Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Asunnottomien yö

Sähköposti Tulosta

Asunnottomien puolesta - Verkkonummi.fi

Olen tavattoman hyväosainen ja onnekas: minulla on koko elämäni ollut katto pään päällä ja paikka, johon palata. Vain kerran olen kokenut, miltä tuntuu etsiä yöksi suojaa ukkosmyrskyltä ja pelottavilta yön kulkijoilta. Muistan, että ikkunaverhojen välistä tuikkiva kotien valo herätti suurta kateutta. Olin silloin kuitenkin liftaamassa Euroopassa ihan vapaasta tahdostani ja tiesin pian pääseväni takaisin ikiomaan sänkyyni. En osaa edes kuvitella, miltä tuntuu olla pysyvästi märkä, peloissaan ja ulkopuolella.

Kirkkonummen Pyhän Mikaelin kirkolla vietetään perjantaina 17.10. asunnottomien yötä. Siellä kuullaan viisaita sanoja kirkkoherra Timo Postin, pastori Linus Stråhlmanin, Elisabet Rehnin ja Pekka Sinisalon suusta ja musiikkia Jaakko Löytyn, Kristian Meurmanin, Suora lähetys -yhtyeen ja Kulkuriveli Jamin esittämänä. Myös asunnoton saa äänensä kuuluviin.

Jaakko Löytyn musiikki on tuttua jokaiselle, joka on viimeisen 40 vuoden aikana käynyt rippikoulun. Häntä on mielenkiintoista menne kuulemaan. Mutta miksi tilaisuus muuten meitä kiinnostaisi? Asunnottomuushan koskee vain muita: sellaisia, jotka eivät osaa pitää huolta asioistaan. Vai koskeeko? Voisiko se koskea jonain päivänä minuakin tai lähipiiriäni?

Vuonna 2012 Suomessa oli 7 852 yksinäistä asunnotonta ja lähes 500 asunnotonta perhettä. Asunnottomuus voi tarkoittaa kadulla elämistä tai kavereiden luona kiertelyä, asumista kodittomien asuntolassa tai hätämajoituksessa, naisten turvakodissa tai maahanmuuttajayksikössä. Myös vankiloissa, päihdehuollon laitoksissa ja psykiatrisissa sairaaloissa elää ihmisiä, joilla ei ole tietoa asuinpaikasta laitosjakson jälkeen.

Asunnottomuus on monimuotoinen ilmiö ja sen syytkin ovat moninaiset: esimerkiksi työttömyys, avioerot, sairaudet, pakolaisuus, lapsuuden kodista muuttaminen, perheväkivalta tai vaikkapa tulipalo voivat aiheuttaa asunnottomuutta. Moni näistä seikoista voi kohdata myös meitä tai läheisiämme, vaikka kuinka yritämme hallita elämäämme ja elää oikein.

Asunnottomuudelle siis kannattaa uhrata muutama ajatus. Erityisesti sitä kannattaa pohtia niiden, jotka ovat vastuussa yhteiskunnan, seurakunnan tai erilaisten järjestöjen päätöksistä. Asunnoton tarvitsee apua. Ehkäpä me tavallisetkin ihmiset voimme löytää jonkin kanavan auttaa.

Lisää tietoa asunnottomuudesta, sen syistä ja seurauksista, tarinoista ja selviämiskeinoista löytyy Asunto ensin -sivustolta.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 16.10.2014 17:44 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0639 sekunnissa.