Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Tapahtumat Tietoja tapahtumista Tanssivia hevosia ja salaisia merkkejä

Tanssivia hevosia ja salaisia merkkejä

Sähköposti Tulosta

Kouluratsastuskoulutusta - Verkkonummi.fi

Kouluratsastuksen SM-kilpailut pidetään 24.-26.5. Kirkkonummen Peuramaalla. Yleisöllä on kilpailuihin vapaa pääsy, joten nyt on mainio tilaisuus päästä katsomaan läheltä, kuinka suuret, uljaat eläimet tanssivat. Hevoset ovat kauniita ja liikkeet siroja, mutta ihmeellisintä on kuitenkin hevosen ja ratsastajan huomaamaton, telepaattiselta vaikuttava yhteys: on kuin kahdesta erillisestä olennosta todella olisi tullut yksi.

Suosittu yleisölaji

Kouluratsastus on yksi suosituimmista yleisölajeista. Sen katsojalukuihin varmasti vaikuttaa se, että Suomen Ratsastajainliiton mukaan ratsastusta harrastaa joka viides 10-18 -vuotias tyttö ja sesonkiaikaan ratsastamassa käy peräti 160 000 ihmistä. Hevosista kiinnostuneita henkilöitä on siis melkoisen paljon.

Kouluratsastusta seuraavat myös monet, jotka eivät muuten ole kiinnostuneita hevosista. Hevosten tanssi on lumoavaa ja kahden luontokappaleen keskinäinen viestintä on niin hienovaraista, että se tuntuu taikuudelta. Tämä juuri on tarkoituskin: ratsastajan ohjeiden, eli apujen, on oltava hyvin hienovaraisia huomaamattomia, jotta suorituksesta saisi hyvät pisteet: pohkeen painuminen hevosen kylkeen, käden puristuminen nyrkkiin hevosen kaulalla, suitsien huomaamaton kiristys tai ratsastajan painopisteen aavistuksenomainen muutos hevosen selässä riittävä vistiksi hyvin koulutetulle eläimelle.

Kisojen seuraaminen on kiinnostavaa, vaikkei liikkeistä ja hevosista mitään ymmärräkään. Niille, jotka haluavat saada ratsukkojen suorituksista enemmän irti, voi suositella kouluratsastuksen sääntöihin tutustumista.  Sääntöjä lukemalla saa hyvän käsityksen siitä, miksi hevosen kouluttaminen hyväksi kouluratsuksi voi kestää kymmenenkin vuotta.

Kouluratsastaja Marko Björs neuvoo katsojia kiinnittämään huomiota ratsukon yhteistyöhän ja ratsastajan apujen eleettömyyteen. "On myös hyvä seurata, miten hevonen siirtyy liikesarjasta seuraavaan ja että liike on jatkuva ja se säilyy ilman tahdin menetystä tai tahtirikkoja lennokkaana. Seurattavia asioita ovat myös ratsastajan istunta ja tasapaino. Ratsukon tulee selviytyä tehtävistä ilmavasti ja helponnäköisesti, ikään kuin lentää ketterästi ja kevyesti läpi ohjelman."

Kouluratsastuskilpailuihin kuuluu sekä pakollinen osuus että vapaaohjelma. Sekä hevonen että ratsastaja ovat harjoitelleet kuviot ulkoa, mutta hevosen on silti maltettava noudattaa ratsastajan apuja: Monet hevoset ovat malttamattomia ja haluaisivat jo siirtyä seuraavaan hienoon kuvioon. Ratsastajan on kuitenkin oltava se, joka päättää, mitä milloinkin tehdään.

Miten hevonen saadaan tekemään piruetti?

Hevosen kouluttaminen GP-tasolle vie Marko Björsin mukaan noin 10 vuotta. Jos ratsukoulutus aloitetaan 3-vuotiaana, 5-6-vuotiaana osallistutaan helppoihin luokkiin ja helppoihin vaativiin luokkiin. Aikaisintaan 7-vuotiaana voidaan alkaa treenata vaikeita kouluratsastusluokkia ja GP:tä voi startata 8-10-vuotiaalla hevosella edellyttäen, että hevonen on pysynyt ehjänä ja terveenä ja koulutus on edennyt suunnitellusti.

Kaikista hevosista ei tule kouluttamallakaan hyviä kouluratsuja. Pärjääminen kilpailuissa edellyttää paitsi sopivaa ruumiinrakennetta ja hyvää terveyttä, myös kouluratsastukseen sopivaa luonnetta. Hevosen on oltava innokas oppimaan. Sen on jaksettava pysyä tarkkaavaisena sillä, sen on pystyttävä keskittymään metelissäkin ratsastaja apuihin. Kouluratsun on oltava myös luonteeltaan kuuliainen ja yhteistyöhaluinen.

