Kahviloiden emäntä on tyytyväinen, sillä kolme kahvilaa on juuri sopiva määrä. Jos kahviloita olisi vähemmän, henkilöstömenot kasvaisivat suhteessa liian suuriksi. Kolmen kahvilan henkilökunta on jo niin suuri, että syntyy lomien ja sairauspäivien hoitamiseen tarvittavaa joustoa. Jos taas kahviloita olisi enemmän, hallinnollisen työn määrä kasvaisi liian suureksi ja omistaja menettäisi sen, mikä on työssä kaikkein mukavinta: läheisen kontaktin sekä asiakkaisiin että omiin työntekijöihinsä.

Babylonissa on kaikki tärkeä

Viisi vuotta täyttävä Art Cafe Babylon on yhteenveto Tiina Karlssonin tähänastisesta elämästä: Karlsson on poiminut Babyloninsa palaset melko kiemuraisen matkan varrelta.

Lukiolaisena Karlsson teki keikkatyötä ravintolassa. Ilmeisesti häneen oltiin tyytyväisiä, sillä kun omistaja perusti uuden ravintolan, hän pyysi Karlssonia sinne ravintolapäälliköksi. Molemmat ravintolat menestyivät hyvin. Omistaja kuitenkin myi ravintolat ja Karlsson päätti lähteä pois.

Ravintolan pyörittäminen oli Karlssonin mielestä mukavaa. Niinpä hän vuokrasi ensin Peuramaan rinnekahvilan ja myöhemmin golfkentän ravintolan. Yrittäminen ja ravintolan pyörittäminen muuttui kuitenkin turhan haastavaksi, kun sen yhdisti lastenhoitoon. Ensimmäinen Karlssonin neljästä lapsesta oppi konttaamaan ravintolan lattialla, mutta toisen syntyessä Tiina Karlsson jäi kotiin hoitamaan lapsiaan ja palasi vakituisesti työelämään vasta 16 vuotta myöhemmin.

Babylonin palasten keruu jatkui kuitenkin koko ajan. Kotiäitinä ollessaan Karlsson rentoutui tutkimalla taidekirjoja ja lukemalla historiaa ja kirjallisuutta. Lisäksi hän suoritti teatterimaskeeraajan tutkinnon ja eksyi Kantvikin äiti-lapsi-kerhossa Varmat Päivät -nimiseen bändiin, jossa soitti lyömäsoittimia seitsemän vuotta.

Kun Porkkala-oopperaa tehtiin, Karlsson toimi maskeeraajana ja tutustui samalla kirkkonummelaiseen kulttuuriväkeen. Kirkkonummelaisen kulttuuriväen kanssa taas ei tarvitse seurustella kovinkaan kauaa, ennen kuin ymmärtää, että kunnassamme ei ole tarpeeksi kulttuuritiloja. Ja koska Tiina Karlsson mieluummin tekee kuin pyytää muita tekemään, hän ryhtyi suunnittelemaan kulttuurikahvilaa, jossa yhdistyisivät Karlssonille rakkaat asiat: musiikki, teatteri, kuvataide ja kirjallisuus.

Kulttuuri yhdistää

Nimekseen uusi kahvila sai Babylonin, mutta vuokraisännän toivomuksesta nimi muutettiin Art Cafe Babyloniksi. Babylon tarkoittaa toisille muinaisen historian mahtavinta kaupunkia. Raamattua lukeneille se tarkoittaa paheellisuuden ja ihmisen hybriksen vertauskuvaa. Tiina Karlssonille se tarkoittaa kulttuurin yhdistävää voimaa, joka pystyy ylittämään kielimuurinkin.

Kahvilan logossa on Baabelin torni, jota Nooan jälkeläiset rupesivat rakentamaan yltääkseen Taivaaseen ja päästäkseen Jumalan luokse. Jumalaa suunnitelma ei miellyttänyt. Yhtä kieltä puhuva ihmiskunta uhkasi kasvaa liian vahvaksi. Niinpä Jumala hajoitti tornin ja sekoitti kielet niin, etteivät ihmiset enää ymmärtäneet toisiaan. Musiikin ja taiteen kieli jäivät kuittenkin jäljelle. Niiden avulla ei torneja ehkä rakenneta, mutta yhteisöllisyyttä kyllä.

Babylonin piti alun perin olla kulttuuritila, jossa on lisäksi kahvila. Siitä tuli kuitenkin kahvila, jossa on lisäksi kulttuuria: viranomaismääräykset asiakaspaikkojen ja wc-istuimien suhteesta rajasivat kahvilan asiakasmäärän niin pieneksi, ettei siellä ollut taloudellisesti mahdollista järjestää kovin mittavia kulttuuritapahtumia.

