Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Urheilu Liikunta Leikki takaisin lapsille!

Leikki takaisin lapsille!

Sähköposti Tulosta

liikkuvia lapsia - Les Mills - Verkkonummi.fi

Aikuiset varastivat lapsilta leikin. Se kävi selväksi, kun etsin kymmenen vuotta täyttäneelle lapselleni liikuntaharrastusta. Lapsi olisi halunnut jumpata tai tehdä jotain muuta kivaa. Entinen kuvisharrastus ei enää innostanut ja koulukaverit olivat kadehdittavan notkeita. Opekin oli sanonut, että pitää liikkua tai sairastuu – ja kymmenvuotiaat uskovat opea. Törmäsimme kuitenkin karuun todellisuuteen: kymmenvuotiaat olivat liian vanhoja leikkimään – tai sitten aivan liian nuoria.

Uuden liikuntaharrastuksen löytäminen osoittautui lähes mahdottomaksi. Jumpparyhmiin olisi näet pitänyt ilmoittautua 4-vuotiaana, sillä nyt ryhmät olivat täynnä notkeita ja kunnianhimoisia nuoria neitejä, jotka halusivat ohjaajansa tavoin menestyä kevään voimistelukisoissa. Ja lahjakkailla, ahkerilla lapsilla oli siihen myös oikeus.

Niinpä spagaattia osaamattomalle lapselle, joka halusi "vain harrastaa", ei ollut sijaa majatalossa. Ei niin, että olisimme edes halunneet jäädä siihen majataloon: kävimme kokeilemassa yhtä ryhmää, jossa ohjaaja ilmoitti 10-vuotiaille, että kipu ei ole syy lopettaa liikettä, sillä harjoituksissa kuuluukin sattua.

Muistin, että suurin piirtein saman ikäisinä vanhemmat lapseni lopettivat liikunnan harrastamisen: jalkapallo, sähly, baletti, sirkus ja jopa tanhu muuttuivat niin kunnianhimoisiksi, että ne muistuttivat enemmän työtä kuin iloista harrastamista. Yksi tai kaksi treeniä viikossa ei enää riittänyt mihinkään, sillä joukkue halusi menestyä. Vaikka nuoremmille lapsille olikin tarjolla mukavaa liikuntaa, leikinomainen harrastaminen ja mukava yhdessäolo lakkasi viimeistään 12-vuotiaana. Ja sen jälkeen oli myös mahdotonta vaihtaa lajia, sillä osaamattomia ei kelpuutettu mukaan.

Samaan aikaan lasten omaehtoisesta liikkumisesta tuli haastavaa: vaativat harrastukset vievät kavereilta niin paljon aikaa, ettei jalkapallon potkimiseen koulun pihalla enää ollut mahdollisuuksia. Eikä koulun pihalla oikein voinut potkiakaan, sillä seurat täyttivät maksullisilla harrastevuoroilla liikuntapaikat tehokkaasti.

Aikuisille sen sijaan oli tarjolla jos jonkinlaista kilpailematonta, rentoa, mukavaa ja kuntoa kohottavaa leikkimistä: sekä kuntosalit että kansalaisopistot tarjosivat aikuisille vaikka kuinka paljon liikuntaryhmiä, joissa jokainen sai olla juuri niin taitava kuin oli ja käydä niin usein kuin tuntui hyvältä. Liikuntapalatsit kilpailivat uusilla tuotteilla ja toinen toistaan iloisemmilla ja osaavimmilla motivaattoreilla, jotka jaksoivat koko päivän jumpata hymyillen ja hengästymättä ja vielä kannustaa jokaista liikkujaa iloisesti. Aikuiset olivat varastaneet lapsilta leikin itselleen.

Apua Uudesta Seelannista

Usein käy niin, että kun kiinnostuu jostakin, huomaa jonkin ongelman tai ärsyyntyy kovasti, pian ilmaantuu muitakin, jotka ovat havahtuneet samaan asiaan. Kun zeitgeistiin yhdistetään ylikansallinen markkinatalous, saattaa käydä niinkin, että aikaansa seuraava yrittäjä Uudessa Seelannissa ymmärtää ylikansallisen ärtymykseni, ja luo tuotteen, joka vastaa kirkkonummelaiseen kysyntään.

