Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Yritykset Yrityksiä lähellä Korjaaminen kannattaa usein, soittaminen aina

Korjaaminen kannattaa usein, soittaminen aina

Sähköposti Tulosta

Kirkkonummen KOdinkonehuolto - Verkkonummi.fi

Elämme kertakäyttökulttuurissa. Ihmiset eivät viitsi enää korjata rikki menneitä tavaroitaan vaan menevät kauppaan ja ostavat uuden. Uskotaan myös, että uusien tuotteiden laskeneet hinnat ovat tehneet niiden korjaamisen kannattamattomaksi, sillä tehty remontti saattaa olla saman hintainen kuin halvin uusi tuote.

Kirkkonummen kodinkonehuolto on kuitenkin todiste siitä, että kaikki eivät ajattele samalla tavalla: kolme vuotta toiminnassa ollut kodinkonehuolto työllistää jo neljä ihmistä, joten ainakin osa meistä uskoo kodinkoneiden korjaamisen kannattavan. 25 vuotta alalla ollut Kirkkonummen kodinkonehuollon toimitusjohtaja Hannu Rautavuori toivoo voivansa laajentaa liiketoimintaansa tulevaisuudessa vielä lisääkin.

Melko suuri osa yrityksen liikevaihdosta muodostuu takuukorjauksista. Rautavuori kuitenkin vakuuttaa, että takuuajan myös jälkeen kannattaa soittaa kodinkonekorjaamoon, sillä ammattitaitoinen korjaaja osaa puhelimessakin arvioida, kannattaako sairastunutta kodinkonetta tulla katsomaan vai ei. Korjaaja osaa myös neuvoa kääntymään vakuutusyhtiön puoleen, sillä useimmat kotivakuutukset korvaavat myös rikkoutuneiden kodinkoneiden korjauksen.

Korjaaminen on vähentynyt, kun uusien kodinkoneiden hinnat ovat laskeneet. Laitteiden odotettu elinikäkään ei ole enää sama kuin ennen. Kesämökillämme on hyvin toimiva jääkaappi, joka on vanhempi kuin Verkkonummen päätoimittaja. Nykyisin jääkaappi on kohtuullisen vanha jo kymmenen vuoden jälkeen. 8-vuotiaalle kuivausrummulle Kirkkonummen Kodinkonehuolto ei enää suositellut remonttia, kun se sammutti itsensä kesken ohjelman.

Halpoja kodinkoneita, kuten imureita ja edullisia mikroaaltouuneja, ei enää juuri korjata, mutta kun uuni on maksanut satoja euroja, moni toivoo sen kestävän takuuaikaa kauemminkin. Ja usein laitteiden elämää voidaankin pitkittää pienillä korjauksilla.

Vaikka uusi laite maksaisi 500 euroa ja vanhan korjaaminen 200, moni ostaa mieluummin uuden. Moni tuntuu ajattelevan, että vanha laite hajoaa kuitenkin pian uudelleen. Hannu Rautavuori toteaa kuitenkin, että ammattitaitoinen korjaaja osaa arvioida korjauksen kannattavuuden ja kestävyyden. Arviokin tosin maksaa, mutta kotivakuutus saattaa korvata senkin.

Korjaamisen kannattavuuteen saattaa vaikuttaa kodinkoneen merkkikin, sillä eri merkkien varaosat ovat erihintaisia.

Rikkoutuneen laitteen tilalle ostettiin vielä kymmenen vuotta sitten uusi myös kiireen vuoksi: oli helpompaa mennä markettiin ja kantaa kotiin uusi laite kuin hankkia korjaaja. Nyt tilanne on muuttunut. Rautavuori kertoo kohtaavansa asiakkaita, jotka pyytävät korjaamaan vanhan laitteen hinnasta piittaamatta. Uusien kodinkoneiden ostaminen vie nimittäin nykyisin enemmän aikaa kuin korjaajan kutsuminen. Kodinkoneet kehittyvät niin nopeasti, että uusien laitteiden ominaisuuksiin tutustuminen, hintojen vertailu, laitteen valinta ja sen käytön opiskelu vie aikaa ja energiaa, puhumattakaan siitä, että se on käytävä ostamassa jostakin. Kodinkonekorjaaja on paikalla yhdellä puhelinsoitolla. Jos se uusi kone kuitenkin täytyy hankkia ja asiakas haluaa halvan ja hyvän koneen täytyy ostaa kaksi konetta: se halpa ja se hyvä.