Kirkkonummelaiset ovat pitäneet yhteisestä olohuoneestaan – onhan se tarjonnut meille kohtaamispaikan ja hyvän syötävän lisäksi jazzia, bridgeä, filosofiaa, pianomusiikkia, taidenäyttelyitä, teatteria ja suuren kirja- ja lehtivalikoiman. Art Cafe Babylonin asiakkaat ovat Kirkkonummen tyytyväisimpiä kahvilassa kävijöitä ainakin Suomen Yritysvaliot oy:n tekemän haastattelututkimuksen mukaan.

Deco Cafe Babylon - Masala - Verkkonummi.fi
Yrittäminen on kovaa työtä

Yrittäminen on rankkaa – sen tietävät kaikki yrittämistä kokeilleet. Pitkien työpäivien ja taloudellisen vastuun lisäksi yrittäjillä on yhteiskunnan ja muiden ulkoisten tekijöiden aikaansaamia harmeja. Karlssonin mukaan kahvilatoimintaa rajoittavat terveys- ja rakennusmääräykset, jotka ovat Suomessa muuhun Eurooppaan verrattuna todella tiukkoja ja monimutkaisia. Lisää päänvaivaa syntyy verolaista ja työaikasäädöksistä. Myös alkoholilainsäädäntö antaa kahvilayrittäjille paljon pohdittavaa, sillä anniskeluoikeuden myötä henkilöstöltä edellytetään laajempaa osaamista kuin muutoin edellytettäisiin ja tämä on otettava työvuoroissa huomioon.

Lisäksi tulevat kirkkonummelaiset ongelmat, kuten jäykkä, yrittäjyyttä ymmärtämätön hallinto ja asiakasvirtoihin nähden kohtuuton vuokrataso. Yrittämisen kunnalliset karikot saivat Tiian Karlssonin lähtemään ensin yrittäjäyhdistykseen ja sen jälkeen kunnallispolitiikkaan, mutta tämä juttu kertoo vain kahviloista: muuten siitä tulisi aivan liian pitkä ja kiihkeä.

Uuden kahvilan avaaminen vaatii paljon esityötä. On laskettava investointien suuruutta ja pohdittava, mikä kannattaa ja mikä ei. Vie aikaa, ennen kuin asiakkaiden tarpeet ja toiveet selviävät ja kysyntä ja tarjonta saadaan kohtaamaan. Pitkä kokemus ravintola-alalta on suunnaton etu.

Karlsson aloittaa päivänsä puoli seitsemältä Masalan Deco Cafe Babylonissa. Välillä hän käy tukussa ja vie tavaraa uimahallille. Illat hän viettää usein keskustan Art Cafessa joko asiakkaita palvellen tai yritysbyrokratiaa pyörittäen – ellei sitten istu kunnallispoliittisissa kokouksissa. Työpäivät venyvät usein 14-tuntisiksi ja vain sunnuntait on pyhitetty perheelle ja lepäämiselle. Mikä ihme saa ihmisen tekemään työtä tuolla tavalla?

Tiina Karlsson ei halua antaa Deco Cafe Babylonin aikaisia aamuvuoroja kenellekään. On ihanaa sytyttää kynttilät pimeään aamuun, täyttää kahvila vastapaistettujen croissanttien ja kahvin tuoksulla ja jäädä otottomaan työmatkalaisia, jotka ottavat mukaansa kupillisen kuumaa kahvia ja kiiruhtavat töihinsä. Heidän jälkeensä tulevat mukavia juttelevat kotiäidit ja eläkeläiset. Masalaa rakentavat työmiehet tulevat hetkeksi hengähtämään ja lämmittelemään ja kouluruokaan kyllästyneet koululaiset pistäytyvät syömässä berliininmunkkia. Iltapäivällä palaavat muut kulkijat ja illalla kahvilan täyttävät urheilukentän reunoilla itsensä palelluttavat vanhemmat.

Vähitellen koko kylä tulee tutuksi. Kun niin käy, kahvilayrittäjä on satimessa: hän on riippuvainen kaikista niistä mukavista ja merkillisistä ihmisistä, joita tapaa päivittäin. Kahvila lakkaa olemasta työpaikka. Siitä tulee elämä.

