Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Yritykset Yrityksiä lähellä Miia Makkonen on rohkea nuori yrittäjä

Miia Makkonen on rohkea nuori yrittäjä

Sähköposti Tulosta

Miia Makkonen - Verkkonummi.fi

Joukko herroja, jotka ovat tottuneet saamaan parasta ja jotka osaavat sitä myös vaatia. Arvostettu ravintola, jonka jokainen neliömetri huokuu perinteitä ja historiaa. Eläkkeelle jäävä rakastettu emäntä, joka on pitänyt tutuista asiakkaistaan huolta jo lähes kolmekymmentä vuotta. Nuori nainen, joka on päättänyt selvitä tästä kaikesta kunnialla ja voittaa itselleen Helsingin Suomalaisen Klubin klubiveljien luottamuksen ja arvostuksen. Siinä on yhtälö, joka on todella syytä palkita.

Kirkkonummella asuva Helsingin Suomalaisen Klubin ravintoloitsija Miia Makkonen palkittiin 20.4.2012 Peuramaalla pidetyssä yrittäjäjuhlassa Uudenmaan Yrittäjien Vuoden nuori yrittäjä -palkinnolla.

Palkintoraadin mukaan Makkosen yhdessä puolisonsa Petri Karhun omistama A la Carhu Oy on "onnistunut taidokkaasti päivittämään palveluja ja tuotteita laatutietoisille, palvelua arvostaville ja perinteitä kunnioittaville asiakkailleen samalla, kun sisäisiä toimintoja on muokattu perusteellisemmin". Lisäksi "Miia Makkosen johtama yritys on taloudellisesti hyvin hoidettu, dynaaminen niin kutsuttu kolmen A:n yritys". Uudenmaan Yrittäjien puheenjohtaja Kari Järvenpää toteaa, että "se että kykenee saavuttamaan kolmen A:n luottoluokitukseen samaan aikaan kun yritys kasvaa voimakkaasti, osoittaa myös hyvää riskienhallintaa".

Yrittäjäyhdistys arvostaa hyvää taloudenhoitoa ja liikevaihdon kasvua. Muut asiat tuntuvat kuitenkin olevan Carhuille vielä tärkeämpiä: heidän tavoitteensa on saavuttaa asiakaskuntansa hyväksyntä ja arvostus palvelemalla heitä mahdollisimman hyvin ja olemalla saamansa luottamuksen arvoinen. Hyvä taloudenpito on työväline tärkeämmän tavoitteen saavuttamisessa.

Rehellistä ruokaa

Kun Helsingin Suomalaiselle Klubille haettiin uutta ravintoloitsijaa entisen yrittäjän, Riitta Malmbergin eläkeiän lähestyessä, Pickala Golfin ravintolaa pitävä pariskunta päätti hakea paikkaa. Helsingin Suomalainen Klubin maineikas ravintola kaupungin ydinkeskustassa kiinnosti monia hakijoita: huippuravintoloiden teeveestä tutut huippukokit ja pitkän linjan ravintoloitsijat ilmaisivat halukkuutensa vuokrata perinteikkäät ravintolatilat itselleen.

Nuoren yrittäjäpariskunnan hakemus ja haastattelut kuitenkin vakuuttivat klubiveljet – ja epäilemättä moni heistä teki myös retken Pickalaan maistelemaan Carhujen ruokia ja tutkimaan golf-klubin ravintolan palveluita. Voi olla myös, että klubiveljiä eivät kiinnostaneet gourmetvirtuoosit, jotka luovat omaa ruokataidettaan ja toteuttavat itseään kokeilemalla kaikkea uutta: he halusivat ihmisen, joka ymmärtää, että läskisoosi on Vanhat herrat - Verkkonummi.fi

tehtävä niin kuin se tehtiin 135 vuotta sitten, kun Helsingin Suomalainen Klubi perustettiin.

Miia Makkonen oli ilmeisen oivallinen valinta uudeksi ravintoloitsijaksi. Hän ei halua tehdä ruoalla temppuja ja eikä täyttää lautasta vaahdoilla. Makkonen arvostaa konstailematonta, perinteitä kunnioittaen valmistettua, maistuvaa suomalaista ruokaa. Hänen ammatillinen kunnianhimonsa tuntuu modernin kulinaristisen taiteen sijaan suuntautuvan asiakkaittensa kunnioittamiseen ja heidän toiveittensa ja odotustensa täyttämiseen.

Klubiravintola on haasteellinen työpaikka

Siinä Suomalaisella Klubilla riittääkin ravintoloitsijalle työmaata, sillä vanhimmat asiakkaat ovat käyneet klubilla jo 1940-luvulla. Asioiden odotetaan sujuvan yhtä hyvin kuin ennekin ja hyvän palvelun kriteerit ovat menneiltä vuosikymmeniltä, jolloin asiakkaan kunnioittaminen oli aivan toisenlaista kuin nykyisin. Toisaalta Makkonen kertoo, että kun hän menee pahoittelemaan kaatunutta vesilasia, hänelle saatetaan sanoa, etteivät pikkujutut haittaa, kun talvisodassa totuttiin paljon pahempaankin.

