Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Yritykset Yrityksiä lähellä Aktiivi-instituutista KN-keskukseksi

Aktiivi-instituutista KN-keskukseksi

Sähköposti Tulosta

KN.keskuksen ruokala - Evitskog - Verkkonummi.fi

Vielä kymmenen vuotta sitten Evitskogissa toimi Aktiivi-instituutti, jonka vasta remontoiduissa tiloissa toimihenkilöt järjestivät koulutusta itselleen ja muillekin halukkaille. Kurssikeskuksen pitäminen muuttui kuitenkin kannattamattomaksi, kun työntekijöillä ei enää ollut aikaa osallistua pitkiin koulutuksiin. Aktiivi-instituutti muutti Helsinkiin ja lopetti toimintansa Kirkkonummella.

Stora Lonoks -järven ja hiljaisen metsän väliin jäivät 70-luvulla rakennetut tilat: vuodepaikat 150 henkilölle, kuntosali, uimahalli saunoineen ja Suomen suurin golf-halli. Hetken näytti siltä, ettei kukaan keksi tiloille käyttöä, mutta tänään KN-keskukseksi muuttunut Aktiivi on taas täynnä elämää.

Koululaisia ja pakolaisia

Tiloille oli hankalaa löytää uutta käyttöä: TVK-opisto oli rakennettu rauhalliselle ja luonnonkauniille paikalle. Asuntoilmoituksissa moinen tarkoittaa yleensä sitä, ettei julkisilla kulkuneuvoilla pääse lähellekään. Rakennus henkii lisäksi 70-luvun tunnelmaa hyvin voimakkaasti, ja kestää vielä kauan, ennen kuin tuo historian ajanjakso muuttuu niin romanttiseksi, että betoni ja tumma tiili houkuttelevat taas sijoittajia.

Muutaman vuoden Aktiivi-instituutti palveli Veikkolan kouluna. Vuorenmäen koulun valmistumista odotellessa osa veikkolalaislapsista kuljetettiin busseilla Evitskogiin ja takaisin vanhempien vastustuksesta huolimatta. Toki matka oli koululaisille rasittava, mutta ehkä ruokalan maisema, joka taatusti oli kirkkonummen koulujen paras, korvasi osan matkan rasituksista. Kuntosali - KN-keskus - Verkkonummi.fi

Evitskogiin yritettiin saada myös pakolaisten vastaanottokeskusta. Kyläläiset, veikkolalaiset ja poliitikot eivät pitäneet ajatuksesta, ja voimakkaan vastustuksen vuoksi sekin hanke haudattiin hiljaisuudessa. "Ei sellaisessa negatiivisessa ja uhkakuvia lietsovassa ilmapiirissä olisi voitu aloittaa toimintaa, vaikka kiinteistö oli hyvä", sisäasiainministeriön ylitarkastaja Veikko Pyykkönen sanoi Kirkkonummen Sanomien mukaan. (Homma-Foorum muuten otti myöhemmin asiasta kunnian itselleen: "Vanha juttu, mutta tuonkin takana on yksittäinen henkilö, ja jopa hommalainen".)

Kun koulu siirtyi takaisin Veikkolaan, rakennukset jäivät tyhjilleen. Siinä vaiheessa niistä kiinnostuivat virolaiset sijoittajat. Kaksi sijoitusyhtiötä muodosti yhdessä KN-keskus -yhtiön (KN tarkoittaa Kirkkonummea), joka vuokrasi tilat ja palkkasi tulospalkkaisen hotellinjohtajan muuttamaan entisen Aktiivi-instituutin edulliseksi hotelliksi.

Valtava haaste

Kuvittele, että sinut lennätettäisiin keskelle metsää vieraaseen maahan, käteesi annettaisiin ränsistyneen talon avaimet ja sinulle sanottaisiin, että tee tästä hotelli. Suurin piirtein niin se meni. Kaksi vuotta sitten, koululaisten laulettua suvivirtensä, Aktiivi-instituutin pihalle saapuivat Tarmo ja Agnes Vaik.

