Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Yritykset Yrityksiä lähellä Kultainen Peura on Peuramaan keidas

Kultainen Peura on Peuramaan keidas

Sähköposti Tulosta

Markku Häiväläinn - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Markku Häiväläinen esittelee tyytyväisenoloisena kaunista ravintolasalia. Ravintola Kultaista Peuraa on remontoitu kolme talvea. Tänä keväänä uusittu sisustus antaa viimeisen silauksen kokous- ja golfravintolalle. Vaalean sininen ja beige tekevät salista valoisan ja viihtyisän: sopivasti hienon, sopivasti kodikkaan. Kaikki on valmiina kesän lukuisia golf-kisoja varten. On Häiväläisen perheen yhdeksäs kesä Kirkkonummen Peuramaalla.

Hovimestarin koulutuksen saanut Markku Häiväläinen hoitaa salia ja yritystä ja keittiömestari Sirpa Granqvist-Häiväläinen huolehtii keittiöstä. Yhden vakituisen työntekijän lisäksi Kultaisen Peuran keittiössä työskentelee kesän ajan myös perheen poika Henri ja joukko hänen rekrytoimiaan nuoria Porkkalan lukiosta.

Häiväläiset ovat ruokkineet kirkkonummelaisia jo ennen Kultaiseen Peuraan tuloaan: he ovat pyörittäneet Hvitträskin ravintolaa ja samaan aikaan Kultaisen Peuran kanssa myös kuusi vuotta uimahallin kahvilaa. Ennen oman yrityksen perustamista Häiväläiset työskentelivät laivoilla ja Helsingin ravintoloissa.

Yrittäjävanhempiensa elämää lapsena seurannut Markku Häiväläinen oli päättänyt, että hänestä ei yrittäjää tule. Toisin kuitenkin kävi. Yrittäminen on rankkaa ja moninaisten uusien direktiivien myötä se on muuttunut ravintola-alalla vain entistä rankemmaksi. Mutta se, että saa itse päättää, mikä on kyllin hyvää, tyylikästä ja maukasta, on Markku Häiväläiselle tärkeää. Sitruunapiirakka onkin todella hyvää ja kirkkonummelaisen idyllicumin suunnittelema sisustus on tyylikäs.

Hyvät tavat eivät ole kahleita vaan apuvälineitä

Myös hyvä asiakaspalvelu on Markku Häiväläiselle tärkeä asia. Hän on toiminut Collegium Culinarium -killan puheenjohtajana jo kahdeksan takka - idyllicum - Verkkonummi.fi

vuotta. Kilta on ravintolaesimiesten erittäin kunnianarvoisa yhdistys, joka täyttää tänä kesänä 50 vuotta. Kiltalaisia velvoittavat hyvän käytöksen säännöt, eikä killan puheenjohtajaksi valita kuin esikuvaksi kelpaava ihminen: rauhallinen, huomaavainen ja ystävällinen.

CC-kilta yrittää pitää yllä vanhaa tapakulttuuria ja levittää sitä myös nuorten keskuuteen. Käytöstavat ja etiketti ovat Suomessa unohtumassa kovaa vauhtia. Ei niin, että ihmisistä olisi tullut huonotapaisia ja piittaamattomia: tapakulttuuria ei vain enää opita samalla tavalla kuin ennen. Harva perhe lähtee enää syömään hienosti, suuria kutsuja ei järjestetä, perheet eivät syö enää sunnuntaiaterioita eikä kirkossakaan käydä. Lapset ja nuoret eivät kohtaa enää elämässään tilanteita, joissa pitäisi noudattaa etikettiä.

Monet asiakaspalvelualojen yrittäjät ovat huomanneet muutoksen yrittäessään löytää hyviä työntekijöitä yrityksiinsä ja palvelualan ammattikouluissa menee yleensä ensimmäinen lukukausi siihen, että opetellaan, miten kuuluu käyttäytyä.

Moni on sitä mieltä, että etiketti on turhaa: luonteva ystävällisyys riittää. On kuitenkin tilanteita, joissa etiketin hallitseminen auttaa selviytymään. Käytössäännöt eivät kuitenkaan ole merkityksettömiä käskyjä vaan pikemminkin hyödyllinen kartta, jota seuraamalla pääsee karikoiden yli. Ja ravintolassa karikoita riittää: yksikään päivä ei ole tavallinen. Yllättävät tilanteet saattavat vaativat nopeita ratkaisuja ja kiire synnyttää stressiä. Silloin sääntöjen hallitseminen lisää varmuutta ja vapautta.

Työ ravintolassa on haastavaa

Markku Häiväläinen pitää haasteista. Se, ettei päivän tapahtumia voi ennakoida on toisaalta rasittavaa, mutta toisaalta juuri se tekee työstä mielenkiintoista. Yksi asia kuitenkin on ennakoitavissa: kiirettä Kultaisessa Peurassa riittää etenkin kesällä, jolloin taloa täyttävät paitsi lukuisat golf-turnaukset myös ihan tavalliset lomalaiset. Kultainen Peura on auki joka päivä aamu kahdeksasta ilta seitsemään saakka. Lounas tarjoillaan klo 11 – 14.30. Kesäviikonloppuisin ravintolasta saa myös aamiaista.

golfkentät - Verkkonummi.fi

Juhliakin ravintolassa vietetään, mutta kesäjuhliin varaukset on tehtävä hyvissä ajoin. Syksyisin ja keväisin on hiljaisempaa. Silloin taloa tosin kansoittavat erilaiset yritystilaisuudet ja seminaarit. Marraskuussa, golf-kenttien hiljetessä ravintola suljetaan, kunnes kevään lähestyessä maaliskuussa Kultainen Peura taas avaa ovensa.

Aivan lomailijoiksi Häiväläiset eivät heittäydy talvellakaan: silloin he pyörittävät catering-palvelua, joka toimii myös kesällä, mutta hieman pienemmällä teholla. Mutta talvella kuuluu myös lomailla, sillä kesät tehdään töitä kellon ympäri seitsemän päivää viikossa.

Ravintola-ala on rankkaa. Keittiössä on kuuma ja jatkuva kiire. Salin puolella taas saa kävellä: Markku Häiväläinen arvioi kävelevänsä yhden kiireisen päivän aikana hyvinkin parikymmentä kilometriä. Lisäksi tulevat vielä yrittäjän ja työnantajan lukuisat paperityöt, joita tehdään illalla ravintolan sulkeuduttua.

Jostain Markku Häiväläinen löytää aikaa vielä CC-killan pyörittämiseen sekä Kirkkonummen Yrittäjien varapuheenjohtajana ja Luksian neuvottelukunnassa toimimiseen. Häiväläinen tietää tarkkaan, mitkä ominaisuudet ovat hänen elämässään tärkeimmät: organisointikyky ja kuuntelemisen taito - ja upea perhe.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 13.06.2012 15:25 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0664 sekunnissa.