Vaikka Klubin asiakkaat ovat moitteettomasti käyttäytyviä herrasmiehiä, asiakkaina he eivät kuitenkaan ole aivan helpoimmasta päästä: Klubiveljet ovat huippuravintoloita kiertäneitä, vuosia korkealaatuisesta palvelusta ja loistavasta ruoasta nauttineita johtajia ja huippuvaikuttajia, joiden vaatimustaso on korkea. Monet myös pitävät Suomalaista Klubia toisena kotinaan. Siksi Klubin ravintola ei ole merkityksetön ruokapaikka, jossa muutokset saavat tulla ja mennä ilman, että niillä on sen suurempaa merkitystä. Siksi yrittäjän on tehtävä haluamansa muutokset harkiten ja Suomalaisen Klubin perinteitä kunnioittaen.

Klubin jäsenmäärä on viime vuosina kasvanut voimakkaasti, ja uusilla, nuorilla jäsenillä on usein aivan toiset toiveet kuin vanhemmilla. Tasapainoilu hyvin erilaisten vaatimusten ja tapakulttuurien välillä on haasteellista. Carhut tutustuivatkin talon moniin tapoihin melkein vuoden edeltäjänsä seurassa, mikä auttoi pääsemään sisälle talon kulttuuriin.

Asiakaskunnan vaativuutta lisää myös se, että normaalissa ravintolassa tyytymätön asiakas lähtee pois ja uusia tulee tilalle. Jos Klubilla asiakas on tyytymätön saamaansa palveluun tai jos hänen mielestään ruoka on valmistettu väärällä tavalla, hän kertoo asiasta - hyvin kohteliaasti tietenkin - keittiöpäällikölle ja luottaa siihen, että seuraavalla kerralla hänen toiveensa muistetaan.

Nuorelle "tytölle" haaste on melkoinen: herrojen tekeminen tyytyväiseksi on joskus kovaa työtä. Toisaalta Miia Makkonen kertoo, ettei missään muualla 20 miestä nouse hyvin onnistuneen tilaisuuden jälkeen ylös ja ryhdy laulamaan ravintoloitsijalle serenadia. Makkonen on menettänyt sydämensä Klubille ja klubiveljille. Hyvä palvelu ei enää johdu vain ammatillisesta kunnianhimosta: se syntyy kiintymyksestä.

Syntynyt yrittäjäksi

Vuoden nuori yrittäjä - Verkkonumi.fi

Miia Makkonen on Verkkonummen toimituksen mielestä ansainnut nuoren yrittäjän palkinnon muustakin kuin hyvin hoidetusta Helsingin Suomalaisen Klubin ravintolasta. Hän nimittäin on ihanteellisen nuoren yrittäjän prototyyppi:

Kaikki alkoi, kun 15-vuotias Miia Makkonen oli TET-harjoittelussa tiskaajana Katinkullan ravintolan keittiössä. Ravintola kiinnosti Makkosta heti, ja hän ihaili silloista menestyvää ja positiivista ravintoloitsijapariskuntaa. Koulun jälkeen illat ja viikonloput kuluivat ravintolassa ja tehtävät muuttuivat yhä vaativammiksi. Sotkamon yrittäjyyslukiosta valmistuttuaan Miia Makkonen oli jo Katinkullan ravintoloiden vuorovastaava. 21-vuotiaana hän sai hoitaakseen Sotkamossa sijaitsevan kesäravintolan, jota hän pyöritti toiminimellä.

23-vuotiaana Miia Makkonen perusti Katinkullan keittiössä työskennelleen Petri Karhun kanssa yhteisen yrityksen ja muutti etelään pyörittämään Pickala Golfin ravintolaa. Ravintola-alan sommelierin ja liikkeenjohdon ylemmän ammattikorkeakulututkinnon Makkonen suoritti yrittämisen ohella, mikä sekin on palkitsemisen arvoista, sillä jokainen yrittäjä tietää, miten paljon yrityksen pyörittäminen vie aikaa.

Miia Makkonen kuitenkin kertoo, ettei mikään hänen projekteistaan olisi onnistunut ilman elämän- ja yrityskumppanin apua ja tukea. Pariskunta olisikin palkittu yhdessä, ellei Petri Karhu olisi jo hiukan vanhempi kuin vuoden nuoren yrittäjän yrittäjäyhdistyksen sääntöjen mukaan pitää olla.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 21.04.2012 16:24 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0635 sekunnissa.