Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Ulkoverkko Jäämeren jääpeite hupenee nopeasti tänä vuonna

Jäämeren jääpeite hupenee nopeasti tänä vuonna

Sähköposti Tulosta

Jäämeren jäätilanne kesäkuun lopussa 2012Kirkkonummi ei sään puolesta ole tänä kesänä elämyksiä tarjonnut, eikä aikaisemman parin vuoden kaltaisia yli 30 lämpöasteen päivä ole juuri ollut. Vaikka meillä on ollut vain haaleaa, ilmastonmuutos etenee silti. Jäämereltä kantautuu huolestuttavia uutisia - vuoden 2010 sulamisennätystä lähennellään kovaa vauhtia. Sillä on vaikutuksia myös Kirkkonummelle.


Yläkuvassa näkyy satelliittihavaintoihin perustuva kartta jääkannesta Jäämerellä kesäkuun lopulla, tässä eilinen tilanne (22.7.2012).

Jäämeren jäätilanne 22.7.2012

Jäämeren nimensä mukainen jääpeite on tärkeä meille kaikille. Jääpeite nimittäin heijastaa yli 80% siihen suuntautuvasta auringon säteilystä takaisin avaruuteen, kun taas avovesi tällä merialueella pidättää 90% siihen tulevasta säteilystä. On helppo ymmärtää, että avoveden ilmestyminen pohjoiseen nopeuttaa alueen lämpenemistä ja edesauttaa jään sulamista edelleen.

Sulava jää on lähes suolatonta; siitä saatavalla vedellä voisi sammuttaa janonsa. Tämä makea vesi on myös kevyempää kuin suolainen vesi, ja jää siten pinnalle suolaisen veden kerrostuessa alemmas kohti pohjaa. Kun Jäämeren jää sulaa, siitä muodostuva makea vesi työntyy jään aluetta etelämmäksi. Meille suomalaisille tämä on huono uutinen.

Useimmille tuttu Golf-virta on nimittäin vain osa maailmanlaajuista merivirtojen liukuhihnaa. Virtaukset maailman merissä kulkevat suunnilleen näin:

Merivirrat

Golf-virta on suolaista vettä. Kohdatessaan Jäämereltä tulevan makean ja kylmän vesimassa se jäähtyy ja painuu kohti pohjaa, ja alkaa virrata vähitellen takaisin kohti etelää. Tämä kohtaaminen tapahtuu kahden pohjoisesta tulevan virtauksen, Itä-Grönlannin virran ja Islannin virran tuoman kylmän veden vaikutuksesta Skotlannin ja Grönlannin kärjen välisen harjanteen eteläpuolella. Kylmän vesimassan levitessä tänäkin vuonna pidemmälle etelään on odotettavissa Golf-virran vajoamisalueen siirtyvän etelämmäksi, mikä puolestaan sekoittaa säätilaa juuri näillä alueilla, joilla me elämme.

Ohessa Jäämeren jääpeite 19. syyskuuta 2010, jolloin jääkate oli pienimmillään sitten seurannan alettua.

Jäämeren jääpeite 19 syyskuuta 2010 - NASA

Mitä nämä muutokset sitten aiheuttavat? Todennäköistä on, että Golf-virran vajoamiskohdan siirtyminen etelään aiheuttaa kylmempiä talvia, sillä tällöin pohjoisen ilmamassat pääsevät erityisesti talvisin virtaamaan totuttua etelämmäs.

Päivittäisiä kuvia Jäämeren jäätilanteesta voi katsella Arctic Sea Ice News and Analysis -sivustolta.

Lähteitä:

Arctic Sea Ice News and Analysis

NASA

Science Daily

Kuvat: NASA, USGCRP, NSIDC

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 23.07.2012 19:53 )  

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0646 sekunnissa.