Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Yritykset Yrityksiä lähellä Elämystorppa saa nörtinkin ihan pihalle

Elämystorppa saa nörtinkin ihan pihalle

Sähköposti Tulosta

Jyrki Torppa - Verkkonummi.fi

Moni kirkkonummelainen tuntee Jyrki Torpan musiikin ja biologian opettajana. Jotkut tietävät, että hän osaa laulaa myös ooppera-aarioita. Tällä hetkellä Torppa ei kuitenkaan enää laulele työkseen. Hän ulkoiluttaa ihmisiä.

Kaksi vuotta sitten Jyrki Torppa oli kuuntelemassa Kari Uusikylän luentoa erilaisista lahjakkuuksista. Uusikylä mainitsi, että on olemassa myös luontolahjakkuutta: ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita luonnosta, ymmärtävät sitä ja osaavat liikkua ja toimia sen ehdoilla. Torppa tunnisti itsensä. Vaikka musiikki ja opettaminen olivat aina olleet hänelle tärkeitä, luonto oli kuittenkin se ympäristö, joka häntä eniten inspiroi ja jossa hän todella nautti olemassaolosta. Hän oli koko ikänsä retkeillyt itse ja vetänyt erilaisia retkiä, pitänyt luontokerhoa ja tiiraillut lintuja. Torppa ymmärsi, että opettaminen oli ollut vain välivaihe: isona hänestä tulisi luontoyrittäjä.

Musiikkiluokat saivat siis jäädä ja Jyrki Torppa suuntasi Siikaranta-opistoon suorittamaan erä- ja luonto-oppaan erikoistutkintoa. Luontotaitojen lisäksi kurssilla opetettiin myös liiketaloutta, ja kun kurssi loppui, Jyrki Torppa perusti Elämystorppa -nimisen yhtiön ja ryhtyi liikuttamaan ja ulkoiluttamaan kaikenikäisiä ihmisiä.

Elämystorppa tarjoaa palveluitaan toistaiseksi lähinnä yrityksille, yhteisöille ja matkanjärjestäjille: yrityksen henkilökunta, syntymäpäiväseurue tai vaikka risteilyseurue saavat uutta virtaa, kun ne viedään ulos seikkailemaan, retkeilemän tai jahtaamaan toisiaan kännyköiden kanssa.

Patikointia, veneilyä, kulttuuria ja hauskoa pelejä

Elämystorppa tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja luonnossa oleskeluun. Itse Jyrki Torppa pitää eniten luontoretkistä kaukana taajamien melusta ja hälystä. Häneltä voi tilata ohjatun retken vaikka Saariselälle, mutta lähempääkin löytyy hienoja kohteita. veneillä - Verkkonummi.fi

Meikon ja Nuuksion luonto näyttäytyy asiantuntijaoppaan seurassa aivan erilaisena kuin yksin kulkiessa: metsän tuoksun ja tuulen viheltelyn lisäksi tutuksi tulevat kynsisammal, kavala kärpässieni ja hömötiaisen varoitusääni. Tarjolla on myös erätaitoja, perinnetietoutta ja paikallistuntemusta. Torppa kertoo pitävänsä tarinoista. Parasta on, kun mukaan retkelle sattuu joku, joka tietää kertoa vielä jotain uutta.

Kaikkia ei kuitenkaan innosta metsässä käveleminen edes hyvässä seurassa. Heitä varten Elämystorppa onkin hankkinut kaksi kirkkovenettä, joilla voi soudella Vitträsk-järvellä ja joukon kanootteja, jotka voi kuljettaa kauemmaskin. Ja vesillä liikkumisen välissä voi pysähtyä liikkumattomaksi rantakalliolle ja yrittää napata kaloja.

Niille, joille kännyköistä ja tietokoneista irtautuminen aiheuttaa vieroitusoireita, on myös tarjolla vaihtoehto. Tamperelainen Team Action Zone Oy (TAZ) on kehittänyt kännyköiden ja tietokoneiden avulla pelattavia ulkoilupelejä, joiden seurassa paatuneinkin nörtti viihtyy ulkona. Tällä hetkellä Elämystorpan ohjelmistossa on Flag Hunt -peli, joka on tietokoneajan versio vanhasta suomalaisesta lipunmetsästysleikistä. Syksyllä ohjelmiston on tulossa lisäksi Action Track -peli, jossa joukkueet liikkuvat maastossa älypuhelimien ohjauksella ja kilpailevat erilaisten tehtävien suorittamisessa, vähän kuin Amazing Race -ohjelmassa.

joukkue - Verkkonumi.fi

Niille, jotka ovat liian vieraantuneet leikistä Jyrki Torppa tarjoaa kulttuuria ja kertomuksia. Hän tekee yhteistyötä Hvittorpin ja Hvitträskin kanssa ja kuljettaa ihmisiä tutustumassa seudun kulttuurinähtävyyksiin. Vitträsk-järven ympäristössä on ollut asutusta jo kivikaudella ja Jyrki Torppa tuntee tarinoita alueen ihmisistä monelta vuosisadalta.

Ihan kokonaan Jyrki Torppa ei ole hylännyt lapsiakaan, vaikka pääasiassa Elämystorppa liikuttaakin aikuisia. Jyrki Torppa vetää myös lasten leirikouluja. Lasten kanssa toimintaa on pohdittava hieman tarkemmin kuin aikuisten. Työtä on hieman enemmän, mutta toisaalta lapset eläytyvät ja osallistuvat niin innokkaasti, että se korvaa vaivannäön moninkertaisesti. Aikuisille on nimittäin ihan turha selittää, että myrskyn kaatamien puiden juurakoissa asuu nykyisin peikkoja.

