Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Ulkoverkko Maatalouden ympäristötuki kohdennettava uudelleen, ehdottaa VATT:in tutkija

Maatalouden ympäristötuki kohdennettava uudelleen, ehdottaa VATT:in tutkija

Sähköposti Tulosta

Maalaismasemaa Kirkkonummella - Verkkonummi.fi

Valtiotaloudellisen tutkimuslaitoksen tutkija, johtava ekonomisti Marita Laukkanen, ehdottaa maatalouden ympäristötuen uudelleen suuntaamista. "Sopimuksiin perustuva erityistuki on sitouttanut viljelijöitä ja tuottanut selvästi parempaa tulosta kuin pelkän hakemuksen perusteella maksettava perustuki. Ympäristötuki kannattaisikin kohdentaa kokonaan uudelleen osoittamalla tuki konkreettisiin ja samalla helposti seurattaviin ympäristönsuojelutoimiin", Marita Laukkanen sanoo.

Kirkkonummella ei ole maataloussihteeriä tai muutakaan viranhaltijaa, joka erityistuen ympäristösopimuksia maanviljelijöiden kanssa tekisi, eikä sellaista ole talousarvioesityksessä ehdotettukaan. Kirkkonummen kunta ostaa maaseutuelinkeinopalvelut Siuntiolta. Kirkkonummella maatalouden ympäristösopimuksia on tehty vain yhden käden sormilla laskettava määrä. Viljelijöiltä jää Kirkkonummella näin saamatta jaossa olevaa EU-rahaa. Ympäristötukien vesistöjen suojeluun tarkoitettu ohjaava vaikutus jää Kirkkonummella myös lähes täysin puuttumaan.

Marita Laukkanen selvitti maatalouden ympäristötuen kykyä ohjata viljelijöiden tuotantopäätöksiä ympäristöystävällisempään suuntaan yhdessä tutkija Céline Naugesin (Queenslandin yliopisto) kanssa.

Tutkijoiden mukaan sopimuksiin perustuvat maatalouden ympäristöohjelman erityisympäristötuet ovat kustannuksiin suhteutettuna paljon tehokkaampia kuin hakemuksesta myönnettävät perustuet. Perustuen ympäristöhyödyt kattavat kustannukset vain juuri ja juuri, ja eräillä tutkimuksen mukaan perustelluilla laskentatavoilla ympäristöhyödyt jäävät olemattomiksi.

Laukkanen ehdottaakin, että EU:n uudistaessa maatalouspolitiikkaansa samalla uudistettaisiin myös ympäristötukijärjestelmä entistä ohjaavampaan suuntaan. Tutkimuksessa kehitettiin malli arvioimaan tukijärjestelmän uudistuksia tai mahdollisten uusien toimen vaikutuksia. "Sellainen voisi olla vaikka lannoitteille asetettava vero, " sanoo Marita Laukkanen.

Laukkasen ja Naugesin tutkimuksen mukaan ympäristötuen perustoimenpiteisiin satsatun euron aikaansaamien ympäristöhyötyjen rahallinen arvo vaihtelee 70 sentin ja euron välillä. Erityistuen muodossa taas euron tuottama ympäristöhyöty vaihtelee kahden ja kolmen euron välillä.

VATT:n tutkimuksilla ja näkemyksillä on toimituksen havainnon mukaan muita tutkimuslaitoksia merkittävämpi rooli: Niillä on taipumus tulla lainsäädäntöhankkeiden tai Suomen EU-asioiden valmistelun pohjaksi, toisin kuin muiden taloudellisten tutkimuslaitosten näkemyksillä. Erityisesti Valtiovarainministeriön virkakunnan ja VATT:n välillä tuntuu olevan varsin suora keskusteluyhteys.

Lisätietoja: Evaluating greening farm policies: A structural model for assessing agri-environmental subsidies. VATT Working Papers 40

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 06.12.2012 09:45 )  

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0635 sekunnissa.