Maailman suurin aikuisten liikuntapalveluita tuottava yritys ja jonka kunto-ohjelmien mukana aikuiset ovat jo vuosia hyppineet, tanssineet, rehkineet, tervehtyneet ja pitäneet hauskaa, keksi saman, minkä minäkin: lapsille ei ole tarjolla mukavaa liikuntaa, joka ei täyttäisi koko elämää ja edellyttäisi ammattimaista osaamista ja kunnianhimoa.

Niinpä Les Mills rakensi 2-16 -vuotiaille lapsille ja nuorille kunkin ikäryhmän tarpeisiin ja musiikkimakuun sovitetun Born to Move -liikuntaohjelman, jolla on kaksi päämäärää: olla hauskaa ja innostaa liikkumaan. Kuten aikuistenkin ryhmissä, periaatteena on, että kaikki osaavat ja kaikki saavat tehdä omien voimiensa ja kykyjensä mukaan ja tuntea onnistumisen iloa ja liikkumisen riemua.

Jos konsepti toimii, se on vastaus monien vanhempien ja vielä useampien lasten toiveisiin. Kirkkonummella ollaan sikäli etuoikeutettuja, että me saamme selville konseptin toimivuuden ensimmäisten joukossa koko planeetalla.

Les Mills -yhtiö toimii siten, että se kouluttaa kouluttajia, jotka opettavat Les Millsin lisensoimat liikuntaohjelmat liikuntayritysten ohjaajille. Liikuntatunteja myös videoidaan laadun varmistamiseksi. Ohjaajien ohjaajaksi pääseminen ei ole mikään pikkujuttu, sillä yritys haluaa luonnollisesti valita parhaat parhaista. Siksi on kirkkonummelaisittain mahtavaa, että meillä on kaksi Les Mills -kouluttajaa: Tia ja Jarno Tynkkynen, jotka kouluttamisen lisäksi vetävät ryhmiä Lady Linessa.

Uusi Born to Move -liikuntaohjelma on lanseerattu jo Uudessa Seelannissa. Seuraava etappi maailmanvalloituksessa ovat Pohjoismaat, tarkemmin sanottuna Suomi ja Ruotsi. Suomesta on koulutettu lasten kouluttajiksi kaksi ohjaajaa ja toinen heistä on Lady Linen Tia. Syyskuussa Tia alkaa ohjata Lady Linen tiloissa kuutta eri-ikäisille suunnattua lasten ja nuorten ryhmää.

2-3 -vuotiaat leikkivät ja liikkuvat puoli tuntia kerrallaan yhdessä aikuisen kanssa. 4-5 -vuotiaat osaavat olla jo ilman vanhempia ja jaksavat liikkua hieman pidempään, 45 minuuttia kerrallaan. Pienten ryhmissä liikkuminen perustuu musiikkiin ja kertomukseen, jonka kyydissä tehdään ihmeellisiä asioita ja liikutaan ihan huomaamatta.

6-8 ja 9-12 -vuotiaiden tytöille ja pojille tarkoitetuilla tunneilla on jokaiselle jotakin. Nuorten oman musiikin tahdissa tulevat tutuksi erilaiset liikuntatavat tanssista itsepuolustuslajeihin. Toisin kuin aikuisten Les Mills -tunneilla, joilla noudatetaan koreografiaa suhteellisen tiukasti, lasten ohjaajille on jätetty enemmän vapauksia, jotta he voisivat ottaa ryhmän tarpeet ja toiveet paremmin huomioon. Sekaryhmien lisäksi Lady Line tarjoaa 6-8 -vuotiaille ja 13-16 -vuotiaille tytöille erilliset dance-tunnit.

