Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Tuoksun jäljillä

Sähköposti Tulosta

Lapinkylän leipomo - Verkkonummi.fi

Autolla ajaessa sitä ei huomaa, mutta jos Lapinkylässä nousee autosta ja tuuli käy sopivalta suunnalta, tuoksun tuntee jo kauempaakin: jossain on tuoretta leipää ja juuri paistettua pullaa. Aikaisemmin Lapinkylän leipomoa sai hetken etsiä, mutta nyt kun leipomon edestä tienvarrelta on kaadettu puita ja leipomon uudet kyltit näkyvät kauas, kylän herkkupuodin löytää jo ilman nenääkin.

Leipomon ovea ei missään tapauksessa kannata avata, jos on päättänyt olla laihdutuskuurilla, sillä yksi nuuhkaus pienen leipomokahvilan ovenraosta romuttaa tiukimmankin itsekurin. Olin pitkään kateellinen lapinkyläläisille ihanasta lähileipomosta, kunnes ymmärsin, että minun on erittäin hyvä asua vähän kauempana. Tuore leipä, kakut ja leivokset, ihanat täytetyt voisarvet ja leipomon hittituote, rommirusinapulla, pakottaisivat minut luultavasti uusimaan vaatekaappini sisällön säännöllisesti.

Yrittäjä Päivi Roiha-Kanerva on tyytyväinen. Hän nauttii työstään ja viihtyy kauniiksi remontoidussa kahvilassaan. Leipominen on mukavaa ja asiakkaat ihania. (Sen kyllä uskon, sillä pullantuoksussa ei vihaisinkaan kulkija oikein voi nyreänä.)

Lapinkylän leipomon perusti nykyisen omistajan äiti Leena Roiha jo lähes 20 vuotta sitten. Päivi Roiha-Kanerva työskenteli äitinsä leipomossa säännöllisen epäsäännöllisesti koko sen olemassaolon ajan. Välillä hän tosin opiskeli kokiksi, meni naimisiin ja sai lapsia, työskenteli ravintolassa ja oppi, etteivät ravintolan työajat ja lasten kanssa eläminen sovellu yhteen.

Viime keväänä yritys kävi läpi sukupolvenvaihdoksen, kun Leena Roiha jäi eläkkeelle. Leipomoyrittäjänä Päivi Roiha-Kanervan ei enää tarvinnut ajaa Evitskogista Veikkolan päiväkodin kautta Helsinkiin töihin vaan hän sai pysyä pullantuoksuisessa valtakunnassaan lähellä lapsiaan. Töitä on kuutena päivän viikossa, mutta iltapäivisin Roiha-Kanerva pääsee hakemaan lapset päivähoidosta ja voi viettää koko illan perheensä parissa. Elämä on muuttunut huomattavasti paremmaksi.

Tosin helpommallakin voisi päästä: Päivi Roiha-Kanervan työpäivä alkaa jo kello kuudelta. Kaikki, mitä leipomossa myydään, leivotaan itse. Aamu kuluu taikinaa tehdessä ja paistaessa ja päivä asiakkaita palvellessa.

Suuri osa talvisista kävijöistä on vakituisia asiakkaita, joiden kanssa on mukavaa vaihtaa kuulumisia. Kahvilassa käy säännöllisesti myös lähialueen omakotityömailla työskenteleviä rakennusmiehiä ja muita lounasevästä kaipaavia työntekijöitä. Kun lisääntyvä valo saa ihmiset liikkeelle, Lapinkylän leipomo alkaa täyttyä pyöräilijöistä, motoristeista, mökkiläisistä ja muista retkeilijöistä. Myös lapsiaan lähitallien ratsastustunneilta odottavat vanhemmat ovat käyneet tutuiksi.

Leipuri itse - Verkkonummi.fi

Jos tarjottava uhkaa loppua, sitä leivotaan lisää: kun asiakas tulee Vuosaaresta asti ostamaan rommirusinapullaa, on paha sanoa, ettei sitä ole.

Leipomo tekee myös suurempia tilaustöitä, mutta kakkutilaukset on syytä tehdä hyvissä ajoin, vähintään 3-4 päivää aikaisemmin. Lapinkylän leipomolla on myös kahvikutsuihin keskittynyt pitopalvelu, jonka palveluista on sovittava hyvissä ajoin, jotta valmistelut ehditään tehdä kahvilatoiminnan ohessa.

