Pähkäilijä on Kirkkonummen häijy, mutta oikeamielinen omatunto

01.06.2011 11:13  Kirkkonummi
Tulosta
Ajattelija - Verkkonummi.fi
Kirkkonummi.
Kirkkonummelaisia on jo kaksi ja puoli vuotta ihastuttanut ja vihastuttanut joukko pähkäilijöiksi itseään kutsuvia kirjoittajia, jotka julkaisevat aatoksiaan osoitteessa www.pahkailija.fi. Pähkäilijät pohtivat kunnan ja yhteiskunnan tapahtumia melko suorasukaiseen tyyliin. Hyvinä päivinä Pähkäilijässä käydään hilpeän sarkastisesti sitä arvokeskustelua, jota kunnassa ei kyetä kiireen, kustannustehokkuuden tai valtapyrkimysten takia muualla käymään. Pähkäilijä herättää ja varmasti myös vaikuttaa Kirkkonummella.

Huonompina päivinä Pähkäilijän jutuista ymmärtää, että jotain ikävää on tapahtumassa, mutta vain salaperäinen sisäpiiri tietää asioiden taustoista tarpeeksi ymmärtääkseen, mistä oikein on kysymys. Hyviä päiviä on onneksi enemmän.

Verkkonummi tuntee Pähkäilijää kohtaa suurta sympatiaa, monesta syystä. Ne, jotka ovat Pähkäilijää lukeneet, ovat ehkä huomanneet, että pähkäilijät ovat toistaiseksi olleet ihan kilttejä Verkkonummelle. Fiksua väkeä siis! Se on kuitenkin vain yksi syy myönteiseen suhtautumiseen. Tärkeämpää on, että on erittäin kunnioitettavaa ja kansalaisvastuullista toimia kunnallisena herätyskellona ja vahtikoirana. Se vaatii paljon työtä ja vie paljon aikaa. Ja kun sen vielä onnistuu tekemään hauskasti, ei voi kuin nostaa hattua.

Verkkonummi ja Pähkäilijä ovat myös ainakin puoliksi sisaruksia, sillä niillä on sama tausta. Molemmat saivat näet alkunsa kiukusta, jonka vuoden 2008 kunnallisvaalit aiheuttivat: kynnys ryhtyä toimiin ylittyi, kun sekä pähkäilijöitä että Verkkonummen päätoimittajaa harmitti, että vain joistakin ehdokkaista sai ennen vaaleja riittävästi informaatiota. (Pähkäilijä vain sanoo tämänkin asian huomattavasti suoremmin.)

Pähkäilijästä on turha yrittää kirjoittaa artikkelia, sillä Verkkonummen huomattavasti säyseämpi tyyli ei tee oikeutta sivustolle. Lukijoiden kannattaakin itse tutustua Pähkäilijään lähemmin. On kuitenkin turhaa etsiä sivuilta tietoa kirjoittajien henkilöllisyydestä: he haluavat pysytellä anonyymeinä. Siksi Verkkonummi pyysikin heiltä haastattelua ja sai ilokseen vastauksia Pähkäilijää ja pähkäilijöitä koskeviin kysymyksiin.

Haastattelu tehtiin sähköpostitse Pähkäilijän tekniikasta vastaavan Teknopähkäilijän välityksellä. Verkkonummen päätoimittajalla ei siis edelleenkään ole aavistustakaan pähkäilijöiden henkilöllisyydestä. Ja hyvä niin: on kutkuttavaa ajatella, että meillä on ihan ikioma Syväkurkku, joka alati valppaana tarkkailee varjoissa kunnan virkamiehiä ja poliittisia päätöksentekijöitä.

Ei silti pidä tuudittautua ajatukseen, että joku muu valvoo ja hoitaa täällä asioita: Pähkäilijä vain herättää ja meille kuntalaisille jää tehtäväksi tehdä jotain.

Haastattelu on sangen pitkä ja lyhytjänteistä verkkolukemista uhmaten Verkkonummi julkaisee sen kokonaisuudessaan, koska taitavien kirjoittajien keskustelua on turha toimittaa uudestaan. Vain yksi asia jäi Verkkonummen (nais-) päätoimittajaa ärsyttämään: Ylipähkäilijä kaipaa sivustolleen "naisnäkökulmaa", kun on itse "aika huono kirjoittamaan päivähoidosta tai vanhusten asioista". Verkkonummi pahoittelee, ettei ole kirjoituksissaan pysynyt naisille varatulla sektorilla ja lupaa olla korjaamatta asiaa vastaisuudessa.

Muuten ihan hyviä tyyppejä.

Viimeksi päivitetty ( 01.11.2012 18:47 )