Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Urheilu Kurssit Yleisurheilu on mukavaa, kun saa kokeilla kaikkea

Yleisurheilu on mukavaa, kun saa kokeilla kaikkea

Sähköposti Tulosta

Siirin hyppy - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Juokseminen on kaikkein kivointa. Tai ei kaikki juokseminen, sillä 400 metriä on kurja matka: se on sillä tavalla lyhyt, että on juostava kovaa, mutta silti se on pitkä. 10-vuotias Siiri juoksee mieluummin lyhyitä tai pitkiä matkoja.

Siiri käy kerran viikossa Kirkkonummen Urheilijoiden 8-14 -vuotiaiden yleisurheilutreeneissä. Siellä on kivaa, koska siellä voi kokeilla eri lajeja. Siiri ei kyllä erityisesti pidä heittolajeista, mutta on niitäkin mukava oppia. Siiri haluaa oppia, mitä eri lajeissa pitäisi tehdä, jotta onnistuisi. Oikealla tekniikalla onnistuu niin paljon paremmin.

On kivaa, kun joku kertoo, miten oikeasti juostaan: käsien pitää olla 90 asteen kulmassa ja jalkaterien eteenpäin ja on astuttava päkiällä, ei kantapäällä. Sillä tavalla pääsee paljon nopeammin. Mutta kolmiloikka on vaikeaa. On hankalaa saada jalat menemään oikein. Mutta silloinkin kun on vaikea laji, treeneissä on hauskaa, koska joka kerralla leikitään jotain mukavaa.

Tällä kertaa harjoitellaan kuitenkin pituushyppyä, ja se ainakin näyttää sujuvan Siiriltä mainiosti.

Treeneissä on mukavaa – eikä kenenkään tarvitse istua salin laidalla odottamassa peliaikaa. Yksilölajeista puuttuu kokonaan keskinäinen kilpailu ja suorituspakko, joka tekee joukkuelajeista joskus (ja joissakin joukkueissa) raskaita. Yleisurheilussa voivat kaikentasoiset urheilijat olla mukana, ja eri-ikäiset ja eri kehitysvaiheissa olevat lapset voivat treenata sitä yhdessä ilman, että esimerkiksi hitaammin kasvavat jäisivät muiden varjoon.

Yleisurheilu on myös juuri sitä monipuolista liikuntaa, jota entiset huippu-urheilijat peräänkuuluttavat, jotta vältyttäisiin uupumiselta ja rasitusvammoilta.

KirkUn yleisurheilutreenien päävalmentaja Jutta Kemilä, entinen huippu-urheilija itsekin, kertoo, että hänen valmennusryhmässään harjoiteltiin vielä 20-vuotiaanakin useita eri lajeja. Yleisurheilu sallii lasten ja nuorten etsiä itselleen sopivinta lajia ja harrastaa monipuolisesti. Joskus tosin käy niin, että mukavin laji ei suinkaan ole se, johon on luontaisia lahjoja tai fyysisiä edellytyksiä. Silloin valmentajan kanssa käydään pitkiä keskusteluja ja pohditaan, mitä urheiluharrastuksella halutaan tavoitella: mukavaa liikuntaa vaiko menestystä kisoissa. Kumpikin päämäärä on oikea.

KirkU järjesti pitkään yleisurheilutreenejä, mutta sitten vetäjät joko muuttivat pois tai heidän lapsensa kasvoivat isoiksi. Muutamaan vuoteen Kirkkonummen keskustassa ei voinut harrastaa yleisurheilua lainkaan. Vuosi sitten löytyi kuitenkin innokkaita uusia ohjaajia: Jutta Kemilän lisäksi lapsia valmentavat Kristiina Valli ja Juha Suihkonen ja apuopena vielä Sari Suihkonen.

Kaikki neljä pitävät liikkumisesta ja lasten kanssa olemisesta, mutta ne eivät ole tärkein syy tulla sunnuntai-illaksi Gesterbyn koululle. Ohjaajat saa liikkeelle yleisurheilu. Se on niin hieno tapa liikkua: monipuolinen, mielenkiintoinen, kehittävä, terveellinen ja hauska. Ohjaajien mielestä on ikävää, että vanha kuninkuuslaji on jäänyt muodissa olevin joukkuelajin varjoon. Venytys - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Kemilä suosittelee kuitenkin yleisurheilua myös jääkiekkoilijoille ja jalkapalloilijoille. Moni käy yleisurheilutreeneissä parantaakseen tekniikkaansa: oikea tapa juosta tai hypätä auttaa monessa eri lajissa. Yleisurheilu on hyvää kestävyystreeniä. Se on myös hyvin luonnollista liikuntaa, sitä mitä lapset tekevät muutenkin: juoksemista, hyppimistä ja heittelemistä. Treeneissä vain opitaan tekemään se oikein.

Se esimerkiksi on hyvä tietää, että kummalla jalalla pituushypyssä pitää ponnistaa. Ponnistusjalka on helppo selvittää: jos nojaa eteenpäin niin, että meinaa kaatua, ponnistusjalka on se, jolla otetaan tukea, ennen kuin lennetään nenälleen.

Treeneihin mahtuu vielä mukaan. Jos olet kiinnostunut, löydät yhteystiedot KirkUn yleisurheilusivulta. Treenit pidetään talvikaudella Gesterbyn suomenkielisen koulun liikuntasalissa sunnuntaisin klo 16.50-18.00 ja toukokuussa kirmataan sitten taas yleisurheilukentälle. Silloin treenit siirtyvät arki-illaksi.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 26.06.2013 10:36 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.065 sekunnissa.