Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Yritykset Yrityksiä lähellä Moni jää kaipaamaan Sirpan Vinttiä

Moni jää kaipaamaan Sirpan Vinttiä

Sähköposti Tulosta

Tapani ja Sirpa Råmark - Veikkola - Verkkonummi.fi

Sadetakki, vetoketju, syntymäpäivälahja, huomioliivi, villasukka, puhdistusaine tai vaikka matto eteiseen: jos veikkolalaiskodeista puuttuu jotakin, on parasta suunnata Sirpan Vinttiin Veikkolan vanhaan keskustaan. Siwan yläkerrasta on löytynyt apu moneen tarpeeseen ja lisäksi vielä hyvää juttuseuraa. Mutta pian Sirpan Vintti sulkee ovensa, sillä Sirpa ja Tapani Råmark aikovat jäädä huhtikuun lopussa eläkkeelle.

Veikkolalaisille Sirpan Vintin toiminnan loppuminen merkitsee yhden tärkeän palvelun katoamista. Silti ei voi olla ajattelematta, että Sirpa ja Tapani Råmark ansaitsevat jo päästä vähän helpommalla: he eivät nimittäin ole pitäneet ensimmäistäkään lomaa niinä 24 vuotena, joina he ovat omistajina pyörittäneet liikettä. Kun Vintti vielä on ollut avoimena 6 päivänä viikossa, voidaan todeta, että Råmarkit ovat varmasti tehneet yhteisönsä eteen enemmän töitä kuin kohtuudella voidaan vaatia.

Aito sekatavarakauppa

Ennen kuin Råmarkit ostivat yrityksen itselleen, Sirpan Vintin paikalla oli hyvin samanlaisella valikoimalla toimiva T-kaupan vintti, jossa Sirpa oli työntekijänä 6 vuotta. Kun T-kauppaa pitänyt pariskunta halusi luopua yläkerran sekatavarakaupasta, he tarjosivat sitä työntekijälleen. Hetken harkittuaan Råmarkit päättivät ottaa lainan ja ostivat varaston itselleen. Tapani Råmark sanoi itsensä irti silloisesta työpaikastaan ja ryhtyi vaimonsa kanssa kauppiaaksi.

Aluksi alakerran T-kauppa myi ainoastaan ruokaa. Kaikki muu wc-paperista hammasharjoihin löytyi Vintistä. Asiakkaita oli aamuisin jonoksi asti ja yrityksen perustamiseen otettu laina oli pian maksettu. Sittemmin suuret ostoskeskukset ja markettien laajeneva valikoima ovat vieneet Sirpan Vintiltä jonkin verran asiakkaita, mutta uskollisten asiakkaiden määrä on kuitenkin riittänyt pitämän yrityksen pystyssä. Sirpan Vintin valikoimissa on ollut aina tuotteita, joita isojen ketjujen marketeista ei löydy.

Sukkasia - Sirpan Vintti - Verkkonummi.fi

Sirpan Vintissä oli myös asiamiesposti lähes kuusi vuotta, mutta sen kanssa kävi niin kuin monessa muussakin asiamiespostissa: Itella lisäsi koko ajan asiamiespostien töitä ja pidensi niiden aukioloaikoja, mutta samaan aikaan työstä maksetut korvaukset pienenivät. Lopulta Råmarkit totesivat, ettei moinen enää kannattanut.

Sipan Vintin valikoima on pysynyt melko muuttumattomana kolmekymmentä vuotta, sillä kotien tarpeetkaan eivät juuri ole muuttuneet: yöpuvut ja ompelulanka, sadetakit ja superpallot ovat välttämättömiä vuodesta toiseen. Muutama seikka on kuitenkin muuttunut: keraamisia koriste-esineitä, joita ennen ostivat niin lapset kuin aikuisetkin, ei enää juuri kysytä ja tyttöjen päiväkirjat ja kirjesetit ovat kadonneet kännyköiden ja sähköpostien yleistyttyä.

Myyntiä on joskus ollut vaikea arvioida etukäteen, sillä välillä kummallisetkin asiat ovat käyneet kaupaksi: yhtenä kesänä nuoret tytöt ostivat kaikki itäsaksalaiset villahousut shortseiksi ja farkkulajitelmista yli jääneet ylisuuret koot katosivat kokonaan sinä kamalana vuonna, jolloin nuoret miehet halusivat kulkea päältä putoavissa lökäpöksyissä.

Nykyisin Sirpan Vintti myy mm. vaatteita, leluja, lahjatavaroita, lankoja, ompelutarvikkeita, mattoja, patjoja, sänkyjä ja 20 vuotta myynnissä ollut ihmepuhdistusaine KR 10:ä, jota saa vain Sirpan Vintistä. Jos asiakaspalautetta on uskominen, se puhdistaa melkein kaiken. Aineen fanien on syytä käydä ennen huhtikuun loppua täydentämässä varastojaan, sillä puhdistusaineen saatavuudesta ei sen jälkeen enää ole tietoa.

