Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Urheilu Liikunta Kun koko kaupunki on suuri leikkipuisto

Kun koko kaupunki on suuri leikkipuisto

Sähköposti Tulosta

Parkouria Gesterbyssä - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Netin videoissa kaupunkien seinillä, katoilla ja kaiteilla liikkuu joukko olentoja, joiden ketteryys ja vauhti ovat kuin suoraan elokuvista – paitsi että videoilla tehty tapahtuu oikeasti eikä tietokoneen muokkaamana. Nuorten miesten käsittämätön kyky liikkua pinnoilla, joita ei ole tarkoitettu liikkumista varten, saa nauramaan epäuskoisena. Parkour näyttää uskomattoman hienolta ja hauskalta.

Kirkkonummella, Gesterbyn koulun pihan telineillä keikkui kesäkuisena päivänä joukko noin kymmenvuotiaita poikia. KirkUn parkour-leiri piti evästaukoa. Ketteryyttä ja voimia kehittävä laji tarjosi koulussa istumisen jälkeen sopivasti toimintaa nuorille miehille. Kahden viikon leirin jälkeen pojat joutuvat tyytymään pihalta löytyviin aitoihin ja muureihin ja olohuoneen sohvaan ylitettäviä esteitä etsiessään, mutta syksyllä jatkuvat taas poikien viikoittaiset parkour-treenit.

(Siis tosiaan poikien treenit, sillä tyttöjä ei oteta poikien villeille tunneille lainkaan. Tytöt sotkisivat poikien kuviot pahasti. Jos seinillä hyppelemisestä kiinnostuneita tyttölapsia kuitenkin löytyy tarpeeksi paljon, saattavat tytöt saada oman parkour-tuntinsa. Kannattaa siis soitella seuraan ja tiedustella tilannetta. Ehkäpä tytötkin saavat vähitellen harrastaa naisvoimistelun lisäksi jotakin villiä ja hauskaa.) Elias - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Tauko loppuu ja pojat palaavat koulun saliin rakennetulle radalle. Kirkkonummelainen 15-vuotias Elias Ryynänen näyttää nuoremmille mallia ja pomppii radan läpi erilaisilla tekniikoilla, välillä voltteja tehden. Ja pojat pomppivat perässä. Meno näyttää siltä, että äitien on viisainta pysyä kaukana treenisalista: loikat ovat sellaisia, että vaistomaisesti tekee mieli kieltää koko touhu.

Koko laji alkoi poikien leikeistä pariisilaisessa lähiössä. Teini-ikäiset David Belle ja Sébastien Foucan ryhtyivät kehittämään omaa liikkumistapaa Bellen isän inspiroimana. Raymond Belle oli ansioitunut sotilas ja pojat hakivat vaikutteita omaan harrastukseensa armeijan esteradoista (parcours du combatant) ja tekivät touhustansa videoita.

Lajin ideana on liikkua mahdollisimman sujuvasti ja katkeamattomasti kaupungin esteiden yli. Alun perin voltit ja muut temput eivät kuuluneet lajiin, mutta myöhemmin näyttävyys teki niistä suosittuja nuorten miesten keskuudessa. Laji jakautuikin kahtia: parkour tarkoittaa edelleenkin sujuvaa etenemistä ja akrobaattisia, näyttäviä elementtejä sisältävää seinillä ja katoilla taiteilua kutsutaan termillä free running.

Parkour ja free running levisivät pian nettivideoiden välityksellä ympäri maailmaa. Ne päätyivät Kirkkonummellekin juuri sillä tavalla. Pienemmille parkour-leirillä mallia näyttänyt Elias Ryynänen ryhtyi ystävänsä Juho Toivasen kanssa harrastamaan esteiden yli loikkimista ottamalla mallia videoilta. Onneksi tarjolla oli myös leirejä ja Helsingistä löytyi kurssejakin, joten pojat saivat ohjausta nilkkoja ja selkänikamia suojaavassa tekniikassa. Elias ja Juho tekivät harrastuksestaan esittelyvideon Verkkonummen lukijoille ja muillekin kiinnostuneille: neljässä vuodessa ehtii oppia jo aika paljon.

Free running - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Koulun liikunnanopettajan vihjeestä myös KirkU alkoi järjestää parkour-treenejä, jotka ovat olleet sangen suosittuja. Harrastajien määrä kasvaa, mikä tekee harrastuksesta hauskempaa: vaikka laji on yksilölaji, jossa jokainen kilpailee vain itseään vastaan, siihen kuuluu olennaisena osana yhdessä tekeminen ja toisten kannustaminen. Joukossa yltää parempiin suorituksiin kuin yksin. (Äiti-näkökulmasta ilmiötä voisi kutsua yllytyshulluudeksi ja joukossa tyhmyyden tiivistymiseksi, mutta äidit ovat tunnetusti usein väärässä.)

Leiriläisillä on selkeä käsitys parkourin vaaroista: laji ei ole vaarallinen, jos käyttää järkeä. Ilmeisesti nuorilla miehillä on enemmän järkeä kuin päältä päin uskoisi, sillä loukkaantumisia ei juuri satu. Kun tekniikka on hallussa, nilkkojen nyrjähtäminen on yleensä pahinta, mitä treeneissä tapahtuu.

Parkour itse asiassa ehkäisee onnettomuuksia: se kehittää kehonhallintaa, kuntoa ja tasapainoa ja on juuri sellaista liikuntaa, joka vahvistaa luustoa. Ja kunnon parkouraaja tietä mitä tehdä, jos sattuu putoamaan parkkihallin kaiteen yli. Lajin vaarallisimman elementin muodostavat vihaiset ulkopuoliset, jotka luulevat seinillä kiipeileviä ja katoilla hyppeleviä nuoria huligaaneiksi ja varkaiksi ja kutsuvat välillä jopa virkavallan paikalle. lyhyt lepotauko - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Sivusta seuraajan näkökulmasta parasta lajissa on se, ettei siinä järjestetä kilpailuja. Se on yhdessä oloa, vailla sääntöjä ja sekuntikellon kanssa seisovia valmentajia. Se on omien rajojen vapaaehtoista venyttämistä, johon liittyy häviämisen pelon sijaan vain positiivisia haasteita. Parkourissa näkyy se vapauden ja yhdessä liikkumisen ilo, joka vielä muutama vuosikymmen sitten näkyi myös pihojen pallopeleissä.

Kommentit (1)Add Comment
...
Kirjoittanut Miia Lankinen, 09.07.2013
Hyvä Juho! Sulla on Helsingissa nuori fani...

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 26.06.2013 10:39 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0638 sekunnissa.