Peuramaan Urheiluratsastajien Minna Leppälä, joka on kouluttanut useita hevosia, kertoo, että nykyisin jalostetaan erikseen kouluratsastukseen ja esteratsastukseen sopivia hevosia, kun aiemmin niiden erot perustuivat vain koulutukseen. Hyvän kouluratsun nivelien kulmat, selän pituus, kaulan kiinnittyminen vartaloon ja luonne ovat erilaiset kuin hyvän esteratsun.

Kouluttamattoman katsojan mielestä hevoset tekevät kilpailuissa hevoselle luonnottomia liikkeitä: juoksevat paikallaan tai sivuttain ja nostelevat jalkojaan epätavallisen korkealle. Leppälä kuitenkin kertoo, että liikkeet ovat hevosen omia liikkeitä, joita on vain koulutuksessa vahvistettu. Ainoastaan peruuttaminen on liike, jota hevonen ei luonnossa tee.

Mutta miten hevonen saadaan ymmärtämään, että nyt pitäisi juosta paikallaan tai tehdä piruetti? Leppälän mukaan kaikki lähtee siitä, että hevonen elää kiitoksella: ratsu haluaa tehdä niin kuin ratsastaja ohjaa.

Kaikki alkaa kuitenkin hevosen luonnollisista reaktioista, joita kaikki ratsastajat hyödyntävät ratsastaessaan: jaloilla puristaen saadaan hevonen liikkeelle ja suitsista vetämällä hevonen pysähtyy. Hevosella on myös luontainen taipumus yrittää säilyttää tasapainoaan: jos ratsastaja siirtää painopistettään, hevonen pyrkii siirtymään paremmin "ratsastajan alle".

Ammattikouluttajilla on tiedossaan lukuisia kinoja saada eläin reagoimaan toivotulla tavalla. Kun oikea reaktio saavutetaan, hevosta kiitetään. Viisaat eläimet ovat äärettömän nopeita oivaltamaan, mitä ratsastaja haluaa. Kun oikea liike löydetään, opitaan vähitellen myös liikettä tarkoittava "apu", eli kouluratsastajan lähes huomaamaton merkki. Myös ääniapuja voidaan käyttää, mutta niidenkin täytyy olla hillittyjä.

Avut ovat samoja kaikilla: yhteinen kieli löytyy, vaikkei ratsastaja olisikaan itse kouluttanut omaa hevostaan. Huippusuorituksiin tosin ylletään vain yhteistyöllä: jos kaksi huippuratsastajaa vaihtaa keskenään huippuhevosia, ei tuloksena välttämättä ole kahta uuttaa huippuratsukkoa.

Yleensä hevosten alkukoulutus tapahtuu kuitenkin muiden kuin huippuratsastajien toimesta. Kouluratsun hinta riippuu siitä, kuinka pitkälle se on koulutettu.

Peuramaan SM-kilpailuissa voi seurata koko oppimisprosessia

Peuramaalla voi kolmen päivän aikana seurata, kuinka sekä ratsastajien että hevosten taidot kehittyvät. Mitalit ratkotaan neljässä eri ikäryhmässä: seniorit, nuoret, juniorit ja poniratsastajat. Kilpailut alkavat perjantaina 24.5.2013 klo 12, lauantaina 25.5.2013 klo 9.00 ja sunnuntaina 26.5.2013 klo 10.00.

Tarkemmat aikataulut ja muut tiedot löytyvät Peuramaan Urheiluratsastajien sivuilta.

 

Kuva: SRL kuvapankki, Emile Faurie, Kira Kanerva ja Dorazio2

Kommentit (5)Add Comment
...
Kirjoittanut ex groom, 24.05.2013
Kiitettävää perehtyneisyyttä - kyllä SM-tason urheilu- ja kulttuuritapahtumaa kannattaakin hehkuttaa - tämä on merkkitapaus Kirkkonummella
...
Kirjoittanut Sonja Holma, 24.05.2013
Aivan erinomainen artikkeli! Suurkiitos!
...
Kirjoittanut Kiitos! , 24.05.2013
Kiitos! Ihanaa, että Verkkonummi tuo tätä ratsastuksen suurtapahtumaa julki Kirkkonummella. Kirkkonummella on todella paljon hevosharrastajia ja talleja. Hienoa, että kunnanjohtajammekin kunnioittaa tapahtumaa lauantaina avaamalla kilpailut!

Kaikki katsomaan Peuramaalle upeisiin puitteisiin tätä ratsastuksen juhlatapahtumaa!
...
Kirjoittanut Sanna, 24.05.2013
Hieno juttu! Kiitos :o)
...
Kirjoittanut Kati Kettunen, 27.05.2013
Tapahtuma oli hienosti ja laadukkaasti järjestetty. Kiitos kunnanjohtajalle ja kaikille vapaaehtoisille, jotka olivat toteuttamassa merkittävää tapahtumaa Peuranmaalla :)

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 24.05.2013 16:37 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0642 sekunnissa.