Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Ulkoverkko Sydämellistä valistusta

Sydämellistä valistusta

Sähköposti Tulosta

Kirkkonummi. Terveysvalistus on hankala laji. Harvoin on tarjolla sellaista tietoa, joka todella olisi ihmisille uutta. Me kaikki tiedämme jo, että tupakoida ei saa, suolaa ei pidä syödä ja liikunta on tärkeää. Tieto ei kuitenkaan muutu teoiksi itsestään eikä huono omatunto paranna ketään. Saatu informaatio pitää kokea sekä luotettavaksi että omakohtaisesti merkitykselliseksi, ennen kuin se vaikuttaa valintoihin - jos vaikuttaa silloinkaan.

Tiedotusvälineissä on meneillään Becel-tuotteisiin liittyvä Sydämesi ikä -kampanja, joka yrittää uudella tavalla saada ihmisiä huolehtimaan kunnostaan. Sivusto tarjoaa vanhaa tietoa terveellisen ruokavalion ja liikunnan merkityksestä uudessa paketissa Pakettia esiteltiin myös Lady Linen tiloissa. Esittelijät tosin olivat niin nuoria, hoikkia ja terveitä, että oli vaikeaa uskoa heidän tietävän juuri mitään vanhentumisesta tai sydänsairauksista. Tytöt saivat kuitenkin toimittajan houkuteltua vierailemaan Sydämesi ikä -sivulla.

Oli hauskaa täyttää kyselyä ja saada arvio oman sydämen iästä. Arvioon liittyi vielä ikioma toimintasuunnitelma sydämen nuorentamiseksi. Viesti oli todella puettu sangen henkilökohtaiseen muotoon. Oli sitä paitsi paljon mukavampaa miettiä "sydämen nuorentumista" kuin sitä, kuinka suuri riski minulla on kuolla sydänkohtaukseen. Sanavalinnoilla on väliä.

Luottamusta saatuun informaatioon vähensi jonkin verran se, että sivuston mukaan becel-tuotteet auttavat niin moneen vaivaan silloinkin, kun vaivoja ei vielä ole. Jos onnistuu sulkemaan tuotetietouden pois, sivusto tarjoaa kuitenkin mielenkiintoista ja hauskaakin tietoa sydämestä, kuten esimerkiksi sen, että ihmisessä on 90 000 kilometriä verisuonia.

Parhaimmillaan terveyttä koskeva tieto on, kun se tarjoaa oivalluksia ja lisää ymmärtämistä. Oivallus voi olla esimerkiksi se, että sydän on lihas ja kuten kaikki muutkin lihakset, se kasvaa, jos sitä treenataan. Liikunta ja sen aiheuttama tihentynyt syke todella kasvattavat sydänlihasta samaan tapaan kuin painojen nosto hauista. Ja suurempi sydän pumppaa tietenkin verta vähemmällä vaivalla kuin pienempi. Yhtäkkiä liikunnan vaikutukset eivät tunnukaan pelkiltä fraaseilta.

Ja nyt käytännön testi: tekeekö mieli lähteä lenkille? Siellä sataa. Ehkä joskus toiste.

Ehkä kokeilen sitä margariinia.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 16.09.2010 19:41 )  

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0647 sekunnissa.