Jyrki Torppa on vakuuttunut yritystoimintansa syvimmästä merkityksestä: lapsi tai aikuinen, nörtti tai kultturelli, kaikki me hyödymme piipahduksista alkuperäiseen ympäristöömme. Riippumatta siitä, havaitseeko luonnossa liikkuja kämmeköitä vai keijukaisia, luonnossa oleskelu parantaa. Jo 15 minuuttia linnunlaulua ehkäisee tutkitusti masennusta ja lisää voimia.

Kuinka ihan tavallisen toimiston väki muuttuu aarteenmetsästäjiksi ja kostonhimoisiksi ansottajiksi

Sain tilaisuuden päästä seuraamaan Elämystorpan järjestämää Flag Hunt -peliä Hvitträskin maastoon. Atea-Finlandin henkilökunnalle järjestetty tilaisuus alkoi kokoushuoneessa, jossa Jyrki Torppa esitteli peliä ja laitteita. Kullekin pelaajalle annettiin kompassi ja GPS-kännykkä ja heille kerrottiin, mitä pitää tehdä:

Joukkueiden "hunterit" keräävät maastosta pisteitä omalle joukkueelleen etsimällä vastajoukkueen lippua ja aarteita sekä ansoittamalla kännykkä ja kompassi - Verkkonummi.fi

vastajoukkueen pelaajia. "Flagger" istuu tietokoneen ääressä ja seuraa näytöltä joukkuetovereittensa sijaintia ja lähettää heille ohjeita aarteiden ja lippujen sijainneista: hunterit saavat kännykkäänsä viestin: "aarre 45 metriä luoteeseen". Kompassista on löydettävä oikea suunta ja kun aarre tai lippu osuu kohdalle, kännykkä kertoo, että se on löytynyt.

Aarteen kaivamiseen tarvitaan kolme saman joukkueen jäsentä, jotka saavat tiedon aarteesta joko toisiltaan tai joukkueen flaggeriltä. Aarteen kaivamisessa on kuitenkin riski, että kaikki kolme joutuvat ansaan. Vastapuolen pelaaja voi näet kännykällään laukaista ansan, joka pimentää ansaan joutuneitten kännykät 30 sekunniksi. Silloin on paras hajaantua ja kadota, sillä ansan voi laukaista uudelleenkin. 30 sekuntia ei ole paljon, mutta ansoittaja saa ansasta pisteitä ja ansaan joutuneet menettävät niitä.

Atea-Finlandin työntekijät kuuntelivat Torpan puhetta varovaisen innostuneina. Atea on it-palveluita, tuotteita ja ratkaisuja toimittava yritys, joten tekniikka oli toimiston väelle tuttua. Tosin yksi työntekijä kertoi pitävänsä kompassia kädessään ensimmäistä kertaa, mutta sen toiminta valkeni hänellekin nopeasti. Myös pelin säännöt ja kännykän käyttö opittiin melko vaivattomasti.

Alkoi kuuden minuutin mittainen harjoituspeli. Kesti hetken, ennen kuin joukkueet löysivät itsensä kartalta, mutta kun sinisen joukkueen jäsen ansoitti koko vastapuolen joukkueen - ja yhden omistaankin vahingossa, tunnelma sähköistyi heti. Ja kun ensimmäiset aarteet ja liput löytyivät, epäluuloisimmankin pelaajan oli pakko lähteä juoksemaan ehtiäkseen lipulle ennen muita.

aarre - Verkkonummi.fi

Kuuden minuutin kuluttua pihalle palasi hengästynyt ja hymyilevä joukko. Hillitty toimistokansa oli muuttunut siksi, mitä he olivat jo unohtaneet olevansa: leikkiviä ihmisiä. (Ja jonkin verran verenhimoisia, sillä ansoitetuksi tuleminen vaati ehdottomasti kostotoimia.)

Kun koepelin pisteet oli laskettu ja tapahtumat käyty läpi, koko joukko katosi uudelleen metsään. Samalla he taisivat juosta suoraan lapsuuteen ja vieläkin kauemmas, aikaan jolloin vielä metsästimme elääksemme.

Luterilainen työmoraalimme ja taloudellisen tuottavuuden tehostamispyrkimykset vievät meiltä leikin vuosikymmeniksi. On hienoa, että se palaa vähitellen takaisin, jossain muuallakin kuin tietokoneiden ruuduilla. Jos aikuisuuden on tarkoitettava leikin loppua, sitä kannattaa välttää viimeiseen asti.

Kommentit (3)Add Comment
...
Kirjoittanut Erkki Kärkkäinen, Jokiniemen koulu, Vantaa, 07.05.2013
Voisitko ottaa yhteyttä pikaisesti minuun numeroon 0400-420978 (olen matkoilla ke-la tällä viikolla 8-11.5), kyse olisi mahdollisesta tyhy -tapahtumasta...
...
Kirjoittanut -, 07.05.2013
...jaa että tarjolla Fag Hunt-peliä! Hauska kirjoitusvirhe vai vähemmistön jahtaamista :-)
...
Kirjoittanut Toimitus, 07.05.2013
Kiitos huomautuksesta. Tällä kertaa on melkein sääli korjata virhettä ja tehdä lehdestä tylsempi, mutta koska Verkkonummi vastustaa kaikenlaista vähemmistöjen kiusaamista, sen on kaiketi johdonmukaisesti noudatettava linjaansa tässäkin tapauksessa.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 07.05.2013 11:59 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0643 sekunnissa.