Tia Tynkkynen odottaa lasten tunteja innoissaan. Tia on kyllä yleensä käsittämättömän innostunut aivan kaikesta, mutta lasten ohjaamisesta hän on erityisen innoissaan, sillä se tuo aivan uusia haasteita. Kun aikuiset haluavat pyrkiä täydellisyyteen ja haluavat tarkkoja ohjeita ja tiukkaa palautetta, lapset viis veisaavat siitä, meneekö joku liike oikein tai koreografian sarja edes sinne päin. Sen sijaan lapset kyllästyvät heti, jos homma lakkaa kiinnostamasta. Tuntien pitää olla alusta loppuun asti vauhdikkaita ja hauskoja. Kipu sen sijaan ei kuulu asiaan, toisin kuin jossain muualla.

Kun johtava yritys lanseeraa uuden tuotteen markkinoille, pian kaikki muutkin seuraavat perässä. Jos hyvin käy, lasten ja etenkin nuorten hampaat-irvessä-urheilemisen aikakausi on ehkä viimeinkin päättymässä. Verkkonummi toivottaa onnea uuden ajan airuelle ja iloa kaikille liikkuville ja leikkiville lapsille.

Kommentit (5)Add Comment
...
Kirjoittanut Sirpa , 19.08.2013
Toimittaja ei ole ainoa, joka törmännyt samaan ongelmaan yrittäessään löytää perillisilleen liikuntaharrastusta. Otamme ilolla vastaan tämän uutuuden! Onneksi Rangers järjestää vielä myös sählykerhoja, joissa treenataan mutta on myös hauskaa eikä ole sitä kolmea treenikertaa viikossa sekä turnaukset päälle. Viime keväänä Sebastian Fager-Pintilä ohjasi poikia niin antaumuksella ja suurella sydämellä. Oli ilo seurata sitä. Ja Tia tulee takuulla tekemään saman!
...
Kirjoittanut Maj, 19.08.2013
Olen samaa mieltä tosta lasten harrastusten totisuudesta ja toivotan tervetulleeksi tän uutuden! Nyt kun vielä tunnit olisivat sellaseen aikaan, ettei tarvisi vääntäytyä aikasin ylös lauantaiaamuna tai kiirehtiä kotiin mahdollisista viikonloppuriennoista sunnuntai-iltapäiväksi. Miksi muuten pojat rajattu pois noista DANCE-ryhmistä?
...
Kirjoittanut On paljon muitakin kerhoja jne, 19.08.2013
Osittain pitänee paikkansa juttu mutta kuten Sirpa mainitsee, voi sählyä harrastaa kerhossa mm Rangersissa, Glaiuksessa on eri uintiryhmiä joissa voi harrastaa, Kirkulla on vaihtoehtoja, ACK:lla Barbifutista ja muita harrastejoukkueita. Myös monissa kouluissa on kerhoja, joihin voi osallistua ja vielä liki ilmaiseksi. Sanoisin että Kirkkonummella on paljon tarjontaa lapsille, hieman kenties joutuu "tonkimaan" jotta palvelut löytyvät :) Kirkkonummipäivillä on tarjontaa esillä varmasti.
...
Kirjoittanut Jerri, 20.08.2013
Puskaradio on aina ollut hyvä tapa kertoa tietoja toisilleen - Internetin aikakaudella tämä on vain helpottunut kunhan tietää mistä etsiä...

Facebookista (sanotaan sitä mitä halutaan) löytyy myös hyviä kanavia - itse olen nyt saanut paljon hyödyllistä informaatiota, mm. pienten lasten liikunta-, ym. ryhmistä, FB-ryhmän "Kirkkonummen seudun äidit ja isät" kautta. Suosittelen.
...
Kirjoittanut Sari F. Masalan Kisa ry., 23.08.2013
Masalan Kisalla on monia ryhmiä joihin 10v voivat osallistua. Syksyn uutuus pallo- ja pelikerho maanantain alkuillassa. Lisätietoa Masalan Kisan verkkosivuilta kohdasta Lajit/Gym

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
 

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0649 sekunnissa.