Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Ulkoverkko Ficoran musta aukko

Ficoran musta aukko

Sähköposti Tulosta

Verkkonummi oli irti verkosta

Verkkonummi löysi Ficoran palveluista aukon - ja putosi siihen. Koko sivusto oli hetken aikaa poissa käytöstä. Kun jokin sivusto ei toimi, tekniikka tulee paikalle, näpyttää konetta, huokailee vähän aikaa, soittaa ehkä puhelun ja hetken päästä kaikki on taas kunnossa. Sen jälkeen tekniikka selittää jotakin vieraalla kielellä, jota 90% meistä tavallisista ihmisistä ei ymmärrä.

Koska tietoverkko ja sen toiminta ovat mystisiä ja kiehtovia, toimitus yrittää kääntää suomeksi sen, mitä kuuli tänä aamuna Verkkonummen ylläpidolta. Toimitus ei kuitenkaan takaa, että kaikki yksityiskohdat kääntyvät oikein, sillä ylläpito on jo vuosia sitten unohtanut vanhan äidinkielensä eikä toimitus ole vielä oppinut uutta.

Kun kirjoitat verkkosivun osoitteen tietokoneellesi, yhdistyy tietokoneesi siihen palvelimeen, jossa kyseinen sivu sijaitsee. Palvelin voi sijaita fyysisesti missä vain. Verkkonummi esimerkiksi asuu Saksassa. Verkkonummi.fi ei kuitenkaan ole lehtemme tietokoneiden ymmärtämä osoite: ennen kuin koneesi löytää lehtemme, DNS-palvelin muuttaa selväkielisen osoitteen IP-osoitteeksi: vaikeasti muistettavaksi numerosarjaksi, jonka maailman tietokoneet tunnistavat. DNS-palvelin on siis eräänlainen puhelinkeskus, joka selvittää lukijan puolesta, mikä numero kuuluu Verkkonummelle, ja soittaa siihen.

DNS-palvelimia on eri puolilla maailmaa. Verkkonummi.fi käyttää viittä eri DNS-palvelinta, joista osa on Euroopassa ja osa Yhdysvalloissa. Elokuun ensimmäisenä päivänä yhteydet tuntuivat hidastuvan huomattavasti. Lukijoille tämä tarkoitti pidempää odotusta. Ilmeni, että jostakin syystä Verkkonummen nimi käytiin kääntämässä numerosarjaksi Atlantin tuolla puolen, vaikka lähempänäkin ja nopeamminkin tuo tieto olisi ollut Euroopassa saatavilla.

Ficora myöntää ja hallinnoi kaikkia fi-loppuisia verkkotunnuksia ja ylläpitää niiden nimipalvelinta. Verkkonummen ylläpito päätti muuttaa näiden DNS-palvelinten järjestystä Viestintäviraston Ficoran nimipalvelinluettelossa. Ficoran tietokone ei jostain syystä suostunut muutoksiin. "Hyvä on, ei tehdä muutoksia," ajatteli ylläpito, palautti tilanteen alkuperäiseksi ja varmisti vielä, että automaatti tarkastaessaan totesi nimipalvelimet toimiviksi. Kaikki näytti olevan kunnossa. Aamulla paljastui kuitenkin kauhea totuus: Verkkonummea ei internetin puolesta ollut enää olemassa.

Pikainen soitto Ficoraan paljasti, että Verkkonummella ei ollut lainkaan nimipalvelimia. Ficoran automaatti oli muutoksen sijaan poistanut tiedot Verkkonummen nimipalvelimista kokonaan. Ilmeisesti muutosyrityksen aikana Ficoran automaatti oli ensin poistanut tiedot aiemmista nimipalvelimista, mutta ei ollut pystynyt tallettamaan mitään tilalle. Osoite toimi vielä yöllä, koska se pysyi muutaman tunnin nimipalvelinten välimuistissa ennen kuin katosi kokonaan. Onneksi nimipalvelinten tiedot saatiin palautettua, kun Ficoran tietokone sai aamulla seurakseen ihan oikean ihmistyöntekijän.

Verkkonummi.fi onnistui siis kömpimään ylös tietoverkon mustasta aukosta ja jatkaa entisellä vauhdilla.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 02.08.2012 17:46 )  

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0639 sekunnissa.