Tärkeintä ei ole tavara

Pieni maaseudun sekatavarakauppa ei ole ollut kultakaivos taloudellisesti, mutta huolimatta markettien kasvaneesta tavaravalikoimasta, Sirpan Vintti on pystynyt elättämään yrittäjäpariskunnan. Luultavasti merkittävin syy siihen, etteivät kauppakeskukset ole onnistuneet nujertamaan vanhan ajan kauppaa on se, että osa asiakkaista ei ole tullut niinkään ostosten takia kuin saadakseen samalla jutella omistajien kanssa. Ja samasta syystä myös omistajat ovat jaksaneet tehdä tauotta töitä vuodesta toiseen.

Vintissä on kerrottu ja kuunneltu monet ilot ja surut, itketty ja naurettu ja autettu aina, kun on voitu. Råmarkit tuntevat melkein koko kylän. Sirpan Vintissä ovat istuneet kylän eläkeläiset, kotiäidit, perheenisät, työttömät, lomalaiset, nuoret, lapset ja kaikki nekin, joita ei vielä mainittu. Ja kaikki ovat voineet olla varmoja siitä, että salaisuudet ovat pysyneet salaisuuksina. Välillä Sirpan sydän on ollut kotiin mennessä raskas asiakkaiden suruista, mutta toisinaan asiakkaat ovat tulleet sisään liikkeeseen vain siksi, että nauru on kaikunut kadulle saakka.

Lasitavaraa - Sirpan Vintti - Verkkonummi.fi

Yhteisöllisyys ja kaikki ihanat ihmiset ovat olleet syy siihen, että Råmarkit ovat pysyneet niin uskollisesti liikkeessään. Lomia ei kaipaa, jos työ on mukavaa ja mielekästä ja sitä, mitä kaikkein mieluiten tekee. Pariskunnan koti on ollut kävelymatkan päässä ja jos on ollut tarve, toinen on aina voinut mennä kotiin käymään tai hoitamaan välttämättömiä asioita. Ja kesäviikonloput lauantai-illasta maanantaiaamuun Råmarkit ovat viettäneet Loviisassa asuntovaunussaan. Se on riittänyt lomaksi.

Sirpa ja Tapani Råmark uskovat kuitenkin, että nyt on hyvä aika lähteä. Maailma muuttuu niin nopeasti, ettei koskaan tiedä, kuinka kauan liike pysyy kannattavana. Pariskunta on myös jo eläkeiässä: on hyvä saada itselleen omaa aikaa vielä siinä vaiheessa, kun siitä pystyy nauttimaan. Ja loviisalainen leirintäalueyrittäjäkin odottaa Råmarkeja mielellään Loviisaan koko kesäksi, sillä on hyvä, että alueen voi jättää hoitoon välillä jollekin, joka jo kuuluu kalustoon. Jotenkin tuntuu siltä, etteivät Råmarkit kovin kauaa malta olla tekemättä työtä.

Sirpan Vintin katoaminen Veikkolasta lienee suuri suru monelle – eikä vain paikallisten kauppapalveluiden vähenemisen vuoksi. Sirpa ja Tapani Råmark haluavat kiittää ihania kyläläisiä ja asiakkaita, jotka ovat tehneet Sirpan Vintin toiminnan mahdolliseksi. Ennen huhtikuun loppua heitä ehtii onneksi käydä vielä tervehtimässä useaankin kertaan.

Kommentit (3)Add Comment
...
Kirjoittanut Johanna Seppälä (os.Hieta), 13.01.2014
Miljoonat kiitokset Sirpalle ja Tapsalle.
Itse oma puotipuksu urani alkoi Sirpan kanssa jo hänellä hoidossa ollessani 2 vuotiaana ja jatkui Vintillä, jossa sain pikku tyttönä toimia Sirpan apulaisena sekä jouluisin myös joululahjojen paketoijana lauantai kiireisinä tunteina. (Silloin muuten oli säpinää vintillä)
Sirpa ja Tapsa ovat tehneet korvaamattoman hyvää työtä Veikkolassa ja kiitän siitä lämpimästi.

Kiitos Teille ja nautinnollisia eläkepäiviä - olette ne ansainneet :)
...
Kirjoittanut Sari S. , 17.01.2014
Ei pelkästään apua moneen tilanteeseen, vaan aina iloista juttuseuraa ja hyvää mieltä:) Iso kaipaus jää!
...
Kirjoittanut torbjörn åhman, 16.04.2014
sirpa ja tapsa olivat iloisia ja ihania he ansaitsevat jo eläkettä vaikka ne ovat nuorekaita kiitos ihanasta kerroista kun kävin siellä toivon kaikkea hyvä minä olen se kotilon asuvan rakun ja ilsen ystävä

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 13.01.2014 17:47 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0647 sekunnissa.