Kommentit (13)Add Comment
...
Kirjoittanut Mara, 09.10.2014
"Ja kouluruokaan kyllästyneet koululaiset pistäytyvät syömässä berliininmunkkia" Taas yksi kirjoitus missä kritisoidaan kouluruokaa. Yksi houkutus lisää Masalan koululaisille grillin lisäksi. Mutta onnea yrittäjälle ja toivottavasti kahvila saa suosiota muidenkin kuin koululaisten keskuudessa.
...
Kirjoittanut Anonyymi, 09.10.2014
Sama pisti silmään. Ei ole positiivista eikä toivottavaa, että koululaiset hakevat herkkuja kahvilasta kouluruuan sijaan. Toivottovasti kahvila saa suosiota muista kuin koululaisista. Onnea yrittäjälle.
...
Kirjoittanut munkkien ystävä, 09.10.2014
Eikö se ollut juuri se naapurikoulu, jossa sekä lapset että aikuiset kritisoivat ulkoistetun kouluruoan laatua? Ja saa siitä kahvilasta kai muutakin kuin munkkia, joka kyllä lienee kaikkien keskenkasvuisten suurin suosikki. (Minunkin, vaikken enää kasva kuin yhteen suuntaan.) Turha moista on täällä moralisoida. Jos asiaan haluaa vaikuttaa, on parasta parantaa kouluruokalan palvelua tai hankkia koululle terveellisiä välipaloja, niin kuin monilla muilla kouluilla on. Ei ole kahvilanpitäjän asia huolehtia pilttien ruokavalion terveellisyydestä.
...
Kirjoittanut Yrittäjyyden kannalla, 09.10.2014
Lähinnä noissa kommenteissa varmaan kritisoitiin toimittajan kirjoitusta eikä yrittäjää.
...
Kirjoittanut Tuotekehittelijä, 09.10.2014
No siinähän olisi yrittäjälle bisnesvinkkiä, koululaisille terveellinen herkkulounas ;)
...
Kirjoittanut Tintti, 10.10.2014
Onpa todella ihana asia että Masalaan saatiin tyylikäs kulttuurikahvila hyvälle paikalle pääteiden risteykseen. Kahvista ja kulttuurista pitävien tulevaisuus on siis turvattu, kiitos ja onnea!!
...
Kirjoittanut Äiti, 11.10.2014
Meillä yläkoululainen oikein toivoi, että uudesta kahvilasta saisi edullisesti hyvää lounasruokaa. Ihan perussapuskaa. Ja kävisi sellaisella varmaan viereisten työmaiden raksamiehetkin.
...
Kirjoittanut kjdaj, 12.10.2014
Mielenkiintoista olisi kuulla tämän Tiina Karlssonin näkemyksiä siihen miksi on eronnut(eroamassa) virheiden valtuustoryhmästä? Kovin on ollut hiljaista sosiaalisessa mediassa. Ehkä tulevalla viikolla saadaan jotain lehdistötiedotetta asiasta tms? Jos ei henkilöltä niin poliittiselta taustaryhmältä.

Muilta osin voimia ja tsemppiä yrittämiseen, ei se poliittista taustaa katso!
...
Kirjoittanut Aktiiviseuraaja, 12.10.2014
Olen seurannut Kirkkonummen kunnallispolitikkaa noin 30 vuotta. Paikallisia vaikuttajia on tullut ja mennyt eri poliittisissa ryhmissä. Vihreät eivät tulemisensa jälkeen ole koskaan vakuuttaneet muutamaa valtuutettua lukuunottamatta ja nykyinen porukka on osoittautunut suorastaan ala-arvoiseksi. Itse olisin nähnyt Vihreät todelliseksi vaihtoehdoksi Kirkkonummella mutta kokemukseni perusteella, jota nämä viimeiset kähinät vain vahvistavat, en ikinä voisi kuvitella äänestäväni noin kaksinaamaista joukkoa. Ehkä jotakin kertoo se, että ryhmästä on eronnut tai jättäytynyt pois vuosien saatossa aina ne fiksuimmat edustajat.
...
Kirjoittanut Aktiiviseuraaja, 12.10.2014
Sain pian äskeisen viestin jälkeen sähköpostia, jossa "vanha" (ikä on tosin vain suure) mutta ikäiseni kirkkonummelainen tuki edellistä kommenttiani mutta kyseli näiden vakuuttavien Vihreiden perään. Julkistettakoon oma listani (aakkosjärjestyksessä): Pekka Poutanen, Kristo Savola ja Juha Voipio. Nykyiset edustajat edustavat ennen kaikkea itseään kuten suurin osa muidenkin puolueiden valtuutetuista.
...
Kirjoittanut Masabysta, 16.10.2014
Ihanaa, että viihtyisä ja laadukas kahvila on nyt Masalassa. Sunnuntaina oli asukaspuistossa kirpputori ja sen jälkeen kävimme Deco Café Babyloniassa nauttimassa lattea, mehua ja muita herkkuja. Nam!
...
Kirjoittanut Välittäjä, 20.10.2014
Masalan imago on hyvää vauhtia paranemassa. Uudet modernit talot nousevat Masalan ytimeen, on saatu tämä tyylikäs kahvila, asukasyhdistys on hoitanut osaltaan yhteisalueiden siisteyttä, on uusi liikuntapuisto, uudet Pohjolan liikenteen matalalattiabussit bussit ajavat sinivalkoisina Masalan kautta. Uskoisin alueella asuvana kiinteistönvälittäjänä myös asuntojen reaaliarvojen kasvuun tämän ilmeenkohenemisen johdosta.
...
Kirjoittanut Masala nousuun, 29.10.2014
Tämä on kerrassaan mahtava tarina, pisteet yrittäjälle uskalluksesta ja hienoa että tulee pikuhiljaa Masalaan olohuoneita ja muita.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
 

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0648 sekunnissa.