Metsä ja syrjäisyys ei pariskuntaa haitannut, sillä heidän kotitalonsa Tallinnan lähistöllä oli samanlaisen rauhaisan metsän kätkössä. Talo sen sijaan osoittautui melkoiseksi haasteeksi. Luokkahuoneina käytettyjä tiloja lukuun ottamatta kaikki huoneet olivat kymmensenttisen pölykerroksen alla. Osa tiloista haisi lisäksi kostealta ja piha oli luonnollisesti melko metsittynyt. "Alku oli hyvin kiinnostava", Vaik toteaa diplomaattisesti.

Tarmo Vaik ei ollut koskaan aikaisemmin johtanut hotellia. Hän oli opiskellut englantilaisessa yliopistossa rakennetun ympäristön suunnittelua turvallisuuden ja rikosten estämisen koulutusohjelmassa. Englannissa ei tehdä ensimmäistäkään uutta kunnallista kaavaa ottamatta ennaltaehkäisevää rikoksentorjuntaa huomioon. Suomessa ja Eestissä tällainen funktionaalinen kaavasuunnittelu on vielä lapsen kengissä. Niinpä Vaik joutui etsimään töitä muualta kuin omalta alaltaan.

Vaik ehti ennen Suomeen tuloaan työskennellä turvallisuuskonsulttina, kansalaisjärjestöissä johtajana, useamman yrityksen kehitysjohtajana, ministerin konsulttina, pankinjohtajana ja kunnanjohtajana, mutta hotellibisnes oli kokonaan uusi haaste. Onneksi Vaik pitää haasteista – ja siitä että sai vapaat kädet toteuttaa työ parhaaksi katsomallaan tavalla.

Virolaisten rakennusmiesten koti

Huone - KN-keskus - Verkkonummi.fi

Aluksi Agnes Vaik auttoi miestään, mutta pian KN-keskukseen saatiin palkattua virallista henkilökuntaa ja Agnes pääsi takaisin opintojensa pariin. Tällä hetkellä KN-keskus työllistää Tarmo Vaikin lisäksi 2 myyjää, 2 siivoojaa, talonmiehen ja kokin. Vaik on tyytyväinen "pieneen perheeseensä". Koossa on hyvä porukka, jossa jokainen on valmis tarvittaessa tekemään muutakin kuin mitä työsopimuksessa lukee. Vaik pitää kuitenkin tärkeänä, että ylimääräinen venyminen korvataan myöhemmin työntekijöille.

Tarmo Vaikin oli hotellin hoitamisen lisäksi opeteltava suomalaista lainsäädäntöä pystyäkseen hoitamaan hotellin ja ravintolan vaatimat lupa-asiat, suomalaiset työnantajaa koskevat velvollisuudet ja verotuksen. Onneksi Vaikilla oli kuitenkin kokemusta johtamisesta, yritystoiminnasta ja markkinoinnista. Hän myös kiittää suomalaisia viranomaisia avuliaisuudesta ja ystävällisyydestä. Vaikilla ei ole mitään pahaa sanottavaa sen enempää kunnan kuin valtionkaan virkamiesten toiminnasta.

KN-keskus suuntasi markkinoinnin Eestistä tänne saapuville työmiehille. Rakennusmiehet tulevat tänne yleensä kolmeksi yöksi kerrallaan, tekevät neljä ylettömän pitkää työpäivää ja palaavat takaisin kotiin perheittensä luokse viikonlopuksi. He eivät kaipaa iltaisin huveja: he syövät ja menevät nukkumaan herätäkseen aamulla ennen viittä aamiaiselle. Se, mitä miehet tarvitsevat, on edullinen, rauhallinen ja siisti majapaikka, josta saa tuttua viroalaista ruokaa ja palvelua omalla kielellä. Sellainen on Evitskogissa.

Työmiehet eivät kuitenkaan riitä pitämään hotellia pystyssä. Tai riittäisivät, jos Suomessa riittäsi rakennusmiehille töitä ympäri vuoden. Kesäisin hotelli on lähes koko ajan täynnä, mutta rakentaminen on valitettavasti sesonkiluonteista hommaa: lokakuusta huhtikuuhun töitä on huomattavasti vähemmän, joten hotellikin tyhjenee talveksi. Jos talvi on luminen, virolaiset lumenpudottajat ja aurankuljettajat onneksi täyttävät hotellia jonkin verran.

