Luontohavaintoja talteen kaikkien iloksi

09.07.2011 13:35  Kirkkonummi
Tulosta
Vaskitsa - Kirkkonummi - verkkonummi.fi Vaskitsa
Kirkkonummi.
Kesällä lähes jokaisella on mieltä ravitsevia mahdollisuuksia seikkailla luonnossa, kalastaa, maata katselemassa taivaalle ja nähdä lintuja, harhailla metsissä ja huomata liskoja ja matelijoita. Välillä vastaan tulee mitä ihmeellisimpiä otuksia. Osa on harvinaisia, osa ei.

Verkkonummen toimitus oli iltana eräänä kävelyllä Kirkkonummen keskustan vesitorninmäen itäpuolella (jota mäkeä kartoissa myös hieman oudosti Jolkbybergetiksi nimitetään), kun hiekkatiellä näytti makaavan pieni käärme. Tuolla hieman yli 30 senttisellä hitaasti liikkuvalla luikertelijalla oli tylpähkö pää, selässään keskellä tumma viiva ja se oli väriltään hohtavan ruskea, lähes kuparinen. Kuten joku jo varmaan arvasikin, olimme elämämme ensimmäistä kertaa nähneet vaskitsan. Eli ollut käärme vaan jalaton lisko.

Kotiin päästyä tuli mieleen, olisiko havainnostamme jotakin iloa jollekin? Kerätäänkö harvinaisempien eläinten tietoja jonnekin?

Vastaus on kyllä. Kerätään. Luonnonilmiöiden syiden ja seurausten ymmärtämisessä tärkeässä osassa on tieto erilaisten kasvien ja eläinten elinpaikoista ja niiden esiintymisestä. Jotta tehtävä ei olisi liian helppo, kasvien ja eläinten esiintymispaikat tietysti muuttuvat koko ajan. Niinpä biologit eivät selviäkään hommastaan aivan yksin.

Jotta biologit saisivat meiltä tavallisilta luontoa tutkailevilta kansalaisilta tarvitsemaansa apua, Luonnontieteellisellä keskusmuseolla, entisellä Eläinmuseolla eli Elukalla pidetään netin välityksellä yllä sähköistä havaintopäiväkirjaa. Hatikka.fi on palvelu, jossa voi pitää omaa havaintopäiväkirjaa satunnaisesti tai säännöllisesti taikka ilmoitella omia havaintojaan mistä eläväisestä tahansa. Sinne voi kirjoittaa havaintoja ei pelkästään harvinaisista eläimistä tai kasveista (niitä tuskin edes tunnistaisimme), vaan kaikista havainnoista eläimistä, kasveista, kaloista ja hyönteisistä missä tahansa Suomessa.

Hatikassa on välillä erityisiä projekteja menossa, kuten kaniseuranta tai hyönteiskartoitus 81, jossa kerätään havaintoja 24 hyönteislajista Suomessa. Tietoja kerätään myös kuolleista tai vahingoittuneina nähdyistä eläimistä.

Hatikan hyöty verrattuna omaan ruutuvihkoon on, että näin saadaan paremmin käsitys siitä, missä mitäkin on. Tiedot eivät jää pöytälaatikkoon. Niitä voivat muutkin selailla. Kaikki havainnot eivät tietenkään ole yhtä varmoja, mutta ainakin kiinnostavimmat luvataan käydä arvioimassa, jolloin niistä voi olla hyötyä paitsi tutkimukselle, myös jälkipolville ja ennen kaikkea eläimille ja kasveille itselleen, erityisesti jos ne sattuvat olemaan hieman harvinaisempia. Ei tule naapuri vahingossa hakanneeksi liito-oravan reviiriä saunapuiksi, niin kuin on siellä täällä käynyt.

Harvinaisten lajien seuranta on tietenkin oma alueensa. Harvinaisia lajeja luetellaan luonnonsuojeluasetuksessa , mutta tuo luettelo on sekä puutteellinen että ajastaan jäljessä. Parempi luettelo on Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämä kansainväliseen luokitukseen perustuva Suomen hävinneet, uhanalaiset ja silmälläpidettävät eläimet .

Tiesittekö, että aiemmin täälläkin rannoilla varsin yleinen rantaneula on nykyään jo erittäin uhanalainen kala? Tai että rantakäärme ja kangaskäärme ovat vaarantuneita matelijoita? Jos näkyy, ilmoituksia, ilmoituksia.

Viimeksi päivitetty ( 09.07.2011 13:49 )