Rautavuori on myös huomannut, että laitteet menevät rikki yleensä juuri silloin, kun ne eivät saisi rikkoutua: lakkiaisten aikaan sammuvat astianpesukoneet, jouluisin uunit ja hellat. Kesähelteillä jääkaapit ja pakastimet sanovat itsensä irti. Syy ei ehkä ole huonossa karmassa eikä Murphyn laissakaan, vaan yksinkertaisesti siinä, että laite hajoaa todennäköisimmin silloin, kun sitä käytetään ahkerasti. Kodinkonekorjaajan onkin parasta varata omat loma-aikansa juhlasesonkien ulkopuolella.

Joskus kodinkoneen rikkoutuminen voi aiheuttaa vakavampiakin vahinkoja. Silloin syynä ovat yleensä pyykinpesukoneet tai astianpesukoneet. Vettä käyttävät laitteet saattavat paitsi aiheuttaa kalliiksi tulevia vesivahinkoja, myös sytyttää tulipaloja. Hannu rautavuori kertoo kuitenkin, että laitteet syttyvät harvoin varoittamatta ensin: Esimerkiksi pesukoneesta tihkuva vesi saattaa lopulta johtaa oikosulkuun osuessaan väärään paikkaan. Siksi pesukoneiden pieniinkin vikoihin kannattaa puuttua ajoissa. Myös merkillisiin hajuihin kannattaa reagoida nopeasti.

Kodinkoneiden perusrakenne on säilynyt melko samana, mutta niiden ohjausjärjestelmät monimutkaistuvat kovaa vauhtia. Nykyisin kodinkoneita voi ohjata jopa kännykän avulla. (Tosin yksikään kännykkä ei vielä suostu lajittelemaan vaaleita ja tummia pyykkejä eikä viikkaamaan niitä siisteihin pinoihin.)

Suomalaiset osaavat käyttää kodinkoneita Rautavuoren mukaan nykyisin melko hyvin. Yleensä viat eivät johdu väärästä käytöstä vaan kulumisesta. Kodinkonekorjaajalla on kuitenkin muutama ohje tarjolla.

Jotta turhilta vioilta vältytään, kannattaa käyttää koneita käyttöohjeen neuvomalla tavalla. Laitteet kannattaa pitää puhtaana: siivilät on pestävä kerran kuussa, koneiden takaan on muistettava välillä imuroida ja zeoliittia sisältäviä pesuaineita on viimeinkin lakattava käyttämästä. Jos on pakko laittaa pesukoneeseen zeoliittisavea, kone on pestävä tyhjänä vähintään kerran kuussa 90 asteen ohjelmalla, jotta savi liukenee pois.

Jos kone huolellisesta käytöstä huolimatta kuitenkin reistailee, kannattaa ensimmäiseksi lukea koneen käyttöohje. Vika saattaa paljastua vaikkapa tukkeutuneeksi sihdiksi tai lyttyyn menneeksi letkuksi. Seuraavaksi kannattaa soittaa vakuutusyhtiöön ja kysyä ohjeita: jos vakuutusyhtiö käskee tilata arvioijan paikalle, se myös yleensä maksaa arvion lopputuloksesta riippumatta.

Ja näin kesällä on hyvä muistaa, että pesukoneiden vesihana kannattaa sulkea, kun lähtee mökille. Ja tarkistaa, että pakastimen ovi on kiinni.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
 

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0628 sekunnissa.