Seuraava tavoite on matkailun kehittäminen

Tarmo Vaik haluaa kehittää KN-keskuksen toimintaa enemmän matkailun suuntaan. Markkinointi kohdistuu Venäjälle ja Itä-Eurooppaan. Edullinen majoitus on valttia siinäkin suunnassa, koska Suomen hintataso on melko korkea Itä-Euroopan maiden hintatasoon verrattuna.

Lisäksi KN-keskus on isännöinyt erilaisia tapahtumia: esimerkiksi vuosi sitten KN-keskus isännöi seikkailu-urheilun maailmancup-kilpailua Endurance Questia, jossa oli mukana 22 joukkuetta 12 maasta. Vaik pohtii mahdollisuuksia järjestää erilaisia tapahtumia myös yhteistyössä paikallisten yhdistysten ja yritysten kanssa. Urheiluseurat ja golf-klubit ovat jo löytäneet KN-keskuksen liikuntatilat ja hyödyntävät niitä talviharjoittelussaan.

Julkisten liikenneyhteyksien puuttuminen rajoittaa matkailubisneksen kehittymistä. On keksittävä muita houkutuksia. Venäläisiä asiakkaita saa helpommin, jos puhuu venäjää. Tarmo Vaik ja KN-keskuksen henkilökunta puhuvat venäjää sujuvasti. Vaik ihmetteleekin sekä suomalaisia että virolaisia nuoria, jotka eivät ole kiinnostuneet suuriman naapurimaansa kielestä: venäjänkielen taito turvaisi toimeentulon lähes alalla kuin alalla.

Kalaisa järvi ja marjaisat metsät houkuttelevat myös venäläisiä turisteja. Vaik onkin puhunut naapuriensa kanssa nopeasti rehevöityvän järven Tarmo Vaik - KN-keskus - Verkkonummi.fi

kunnostamisesta. Järven itäpää on kuitenkin jätettävä rauhaan, sillä Vaikit haluavat suojella siellä pesiviä lukuisia lintuja – etenkin joka vuosi kotijärvelleen palaavaa joutsenpariskuntaa.

Tarmo Vaik on hyvin kiinnostunut Länsi-Uudenmaan kuntien yhteisistä matkailuhankkeista. Hän kummastelee sitä, että Porkkalan vuokrakauden historiaa ei hyödynnetä alueella tehokkaammin, vaikka se voisi tuoda alueelle uutta yritystoimintaa ja venäläistä matkailurahaa.

Hotellin pyörittämisessä tärkeintä on kuitenkin palvelu. Vaikin mukaansa virolaisilla on paljon opittavaa suomalaisten palvelualan ihmisten tavasta hymyillä ja olla ystävällisiä, ja hän on iloinen siitä, että KN-keskuksen työntekijät ovat omaksuneet suomalaisen palvelukulttuurin.

Vaik on tyytyväinen kaksi vuotta sitten tekemäänsä rohkeaan ratkaisuun. Tuntemattomaan astuminen on suuri seikkailu. Uusien asioiden oppiminen tekee elämästä rikkaan ja yritystoiminnan käynnistäminen tyhjästä synnyttää tyydytyksen tunteen. Vaik uskoo vakaasti, että KN-keskus on selvinnyt suurimmista haasteistaan ja sen tulevaisuus on valoisa. Asiakkaiden silmissä näkyvä hymy on loistava palkka tehdystä työstä. Sitä paitsi Suomi on hyvä maa elää. Täältä ei ole kiire pois.

