Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Ulkoverkko Vierestä liippaa - asteroidi 2012 DA14 ohittaa maapallon satelliittien radan sisäpuolelta

Vierestä liippaa - asteroidi 2012 DA14 ohittaa maapallon satelliittien radan sisäpuolelta

Sähköposti Tulosta

Asteroidi 2012 DA14 - Kuva: NASA/JPL-Caltech

Noin 46 metrin läpimittainen asteroidi 2012 DA14 luikahtaa maahan nähden paikallaan pysyttelevien tietoliikennesatelliittien radan sisäpuolelle ohittaessaan maapallon helmikuun 15. (2013). Etäisyys asteroidiin on pienimmillään vain 27700 kilometriä, noin 1/13 osa maapallon ja kuun välisestä matkasta. Vaikka taivaankappale tuleekin ennätyksellisen lähelle maapalloa, törmäysvaaraa ei NASAn mukaan ole. Tämän kokoluokan asteroideja ei ole NASAn mukaan aiemmin havaittu maapalloa ohittamassa vaan ne ovat olleet pienempiä.

Vaikka kivestä koostuva asteroidi tuleekin erittäin lähelle, sen havaitseminen ei onnistu paljaalla silmällä. Teoriassa tuo 7.5 magnitudin voimakkuudella ohitushetkellä loistava kivi näkyy kiikareilla ja teleskoopeilla, mutta sen löytäminen taivaankannelta voi olla vaikeaa. Asteroidi liikkuu yhden asteen verran minuutissa, noin 7,8 km/s. Parhaat havaintopaikat löytyvät Indonesiasta, mutta Nasan mukaan myös Itä-Eurooppa kuuluu havaintovyöhykkeeseen - ja siellähän Suomi maantieteellisesti sijaitsee.

Asteroidi 2012 DA14 ei ole kovin pitkään tunnettu taivaankappale. Se löydettiin vasta noin vuosi sitten La Sagra -tutkimusohjelmassa Espanjassa.

Lisää tietoa Nasa sivuilla
NASAn Near Earth Object Program

Kommentit (3)Add Comment
...
Kirjoittanut kuu ukkeli, 06.02.2013
Tuskin NASA kertoisi maailmalle, että kyllä, asteroidi osuu ja kunnolla. Ei semmoista nyt vaan kerrota etukäteen, sillähän saisi aivan käsittämättömän paniikin aikaan.

Toisaalta, jos asteroidi osuisikin Maahan, niin toivottavasti se jysähtäisi (VAHINKOJA AIHEUTTAMATTA!) Kirkkonummen edustalle merelle. Saataisiin ainakin tämäkin pikkukylä maailmankartalle kertaheitolla!
...
Kirjoittanut kirkkonummelainen, 07.02.2013
Niin ja saataisiin jopa tsunami aikaiseksi
...
Kirjoittanut Jens Sørensen, 08.02.2013
Oivallinen tapa tuoda meri lähemmäksi kuntalaisia ;)

huom. tämä oli vitsi!

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 06.02.2013 15:26 )  

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0638 sekunnissa.