Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Ulkoverkko Lumen valoisa puoli

Lumen valoisa puoli

Sähköposti Tulosta

lumi - Verkkonummi.fi

Hiihtoloman kunniaksi taivaalta tulee loputtomasti lunta. Ne, jotka eivät vietä hiihtolomaansa influenssan kourissa ja ne, jotka eivät saa lumesta tarpeekseen loputtomien lumitöiden vuoksi, voivat nauttia veden valkoisen variaation riemuista.

Voi olla, että koulujen liikuntaopetuksessa on tapahtunut neljännesvuosisadassa kehitystä. Saamani liikuntaopetus oli lyhyttä ja ytimekästä: "Latu alkaa tuosta. Hiihtäkää lenkki kolmesti ja tulkaa ilmoittautumaan." Keväällä ja syksyllä meille annettiin pallo ja käskettiin potkia. Jos joku olisi opettanut meille oikeastikin jotain, olisin saattanut panna sukset jalkaan vielä aikuisenakin.

Nykyiset koululaiset ovat varmasti paremmassa asemassa. Ainakin opettajille on tarjolla myös liikuntaa koskevaa verkkomateriaalia Edu.fi -sivustolla. Ja mikä parasta, nekin, jotka eivät ole saaneet kunnollista liikuntaopetusta koulussa, voivat käydä katsomassa, mitä heille olisi pitänyt opettaa.

Jos ei välitetä siitä, että opettajia koulutetaan edelleen hyvin puisevalla opetuskielellä ("seuraavassa käsittelemme perinteisen hiihtotekniikan keskeisiä ydinkohtia"), sivustolla on sangen seikkaperäiset ohjeet sekä perinteisen hiihtotyylin että luistelun opettelijoille. Jos omat taidot ovat kunnossa, sivuilta voi käydä katsomassa, millaisia neuvoja hiihtouraansa aloittelevalle jälkikasvulle kannattaa antaa.

Hauskempia ohjeita löytyy kohdasta "Hiihtoleikin ja pelit"  ja  "Liikuntaleikkejä lumella ja suksilla". Esimerkiksi umpisolmun leikkiminen olisi kenties ehkäissyt erään pajuja täynnä olevan ojan aiheuttaman trauman, joka lopullisesti tuhosi haaveeni hiihtourasta:

"Varsinkin pienemmistä on hauskaa laittaa kädet ja jalat niin solmuun kuin mahdollista. Tehdään siis se, mikä hiihdettäessä joskus tapahtuu tahattomasti. Umpisolmujen tekemisen jälkeen solmut avataan leikin johtajan kehotuksista. Ensin solmut auki, sitten selinmakuulle suksen pohjat taivasta kohti osoittaen. Sen jälkeen reidet rintakehää vasten ja käännytään kyljelle. Eihän se ylös pääseminen kaatumisen jälkeen niin vaikeaa olekaan."

Suksikauhuisten kannattaa kuitenkin laskiaistiistaina harkita ensisijaisesti pulkkamäkeä. Siihen ei opettajien sivuilta löydy ohjeita, mutta homma menee suurinpiirtein näin: Vedetään pulkka tai jokin muu laskemisväline mäen laelle. Pidetään pulkasta tiukasti kiinni, kun kavutaan sen päälle, jotta se ei karkaisi ennen aikojaan mäen alle. Ennen jalkojen nostamista kyytiin tarkistetaan, etteivät kaulaliinan päät roiku irrallisena vaan suojaavat asianmukaisesti kasvoja pöllyävältä lumelta. Sitten nostetaan kantapäät irti hangesta ja annetaan painovoiman hoitaa loput. Yritetään pitää silmät auki enimmän osan laskusta. Kiljuminen on sallittua. Laskun jälkeen yritetään selvitä mahdollisimman pian rinteen reunalle väistellen alas suhahtelevia syöksylaskijoita.

Jos sattuu saamaan niskansa täyteen lunta, voi lohduttautua sillä, että lopulta lumi saa kuitenkin ansionsa mukaan. Ja Edu.fi -sivusto kannattaa panna muistiin. Siellä on neuvoja ja ohjeita myös sulaneessa lumessa liikkumiseen. Esimerkiksi artikkelista "Veden pelko ja sen poistaminen" voi olla kesällä hyötyä.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 21.02.2012 14:52 )  

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0632 sekunnissa.