Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Yritykset Yrityksiä lähellä Tee-se-itse-työpaikka

Tee-se-itse-työpaikka

Sähköposti Tulosta

Saippuakauppiaat - Veikkola - Verkkonummi.fi

Kuusi nuorta puuhaa keittiössä kumihanskat käsissä ja suojalasit silmillä. Veteen liukeneva lipeä kutittaa kurkkua, mutta haju katoaa, kun sekaan vispataan oliiviöljyä. Tällä kertaa mukaan ei sekoiteta eteerisiä öljyjä tai väriaineita, sillä hajustamattomalla luomusaippualla on hieman yllättäen suurempi kysyntä kuin tuoksusaippuoilla.

Saippuaa Sielulle Ny on kuuden yhdeksäsluokkalaisen yritys, joka valmistaa käsintehtyä saippuaa. Yrityksen omistavat toimitusjohtaja Sara Björkroth, talousjohtaja Katariina Sonninen, sihteeri ja varatoimitusjohtaja Jiina Ruuskanen, markkinointivastaavat Kalle Sundberg ja Markus Orko ja myyntivastaava Eelis Flinck. Tuotannosta yrittäjät huolehtivat yhdessä.

Saippuaa Sielulle on Nuori Yrittäjyys ry:n opinto-ohjelmaan liittyvä Veikkolan koulun yhdeksännen luokan valinnaiskurssin harjoitusyritys, joka toimii niin kuin oikeakin yritys ja joka hyvin hoidettuna tuottaa myös taloudellista voittoa. Opetusohjelma on vuoden mittainen. Syksyllä opiskeltiin teoriaa ja harjoiteltiin pelaamalla yrityspeliä, loppuvuodesta laitettiin pystyyn oma yritys ja keväällä yritys on määrä lopettaa. Tuloksena pitäisi olla opiskelijoita, joille oman yrityksen perustaminen ei ole vieras ja pelottava vaihtoehto vaan aito ja innostava mahdollisuus työllistää itse itsensä ja kenties muutama muukin ihminen.

Yrittäjyyden opettamisen tärkeyteen on havahduttu maan hallitusta myöten. Suurten ikäluokkien eläköityminen ei nimittäin uhkaa ainoastaan sairaaloiden hoitohenkilökuntaa: myös tuhansia yrittäjiä on jäämässä pois työelämästä. Jollei heidän yrityksilleen löydy jatkajia, voi maastamme kadota lukuisten työpaikkojen ja ihmisille tärkeiden palveluiden lisäksi valtavasti osaamista.

Monelle yrittäjyys on viimeinen vaihtoehto, johon turvaudutaan vasta, jos muuta työtä ei löydy. Yrittäjiksi ryhtyneistä suurin osa ei kuitenkaan kaipaa takaisin toisen palvelukseen, sillä vaikka yrittäminen on vaikeaa, rankkaa ja riskialtista, sen suoma vapaus ja itsenäisyys on monelle helppoa toimeentuloa tärkeämpää. Tähän tähtää myös ajatus nuorten tutustuttamisesta yrittäjyyteen: kun nuoret huomaavat, miten innostavaa ja haastavaa oman yrityksen pyörittäminen on, kynnys itsensä työllistämiseen laskee.

Paljon viisautta ja vähän rahaakin

Saippuaa Sielulle Ny on oivallinen esimerkki innostuksesta. Kun kysyn, kuinka moni nuorista saippuantekijöistä voisi harkita myöhemmin oman yrityksen perustamista, kaikki nostavat kätensä. Nuorten mielestä yrittäminen on "ihan erilaista kuin palkansaanti, sillä siinä voi vaikuttaa ja itse päättää asioista".

Tärkeintä, mitä nuoret kertovat oppineensa on vastuunkanto: sen oivaltaminen, että pelkkä asioiden suunnittelu ei vielä vie eteenpäin. Mitään ei tapahdu, ellei joku myös tee jotain. Ei auta, että ymmärtää ja sanoo, miten asioiden pitää olla, vaan on oltava myös valmis tekemään niiden eteen töitä. Jollei näistä nuorista kasva yrittäjiä, heistä kasvaa loistavia työntekijöitä, joilla on selkeä käsitys minkä tahansa työnantajan toiminnan realiteeteista ja kyky kantaa vastuuta yrityksestä.

Yrittäjän vastuu yllätti nuoret. Toisaalta kaikki muu onkin ollut huomattavasti luultua yksinkertaisempaa. Saippuan teko ei ole vaikeaa lainkaan. Hinnoittelu ja tuotekehittely sujuu, kun osaa etsiä netistä tietoa. Tutuilta yrittäjiltä saa neuvoa ja apua. Markkinointi, tietotekniikka ja visuaalinen suunnittelu sujuu nykynuorilta käden käänteessä. Ja yritykseen liittyvää byrokratiaa ja taloushallintoa on harjoiteltu koulussa ja siihenkin löytyy apua ja hyviä ohjeita. Yrittäjäksi ryhtymisen kynnys on todella laskenut.

Saipuaa tarjola - Veikkola - Verkkonummi.fi

Yksi tehokkaimmista kannustimista on varmasti myös raha. Nuoret yrittäjät lainasivat alkupääomaa vanhemmiltaan, mutta jo parin kuukauden yritystoiminnan jälkeen velat on maksettu ja yrityksellä on tuloja. Varastossa on jo nyt saippuoita sen verran, että kevään myyntitapahtumiin riittää myytävää.

