Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Ulkoverkko Tähdenlentoja itätaivaalla - Geminidit ovat täällä

Tähdenlentoja itätaivaalla - Geminidit ovat täällä

Sähköposti Tulosta

Geminidit 201 väritetyssä koostekuvassa - NASA/MSFC/B. Cooke, NASA's Meteoroid Environment Office

Loppuvuoden näyttävin tähtisade on käsillä. Noin 4.12.-17.12. välisenä aikana asteroidi 3200 Phaethonin "häntä" osuu maapallon ilmakehään ja saa aikaan jokavuotisen tähtisateen.

Tähdenlentoja on eniten nähtävissä 14.12 aamuyöllä, jollon saattaa nähdä noin 70 tähdenlentoa tunnissa. Meteoriparven huippukohta on hyvin laakea, joten runsaita tähdenlentoja näkyy lähes jokaisena yönä, jos vain pilvet eivät ole edessä. Geminidien meteorit ovat suhteellisen hitaita, toisin kuin esim elokuussa näkyvät perseidit.

 

Geminidit saapuvat ilmakehään Kaksosten tähtikuviosta Castorin (vrt. Castor ja Pollux) tienoilta - mistä niiden nimikin on peräisin. Castor näkyy alkuillasta itäkoillisessa aika matalalla lähellä taivaanrantaa. Sen paikantaminen onnistuu käyttäen Orionin vyötä apuna: tuo kolmen lähekkäin olevan tähden jono yleensä löytyy helposti. Siitä katsetta käännetään noin 30 astetta vasempaan. Kun etsii Orionin vyötä, voi ihailla samalla myös korkeammalla suoraan sen yläpuolela näkyvää Jupiteria, joka on nyt täsmälleen vastapäätä aurinkoa ja siten meille parhaiten näkyvissä.

Oheisesta Stellarium -ohjelman kuvasta paikka itäisellä taivaalla on tunnistettavissa. Itää tarkoittava kirjain E on taivaanrannassa.

Castor itätaivaalla - Jupiter ja Orionin vyö itä-kaakossa

Tänä vuonna kuu häiritsee jonkin verran tähdenlentojen näkymistä: Joulukuun alussa tähdenlennot näkyvät parhaiten ennen kuin kuu nousee, sillä kuun valo haittaa huomattavasti himmeiden tähdenlentojen havaitsemista. Kuu onneksi ehtii kutistua olemattomiin juuri ennen kuin varsinainen Geminidien esiintymisen maksimi on käsillä joulukuun puolivälissä.

Geminidit aiheuttava Phaeton 3200 on astronomeille arvoitus. Yleesä meteoriparvet ovat komeettojen jäänteitä tai niistä irronneita hiukkasia. Onkin arveltu, että Phaeton 3200 "häntä" olisi jonkin törmäyksen seurauksena syntynyt irrallisten pienten murusten pilvi, joka seuraa tätä asteroidia. Toisaalta asteroidin rata on hyvin samankaltainen kuin komeettojen, tosin paljon pienempi. Se esimerkiksi käy lähempänä aurinkoa kuin yksikään toinen nimetty asteroidi, puolet lähempänä kuin Merkurius kiertää. Geminidien radasta on laskemalla päätelty niiden ja Phaeton 3200:n kuuluvan yhteen. Geminidit ovat ylivoimaisesti suurin meterori- ja hiukkaspilvi jonka läpi maa kulkee.

Heti Geminidien perään saapuvat Ursidit 17.12.-26.12. Niillä on Geminideistä poiketen kohtuullisen terävä huippuhetki: eniten näkyy 22.12. klo 4 aamuyöllä, eikä monta silloinkaan: 5-10 tunnissa. Ursidit saapuvat ilmakehään "pikku Otavan" nurkkatähden, Kochabin (beta Ursae Minor) vierestä.

Tähdenlentoja voi näkyä muulloinkin. Tälläkin hetkellä neljä pienempää metoeoripilveä (11 Canis Minorid, Sigma Hydrid, Chi Orionid Phoenicid, Alpha Puppid ) tuottaa tähdenlentoja taivaalle. Ne vain eivät yleensä ole yhtä helposti näkyviä ja välkähteleviä kuin suuremmat sisarensa.

Hyvä tietokoneohjelma, jolla voi varmistua mistä taivaalta näitä tähtä kannattaa etsiä on vapaan lähdekoodin ilmainen kotiplanetaario, Stellarium. Stellariumista löytyy versio kaikkiin yleisimpiin käyttöjärjestelmiin.

Stellariumin kotisivu: http://www.stellarium.org/

Lisätietoa tähdenlennoista:
http://meteorshowersonline.com/december_radiants.html
http://www.ursa.fi/taivaalla/tahtitaivas-tanaan/2012/joulukuu/meteorit.html

http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2004/06dec_geminids/

Kuva: NASA/MSFC/B. Cooke, NASA's Meteoroid Environment Office

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 04.12.2012 11:56 )  

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0632 sekunnissa.