Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Urheilu Lajiuutisia Kirkkonummen käsipalloilijoilla on suuria suunnitelmia

Kirkkonummen käsipalloilijoilla on suuria suunnitelmia

Sähköposti Tulosta

KyIFin naiset ja tukijoukot - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

KyIFin kevään 2012 päättäjäisissä oli innostunut tunnelma. Seuran hallituksen jäsenet kertoivat seuralaisille ilouutisen: KyIF oli saanut naisten sarjajoukkueen valmentajaksi kokeneen Tomi Salmisen. Käsipallosta tietämätön toimittaja ei täysin ymmärtänyt seurassa vallitsevaa innostusta, mutta sai selville, että Salminen oli valmentanut Helsingissä useita joukkueita, luotsannut poikien maajoukkuetta ja valmentanut turkulaisen Denniksen 2000-luvun aikana kolmeen tuplamestaruuteen.

Sittemmin käsipalloa vain työn puolesta seuraava toimitus on vakuuttunut siitä, että hilpeyteen oli selvästi aihetta: KyIFin naisjoukkue on selvästi saanut aivan uuden otteen pelaamiseensa ja janoaa menestystä. Taitavissa käsissä innostuneella joukkueella on mahdollisuudet mihin vain.

Innokas joukkue innostaa valmentajaa

Tomi Salminen on myös itse hyvin tyytyväinen nykyiseen työhönsä Kirkkonummella. Edellisessä työpaikassaan ammattilaisjoukkuetta valmentanut Salminen viihtyy KyIFin yhteisöllisessä ilmapiirissä: käsipallo on kaikkien yhteinen asia, niin pelaajien kuin sinnikkäiden tukijoukkojenkin. KyIF-henki on loistava ja sekä naisten joukkueella että koko seuralla on valtava halua kehittyä.

Salminen kokee, että hän on päivä päivältä enemmän osa seuran muodostamaa yhteisöä. On erittäin motivoivaa saada olla mukana luomassa jotakin uutta ja kehittämässä kirkkonummelaista käsipalloa, etenkin kun hän kokee saavansa työhönsä koko yhteisön tuen.

Tomi Salmisen päätehtävä KyIFissä on naisten joukkueen valmentaminen. Lisäksi hän osallistuu seuran kehittämiseen ja valmentajakoulutuksen järjestämiseen. Salmisella on myös pitkän työuransa aikana mukaan tarttuneita kehitysideoita ja osaamista, jota hän mielellään jakaa uuden kotiseuransa valmentajille. Yksi uusi tavoite on luoda enemmän kaikille avoimia tapahtumia ja yhteisiä tilaisuuksia sekä pelaajille että tukijoukoille.

Seinät rajana

Salminen myös kiertää kirkkonummelaisissa kouluissa opettamassa lapsille käsipallon alkeita. Se on hyvä keino innostaa uusia pelaajia mukaan. Tosin jo nyt jotkin ikäluokat ovat niin suuria, etteivät käytettävissä olevat salit enää tahdo riittää – etenkään kun pelaajat ovat niin innokkaita, että haluaisivat päästä pelaamaan entistä useammin.

Käsipallo on koukuttava laji. Sen suosioon Kirkkonummella vaikuttaa seuran poikkeuksellisen hyvä henki, mutta myös itse peli on hauskaa: Kaikki pitävät maalinteosta, ja kun yhdessä ottelussa saatetaan tehdä 50 maalia, jokaisella on mahdollisuus kokea onnistumisia. Erilaiset pelipaikat antavat myös hyvin erilaisille lapsille ja nuorille mahdollisuuden osallistua peleihin tasaveroisina.

Niinpä ei ole kumma, että joukkueet kasvavat. Ennen kokonaan ruotsinkielinen laji on nopeasti muuttumassa kaksikieliseksi, kun lajiin ihastuneet koululaiset tulevat toimintaan mukaan. KyIF onkin muodostunut kirkkonummelaisen kielikylpykoulutuksen osaksi. Samalla se madaltaa muureja ei kieliryhmien välillä: jos Kirkkonummella jossain onkin kieliennakkoluuloja, KyIFissä niitä ei ole.

Tilat ovatkin jatkuvasti kasvavan seuran suurin huolenaihe. Winellska skolanin ja Kirkkoharjun koulun liikuntasalit ja keskustan väestönsuoja ovat ainoat käytettävissä olevat kunnolliset tilat. Liikuntasaleja on kyllä muuallakin, mutta käsipallomaalit puuttuvat. Seura voisi toki hankkiakin maaleja, mutta kouluilla ei ole riittäviä varastotiloja, jotta maaleja voitaisiin säilyttää: saliin niitä ei voida jättää, sillä ne saattavat kaatua, jos niissä kiipeillään ja koulut ovat luonnollisesti haluttomia pulttaamaan maaleja kiinni lattiaan.

peli - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi
Naisjoukkue matkalla menestykseen

KyIFin naisjoukkue kiinnostaa kuntalaisia: kotiotteluissa on yleensä noin 200 katsojaa – eikä pommisuojaan enempää mahtuisikaan. Kiinnostuneet katsojat myös palkitaan, sillä naisjoukkue on pärjännyt hyvin, tosin mestaruuden voittoon on vielä matkaa.

