Pelisivusto joka hyödyttää jälkipolvia

03.04.2011 16:44  Kirkkonummi
Tulosta
Digitalkoot - verkkonummi.fi
Digitalkoot on Kansalliskirjaston ja Microtaskin yhteisprojekti, jossa suomalaista kulttuuriperintöä jalostetaan helposti haettavaan muotoon. Auttaminen on tehty helpoksi ja hauskaksi: Voit auttaa pelaamalla erilaisia pelejä.

Peleissä korjaat sanoja Kansalliskirjaston sanomalehtikirjastoon tallennetuista suomalaisista sanomalehdistä. Korjattuun aineistoon voidaan tehdä hakuja tietokoneella sen sijaan, että miljoonia sivuja joutuisi selaamaan käsin. Näin menneisyyden tutkiminen helpottuu.

Tällä hetkellä urakan alla on Kansalliskirjaston kokoelma 1800-luvun lopun Aamulehdistä.

Kansalliskirjaston sanomalehtikirjaston materiaali on siirretty digitaaliseen muotoon käyttämällä automaattista tekstintunnistusta. Tietokoneet eivät kuitenkaan kykene tunnistamaan kaikkia sanoja. Erityisesti lähdemateriaalin laadun ollessa heikko - mm. musteen levittyä (ajan saatossa tai jo alunperin) tai sivujen kellastuttua - aineistoa joudutaan korjaamaan käsin. Tämä vaatii valtavan määrän ihmistyötä. Tässä jokainen voi auttaa.

Digitalkoissa pelaaja osallistuu aluksi sanojen korjaustyöhön. Myöhemmin tänä vuonna voi auttaa myös artikkeleiden rakenteen korjaamisessa sekä kuvien liittämisessä artikkeleihin, kerrotaan projektin sivuilla. Eli uusia pelejä on luvassa.

Digitalkoot on jo varsin suosittu pelipaikka. Tähän mennessä 34987 kävijää on vieraillut Digitalkoiden sivuilla. Vapaaehtoiset olivat lahjoittaneet 135583 minuuttia työtä (2822858 mikrotehtävää) Digitalkoille 3.4.2011 mennessä.

Viimeksi päivitetty ( 03.04.2011 16:59 )