Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Urheilu Liikunta Kerrassaan liikuttavaa

Kerrassaan liikuttavaa

Sähköposti Tulosta

Liikkuvia nuoria - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Suomalaiset lapset liikkuvat, kunnes lakkaavat liikkumasta. Päätoimittajankin perheessä on uitu, sukellettu, harrastettu uimahyppyjä, käyty yleisurheilukoulussa, tanssittu, sirkusteltu, tanhuttu, jalkapalloiltu, sählätty ja ratsastettukin, mutta lapset tekivät juuri niin kuin suurin osa muista lapsista: lopettivat yläasteikäisinä lähes kaiken liikunnan.

Vaikka lapseni tuijottavat ikätovereidensa tavoin tietokoneitaan sangen aktiivisesti, en syytä liikkumattomuudesta nettiä tai tietokonepelejä. Urheilu loppui, kun se muuttui liian vaativaksi ja aikaavieväksi.

Aluksi treenejä oli kerran tai kaksi viikossa, mutta lajissa kuin lajissa ryhmien vetäjät alkoivat pian vihjailla, että kaksi kertaa viikossa on liian vähän. Jollet osallistunut aktiivisemmin, et päässyt peleihin etkä esityksiin, eikä kulunut aikaakaan, kun ryhmä sulki harvemmin käyvän myös sosiaalisesti ulkopuolelle. Harjoituksissa ei enää ollut hauskaa. Kuka sellaista jaksaa?

Pienet lapset saavat harrastaa ja aikuisillekin on erilaisia harrasteliikuntaryhmiä, mutta murrosikäisten pitää osallistua kunnianhimoiseen valmennukseen, jos he haluavat liikkua. Mutta mitä, jos ei ole tarpeeksi lahjakas? Tai jos sattuu olemaan kiinnostunut useammasta kuin yhdestä lajista? Tai jos pitää myös musiikista? Tai kiinnostuu seurustelusta? Mitä jos yläasteen koulunkäynti muodostuu niin haasteelliseksi, että siihen on uhrattava lisää aikaa? Mitä liikunnasta pitävä nuori voi harrastaa, ellei hän (tai hänen autonkuljettajansa) halua olla treeneissä jokaisena iltana ja matseissa joka viikonloppu?

Urheilujohtajat vannovat monipuolisen harrastamisen nimiin: Oma laji löytyy, kun saa tarpeeksi kauan harrastaa useaa lajia ja kokeilla eri vaihtoehtoja. Samalla myös lihakset kehittyvät monipuolisesti ja nuoren motivaatio säilyy. Hyvä teoria, mutta nykyinen harjoitustahti ei vain salli sitä.

Sitä paitsi myös uuden urheilulajin aloittaminen on melko hankalaa: jo 10-vuotias alkaa olla liian vanha, sillä joukkueissa ja valmennusryhmissä on lapsia, jotka ovat aloittaneet lajin jo 5-vuotiaana tai nuorempinakin. Vasta-alkaja sotkee tällaisen ryhmän dynamiikan eikä pysy perässä. Vasta-alkajille ei ole sijaa majatalossa.

Toki mahdollisuuksiakin on: yksilölajeja voi ryhtyä harrastamaan käytännössä milloin vain: esimerkiksi itämaiset taistelulajit ovat Kirkkonummella hyvin aktiivisia ja ottavat jatkuvasti uusia harrastajia vastaan. Käsipalloa pääsee myös harrastamaan ilman aiempaa kokemusta: Kyif ottaa riveihinsä ihan uusiakin harrastajia – tosin treenejä on Kyifilläkin aika paljon. Verkkonummen yhdistyssivuilta löytyy liuta linkkejä kirkkonummelaisten urheiluseurojen kotisivuille. Niitä kannattaa käydä katsomassa, sillä ilmoittautumiset syksyn toimintaan ovat juuri alkamassa.

Erityisen iloinen olin tyttöjalkapalloseura ACK:n sivuilta löytämästäni harrasteryhmästä. ACK:ssa oltiin huolestuneita jalkapalloharrastuksen lopettavista tytöistä, joiden mielenkiinto joukkuepelaamiseen alkoi yläasteelle siirtymisen jälkeen hiipua. Jalkapallo oli edelleen tyttöjen mielestä kivaa, mutta aktiiviseen pelaamiseen yläasteikäisten jo melko vaativissa sarjoissa ei enää aika riittänyt. Niinpä harrastaminen loppui, ja liikunta sen myötä.

ACK:n viisaat naiset päättivät tehdä asialle jotakin. He perustivat harrasteryhmän 12 – 15 -vuotiaille tytöille, jotka joko ovat lopettaneet aktiivisemman pelaamisen tai jotka eivät koskaan ole rohjenneet liittyä joukkueeseen. Ryhmään ovat kaikki tervetulleita. Toiminnan idea on nerokas ja yksinkertainen: pelataan yhdessä jalkapalloa, koska se on kivaa.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 06.08.2012 15:13 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0651 sekunnissa.