KyIF on pitkään ollut kasvattajajoukkue, jonka nuoret huippupelaajat ovat siirtyneet naapurikuntien joukkueisiin. Nyt Salmisen on tarkoitus saada muutos tähän asiaan. Tavoite on, etteivät nuoret, lahjakkaat pelaajat enää tunne tarvetta lähteä Kirkkonummelta muualle. Kun nuori joukkue varttuu ja kehittyy sekä fyysisessä että henkisessä kestävyydessä, se alkaa menestyä yhä paremmin.

Itse asiassa Salminen ajattelee, että joukkue on alkanut menestyä vähän liiankin nopeasti: Nälkä kasvaa syödessä, ja kun voittoja tulee, niitä halutaan aina vain kiihkeämmin. Joukkueen keski-ikä on kuitenkin vain noin kahdeksantoista vuotta, mikä on paljon vähemmän kuin monella muulla sarjajoukkueella, joten joukkueella on aikaa kehittyä kaikessa rauhassa ja saada lisää kestävyyttä.

Tomi Salminen uskoo, että menestymisenhuippua ei saavuteta tällä eikä vielä seuraavallakaan kaudella, mutta sen jälkeen, jos kaikki sujuu niin kuin on suunniteltu, KyIFin naisille on kaikki mahdollista. Mutta Tomi Salmela muistuttaa, että menestys tulee vain pitkäjänteisellä ja kovalla työllä.

Jotta joukkue menestyisi, pelaajilla pitää olla taidon ja kestävyyden lisäksi halu voittaa ja uskoa siihen, että voitto todella tulee. Sana jos on onnistuttava muuttamaan sanaksi kun. Siinä juuri on valmentajan tärkein tehtävä. Koko joukkue on saatava uskomaan ja tahtomaan, mutta joukkue koostuu aina yksilöistä. Hyvä valmentaja ymmärtää, että jokaista joukkueen jäsentä on osattava kannustaa juuri hänelle parhaiten sopivalla tavalla.

Liian aikaisen menestyksen riskit liittyvät juuri henkisen puolen valmentamiseen. Jos menestystä tulee liian nopeasti, joukkue asettaa helposti tavoitteensa liian korkealle. Jos tavoitteita ei saavuteta, voi joukkue menettää uskonsa itseensä. Todelliset voittajat uskovat itseensä myös heikolla hetkellä. "Hiljaa hyvä tulee" on sopiva motto myös KyIFin naisille.

Tavoitteita

Tomi Salminen haluaa luonnollisesti, että hänen luotsaamansa joukkue menestyy. Hänellä on kuitenkin myös henkilökohtaisia tavoitteita. Hän haluaa kehittyä valmentajana hiomalla metodejaan ja opiskelemalla erilaisia taktiikoita. Hän haluaa oppia yhä paremmin ymmärtämään pelaajien psyykettä ja joukkueen erilaisia vuorovaikutustilanteita.

Myös valmennuksen tietotaito lisääntyy koko ajan, ja valmentajien on nähtävä vaivaa pysyäkseen kehityksen mukana. Erilaiset valmennuskoulutukset ja valmentajien tapaamiset ovat hyviä tilaisuuksia päivittää osaamista. Toisten valmentajien työskentelystä voi aina oppia jotakin uutta.

Salminen haluaa myös kehittää valmennettaviensa kuntoa ja teknistä taitoa, jotta joukkue säätyisi pahoilta loukkaantumisilta. Käsipallo on laji, jossa vauhti ja voimat ovat kovia, liikkeet nopeita ja törmäykset tavallisia. Vain hyvä fyysinen kunto suojelee pelaajia vakavilta vammoilta.

Tomi Salminen kokee, että hän pääsee Kirkkonummella aloittamaan jotain uutta ja tekemään työtä, jossa hänen oma kädenjälkensä näkyy. Ei ihme, että valmentaja on tyytyväinen – ja sen myötä moni muukin.

Kommentit (2)Add Comment
...
Kirjoittanut hän!, 14.11.2013
Lentooallo???!!??! Hyvä toimittaja ollut ku ymmärtäny homman,han väärin.. Kyseessä siis KÄSIPALLO
eikä mikään lentopallo.. Kaksi han eri lajia.
...
Kirjoittanut Toimitus, 14.11.2013
Kerrassaan harmillista! Virhe korjattu, kiitos avusta. Mutta on lentopallokin kyllä ihan kivaa.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 14.11.2013 20:34 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0656 sekunnissa.