Kommentit (9)Add Comment
...
Kirjoittanut Silja Lappalainen, 22.07.2013
Aikoinaan, kun paikka oli vielä TVK-opisto, kävin naapurin rouvan kanssa siellä uimassa. Samoin harjoittelimme tennistä kentällä. Onkohan nykyisin mahdollista käydä uimassa vaikka ei olekaan majoittunut NK-keskukseen? Uima-allas oli ihan hyvässä kunnossa ja tunkua ei ainakaan silloin ollut. Ei tarvitsisi lähteä keskustaan tai Siuntioon päästäkseen uimaan.
...
Kirjoittanut Tarmo Vaik, 24.07.2013
Tällä hetkellä on uima-allas valitettavasti pois käytöstä. Tenniskenttä on kyllä kunnossa ja odottaa asiakkaita!
...
Kirjoittanut Autoileva rouva, 09.09.2013
Tämä on todella hyvä liikeidea. Tyhjät tilat saatiin järkevään käyttöön ja rakennusmiehet saivat hyvän majapaikan. Ainoa negatiivinen asia on se, että osa Viron rekisterissä olevista autoista tekee ainakin aamuisin aivan järjettömän vaarallisia ohituksia, jollaisia en koskaan aiemmin ole näillä teillä nähnyt. Minulla ei siis ole mitään virolaisia ihmisiä eikä virolaisia autoilijoita vastaan yleensä, mutta muutamien yksilöiden liikennekäyttäytyminen todella hirvittää. Toivottavasti kenellekään ei satu mitään.
...
Kirjoittanut Naapuri, 20.09.2013
Vaik voisi informoida asiakkaitaan myös Suomen Laista
- Liikennesäännöt eivät ole nähtävästi vielä eestiin asti kerinneet. Varsinkin nopeusrajoitukset ovat selvästi aivan uusi asia.
. Suomessa jokamiehen oikeuksiin ei kuulu toisten veneiden luvaton käyttö, ranta-alueiden roskaaminen, vapaa kalstaminen, toisten piha-alueille tunkeutuminen jne. jne

Poliisille on ilmoiteltu, mutta ei tunnu olevan kiinnostusta
...
Kirjoittanut Kn-keskuksen naapuri, 21.09.2013
Tarmohan on nykyisimmin luikkinut kotimaahansa, naapurusto kertoo ja paikkaa johtaa uusi johtaja. Olisikon sillä järkeä pistää asukkaita kuriin? Tänäänkin virolainen rattijuoppo kolaroi autonsa mennessään kohti aktiivia. Mitenkä turvassa paikalliset asukkaat on näiltä häiriköiltä? Aamulla saa lapsetkin pelätä koulutiellä vai kustantaako kunta koulukyydin kotiovelta kaikille?
...
Kirjoittanut ...., 23.09.2013

valitettavasti reissu reppurit myös möykkäävät
kuka sinne uskaltaa majoittua kun saa pelätä juhlivia viron työmiehiä
muutenhan ne on huokeita majapaikkoja
...
Kirjoittanut Mårten Bondestam email Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen , 16.10.2013
On hienoa että Vaik kehittää turismia. Pitää tulla katsomaan mitä kaikkea voi kehittää.
Naapurien valitukset ovat hoidettavissa. Olen kaavoittaja ja suunnittelija. Naapurit
hyötyvät varmasti hotellin toimintojen kehityksestä. Tällaista paikkaa on kauan odotettu.
...
Kirjoittanut KN-keskus valvontaan, 15.11.2013
KN-keskuksesta tulee jatkuvasti porukkaa (eestiläisrekkareissa) jotka ajelevat miten sattuu, on jo Harvsintiellä useita kertoja ajaneet ojaan, koska tapahtuu ensimmäinen ihmiskolari vauhti on hurjaa samoin Evitskogintiellä ohitellaan valtavalla nopeudella. Viime syksynä eestiläisrekkareissa oleva kuljettaja ajoi rusakon päälle eikä jäänyt edes katsomaan miten kävi törkeää käytöstä joka aamu samanlaisia ohituksia vaarallisia sanon minä...
...
Kirjoittanut Jukka Avensis, 28.12.2013
Kissanäyttelyssä KN-keskusessa tänään ja ajoin koppimoponi ojaan. Sain paikan henkilökunnalta erittäin ystävällistä palvelua. Suurkiitokset! Mukava paikka ja mukava ilmapiiri! Suosittelen!
Ter. Seuraava autoni on neliveto ;-)

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 22.07.2013 09:06 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0681 sekunnissa.