Markkinoinnissa on auttanut se, että yritys menestyi loistavasti Uudenmaan Nuori Yrittäjyys -aluemessuilla. Saippuaa Sielulle Ny voitti sekä parhaan yrityksen että parhaan messuosaston palkinnon peruskoululaisten sarjassa. Edessä on matka Kajaaniin kansalliseen Uskalla Yrittää -tapahtumaan.

Markkinointi on kynnyskysymys, sillä hyväkin tuote jää myymättä, jos ihmiset eivät tiedä siitä. Niinpä Saippuaa Sielulle Ny:n nuoret yrittäjät tekevät tiettäväksi, että heiltä saa ostaa saippuaa sähköpostitse Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen tai puhelimitse Sara Björkroth 040-4140390.

Tarjolla on useita eri värejä ja tuoksuja: vihreä Idänbambu, ruskea Ananas, valkoinen White Fantasy, vaaleanpunainen Ruusu, vaaleanruskea Terna, vaalea Eucalyptus, luonnonvalkoinen Oliiviöljy, vihreä Omena, lila Freesia, vaaleanpunainen Hattara ja hileinen ja lila Mustaherukkalakritsa. Saippuat maksavat 6,50€ kappaleelta,10€ kaksi ja 15€ kolme kappaletta.

Jos siis tarvitsette saippuaa joko itselle tai lahjaksi, tukekaa ihmeessä nuoria yrittäjiä mieluummin kuin monikansallisia kosmetiikkajättejä. Ja te tarvitsette saippuaa: yritysideaa pohtiessaan viisaat yrittäjät etsivät tuotetta, jota tarvitsevat kaikki nuorimmasta vanhimpaan. Kuulutte siis vääjäämättä kohderyhmään.

4H:n avulla kesätöitä omassa firmassa

Koulun yrittäjyyskurssi päättyy keväällä ja samalla haudataan Saippuaa Sielulle Ny. Mutta kun sisäinen yrittäjä on kerran herätetty, ei sitä niin vain vaivuteta uneen uudelleen. Saippuakauppiaat haluaisivat jatkaa yrittäjyyttä nuoresta iästään huolimatta. Kesätyö omassa firmassa olisi hieno juttu!

Onneksi apua on saatavilla koulun jälkeenkin ja tämä apu koskee myös kaikkia niitä, joiden kouluissa ei järjestetä vapaavalintaista yrityskurssia: 4H-yhdistyksillä on myös nuorten yritystoimintaa tukeva toimintamuoto, johon kuka vain 13-28-vuotias voi hakeutua. 4H tarjoaa nuorille koulutusta ja tukea oman yrityksen perustamiseen. Yrittäjän työkalupakki on varsin vaikuttava: se pitää sisällään oppaiden, ohjeiden, sopimuspohjien, kirjanpitotuen ja markkinoinnin lisäksi myös vapaaehtoisia yritysohjaajia, joilta nuoret voivat kysyä neuvoa ja jonka kanssa eteen tulevia ongelmia voidaan selvittää.

Niinpä olisi todella mahdollista, että Saippuaa Sielulle tarjoaisi 4H:n tukemana ensi kesänä kesätöitä kuudelle yritteliäälle nuorelle. Moni muukin kesätöitä etsivät nuori voisi halutessaan työllistää itse itsensä yrittäjänä.

Prosessi - Veikkola - Verkkonummi.fi
Yritysosaamisen tarve kasvaa

Yrittäjyyskasvatuksen merkitys luultavasti kasvaa lähiaikoina paitsi suurten ikäluokkien eläköitymisen myös työnantajia koskevan lainsäädännön vuoksi. Suurten teollisuusyritysten kadotessa Suomesta pienyritykset ovat yhä merkittävämpi työllistäjä. Työvoimalainsäädäntömme ja ammattiyhdistysliikkeemme ovat kuitenkin kehittyneet suuryritysten aikakaudella. Niiden vaatimukset tekevät työntekijän palkkaamisen pienyrittäjälle sangen hankalaksi, kalliiksi ja jopa yritystoiminnan kannalta vaaralliseksi. Siksi yritykset teettävät mieluummin töitä alihankijoilla, jolloin he voivat säädellä työvoimansa määrää ja laatua joustavammin suhdanteiden mukaan.

Työtänsä ja osaamistaan oman yrityksen kautta myyvä työntekijä löytää tulevaisuudessa töitä helpommin kuin tavallinen palkkatyöntekijä. Toki palkkatyöntekijän edut ovat paremmat: hänellä on työterveyshuolto, sairaspäiväraha, palkalliset lomat ja irtisanomissuoja. Mutta toisaalta moisilla eduilla ei tee mitään, jos jää työttömäksi.

On siis sekä nuorten että koko yhteiskunnan etu, että yrittäjyyttä on vihdoinkin ryhdytty tarjoamaan nuorille todellisena vaihtoehtona. Yhteiskunta ja talouselämä muuttuvat kovaa vauhtia. Me tarvitsemme joustavuutta ja muuntelukykyä pitääksemme yhteiskuntamme pystyssä. Me tarvitsemme Saippuaa Sielulle Ny:n nuorten kaltaisia osaavia, innostuneita ja vastuuta kantavia nuoria, jotka eivät pelkää ajatella itse.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 18.02.2014 15:07 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0653 sekunnissa.