Jos on tulossa suuri tilaus, Roiha-Kanerva panee herätyskellon soimaan aikaisemmin, mutta jos pitopalveluun tarvitaan työvoimaa tai kahvilaan hoitajaa pitopalvelukeikan ajaksi, apuvoimaa on etsittävä ajoissa. Onneksi yrittäjällä on reservissä luotettavia apuvoimia ja eläkkeellä oleva äitikin auttaa mielellään.

Apuvoimista on iloa myös kesällä, jolloin asiakkaita on enemmän ja lapsetkin kaipaavat äitinsä seuraa useammin. Päivi Roiha-Kanerva on ollut erittäin tyytyväinen viime vuosina saamiinsa kesätyöntekijöihin ja syystäkin: luotettavan ja vastuuntuntoisen työvoiman löytäminen on nykyisin yrittäjille usein huomattavasti hankalampi ongelma kuin mitä työttömyyslukujen perusteella voisi kuvitella.

Kesällä kahvila on auki joka päivä, arkisin yhdeksästä viiteen, lauantaisin klo 10-15 ja sunnuntaisin klo 12-15. Talvisin Roiha-Kanerva pitää maanantain vapaana. Vuoden kaksi lomaviikkoa pidetään joulun ja loppiaisen välissä.

Yrittäjänä vapaa-aika on vähissä, mutta Roiha-Kanerva pitää siitä, että saa itse määrätä tavan ja standardit, joiden mukaan työtä tehdään. Kun itse tekee, tietää myyvänsä laadukkaita tuotteita ja hyvää palvelua. On myös mukavaa, kun voi itse päättää, että tänään kokeillaankin jotain uutta. Kokeilut myös näkyvät kahvilan vitriinissä: suuri osa resepteistä on äidin ja tyttären itse kehittämiä tai ainakin herkullisemmiksi jalostamia.

Helpommallakin voisi elantonsa ansaita, mutta leipomo ja kahvila riittävät elättämään yrittäjän. Mielekäs työ on Päivi Roiha-Kanervan mielestä rahaakin tärkeämpi. Kun mielekäs työpaikka on vielä kotikylässä, lapset ja suku lähellä ja tutut ja ystävät ympärillä, ei ihme, että kahvilanomistaja on tyytyväinen.

Haaveitakin leipurilla on: kun lapset kasvavat hiukan ja oppivat itse tulemaan koulun jälkeen leipomon yläkertaan, Päivi Roiha-Kanerva haluaisi kokeilla myös lounastarjoilua. Se tarkoittaisi lisätyötä ja joitakin investointeja keittiön puolelle, mutta ruoan valmistaminen on vain niin mukavaa. Ja alueella olisi kysyntääkin moiselle palvelulle, sillä täytettyä voisarvia ei jaksa syödä joka päivä, vaikka ne hyviä ovatkin.

Leipomo ja tuore leipä on jotakin sellaista, mikä tulee melkein jokaiselle mieleen, kun miettii, mitä palveluita haluaisi lähelleen. Kadehdimme ranskalaisia, jotka kipaisevat aamulla kotikadun pikkuleipomoon hakemaan lämpimiä croissanteja aamupalapöytään. Lapinkylä saattaa olla hieman liian kaukana monelle meistä, jotta jaksaisimme aloittaa aamun käymällä siellä, mutta kylän ohi ei kyllä kannata ajaa pysähtymättä, jos siellä päin liikkuu.

Kommentit (2)Add Comment
...
Kirjoittanut elp, 27.01.2014
Olisipa heillä mahdollisuus toimittaa tuoreita leivonnonaisia kirkonkylän kauppoihin, - edes kerran viikossa - menisivät kuin kuumille kiville!
Aina kun liikumme siellä päin, hamstraamme niitä pakkaseen vierasvaraksi, mutta tuoreina olisivat vielä parempia.
...
Kirjoittanut Pullanjauhaaja, 29.01.2014
Aseman ostarissa on kaksi vapaata liiketilaa nyt kun Tiimarikin lähti. Lapinkylän leipomo voisi laajentaa ja avata sinne myymälän, minä tulisin taatusti käymään!!!

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
 

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.064 sekunnissa.