Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Ruoka Vaivaton vehnä-kauraleipä padassa

Vaivaton vehnä-kauraleipä padassa

Sähköposti Tulosta

Pataleipä - Verkkonummi.fi

Patalevästä on tullut nettihitti ja ei syyttä: se on helppo tapa tehdä hyvää, lisäaineetonta leipää kotona. Mutta siinä on kuitenkin yksi haaste, nimittäin pitkä kohotusaika (12-18 tuntia jääkaapissa). Aina ei tule suunniteltua leivän leipomista noin hyvissä ajoin, joten otin reseptin kehittämisen haasteena. Ajatuksena oli tehdä leipä, jota ei tarvitse muotoilla tai vaivata, jonka kohotusaika on lyhyehkö ja joka valmistetaan samoin kuin alkuperäinen pataleipä kuumassa padassa tai kannellisessa uunivuoassa.

Helppo ja nopea pataleipää

5 dl vettä
11g kuivahiivaa (1 pussi)
3 dl kaurahiutaleita
8 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 rkl hunajaa
2 rkl juoksevaa rasvaa
3 tl suolaa

Sekoita hiiva ja sokeri noin 40 -asteiseen veteen, anna hiivan herätä 10 min. Lisää kaurahiutaleet, suola, hunaja ja juokseva rasva, sekoita haarukalla. Lisää vähitellen 8dl vehnäjauhoja, taikinan on tarkoitus jäädä reilusti normaalia hiivaleipätaikinaa tahmeammaksi. Peitä astia kelmulla ja anna kohota 40-50 min. (kohoaa voimakkaasti).

Laita kevyesti rasvattu pata tai vuoka kylmään uuniin ja anna uunin lämmetä 225 asteeseen. Nosta kuuma astia uunista ja kaada siihen taikina (taikinan irrottaminen kohotusastiasta helpottuu jos teet sen jauhotuilla käsillä) taikinapalloa ei pidä muotoilla vaan se jätetään pataan sellaisena kun se sinne kaadettiin. Laita kansi pataan ja laita se kuumaan uuniin, anna leivän kypsyä kannen alla 30 min, poista kansi ja jatka kypsennystä kunnes leivässä on kaunis pinta (5-15 min).

Teksti ja kuva: Dick Lindertz

Kommentit (4)Add Comment
...
Kirjoittanut päivi, 30.01.2015
Kitos reseptistä, tätä täytyy kokeilla!
Mitenkähän ison padan tämä leipä vaatii? Mahtuuko paistumaan esim Kokki-padassa vai kohoaako yli äyräiden?
...
Kirjoittanut Dikki, 30.01.2015
Olen itse tehnyt sellaisessa 22cm padassa, leivästä tuli korkea mutta pysyi vielä hyvin padassa.
...
Kirjoittanut päivi, 25.02.2015
Kiitos tiedosta! Kokeilin paistaa Kokki-padassa ja se leipä ainakin kohosi kanteen kiinni eli olisi halunnut nousta vieläkin korkeammalle.. Olin ripotellut jauhoja taikinan päälle pataan, niin irtosi kuitenkin ihan helposti. Ja oli tosi hyvää, koko leipä oli hetkessä syöty:-) Taidan vähän pienentää aineksien määrää niin mahtuu paremmin Kokki-pataan.
...
Kirjoittanut Dikki, 26.02.2015
Kiva kuula että oli hyvää, se miten paljon leipä kohoaa vaihtelee vähän (syytä ei aina teidä) sinulla onnistu sitten kohoomien tosi hyvin :)

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
 

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0635 sekunnissa.