Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Ruoka Ravintolapäivää vietettiin myös Kirkkonummella

Ravintolapäivää vietettiin myös Kirkkonummella

Sähköposti Tulosta

rantaravintola - Veikkola - Verkkonummi.fi

2000-luvulla yleistyneet pop up -ravintolat ovat tilapäisiä ravintoloita. Niitä on harrastettu etenkin Englannissa, mutta ilmiö on luultavasti lähtenyt liikkeelle Kuubasta ja levinnyt Yhdysvaltojen kautta Eurooppaan. Ravintolat käyttävät internetiä ja facebookia hyväkseen tiedotuksessa, ja ne ovatkin tavoittaneet asiakkaiksi haluavia usein enemmän kuin ravintola voi ottaa vastaan.

Suomessa keksittiin vuosi sitten järjestää pop up -ravintoloiden ravintolapäivä. Idea syntyi Helsingissä, mutta jo ensimmäisenä ravintolapäivänä tasan vuosi sitten avattiin lähes 40 ravintolaa 13 eri kaupungissa. Neljäntenä ravintolapäivänä ravintoloita oli jo 300, 50 kaupungissa 12 eri maassa.

20.5.2012 vietettiin ravintolapäivää viidennen kerran. Tapahtuma oli kasvanut jo niin suureksi, että tapahtuman nettisivuilla olevasta ravintolakartasta löytyi jo 711 ravintolaa. Kolme niistä oli Kirkkonummella: Myllykylän keittolasta sai tomaatti- ja kanakeittoa ja jälkiruoaksi lettuja, Vaihtareiden keittiöstä päiväkoti otsonpesässä sai thaimaalaisia keittoja ja italialaisia leivonnaisia ja Elämyksellisessä sahtiravintolassa Veikkolassa tarjoiltiin sahdilla maustettu ateria alkupaloista jälkiruokaan.

Herkkuja Italiasta ja Thaimaasta

Verkkonummen toimitus ehti vierailla vain kahdessa ravintolassa. Vaihtareiden keittiössä emännöivät Kirkkonummen vaihto-oppilaat Italiasta kotoisin oleva Elena ja Thaimaasta tullut Natcha. Tytöt saivat talkooapua vaihtariäideiltään ja AFS:n Espoon osaston vaihtariperheiltä. Espoon AFS-piiriin kuuluu koko läntinen Uusimaa. vaihtarit - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Vieraikseen vaihtarit saivat lukuisia lapsiperheitä ja muitakin kulkijoita: osa oli saanut tiedon ravintolasta AFS:n tai Otsonpesän päiväkodin kautta, mutta osa asiakkaista oli ihan satunnaisia kulkijoita jotka pistäytyivät lounaalla palatessaan Bonus-messuilta. Asiakkaita oli juuri sopivasti: ruoka ei loppunut kesken, muttei sitä jäänyt ylikään enempää kuin talkoolaiset jaksoivat illalliseksi syödä. Parasta kuitenkin oli, että kaikilla oli hauskaa.

Vieraana ollut Laura Aslo-Suominen kertoi, että thaimaalainen keitto oli hyvää ja tutkiva journalismi totesi italialaiset suklaaleivonnaiset erittäin maukkaiksi.

Perinnejuomasta uusia elämyksiä

Veikkolan Elämyksellinen sahtiravintola sijaitsi Lamminjärven rannalla Marjo-Kaisa Piirosen saunarannassa. Ravintoloitsijoina toimi koko Sahtipäät ry, mutta ravintolaan saivat tulla muutkin kuin yhdistyksen väki. Ravintolapäivä oli nimensä veroisesti kokonainen päivä: ohjelmaan kuului ruoan valmistuksen lisäksi sahdin valmistusta, rosvolampaan paistoa ja kaikenlaisia ajanvietteitä mölkyn heitosta saunomiseen.

Marjo-Kaisa - Veikkola - Verkkonummi.fi

Alkoholia ei ravintolapäivien pop up -ravintoloissa saa myydä. Asiakkaiden olikin otettava omat juomat mukaan. Elämyksellisessä sahtiravintolassa sahtielämyksiä sai onneksi myös ruoan muodossa: sahdissa marinoitu lohi oli oivallista, samoin sahdissa uitettu rosvolammas, mutta yllättävintä oli jälkiruokana tarjottu sahtivaahto: vähän sivistymätön toimittaja, joka ei tahdo saada oikeaa sahtia kurkustaan alas, oli Piirosen kehittämään sahtivaahtoon kerrassaan ihastunut. Parasta kuitenkin oli Piirosen vierreleipä – sekin sahdin valmistuksen sivutuote.

Jos Marjo-Kaisa Piirosen unelma toteutuu, hänellä on jonain päivänä ihan pysyvä sahtiravintola ja -panimo. Piirosen kulinaarisia keksintöjä kokeilleena toimitus toivoo, että haaveista tulisi totta. Perinnejuoman innovatiivinen uusiokäyttö ansaitsee tulla tutuksi laajemmallekin väestölle.

Rosvo-ohjeita

Sahtiruokien maistelun ohella toimitus pääsi tutustumaan lähemmin rosvolampaan paistamiseen: Ensiksi tilattiin lammas. Lampaan kannattaa olla mieluiten luomusellainen ja valmiiksi paloiteltu, jos mahdollista ja nimestä huolimatta lammas kannattaa ostaa ihan laillisesti. Lammas on upotettava marinadiin hyvissä ajoin – ja marinadiksi kelpaa ehkä jokin muukin kuin sahti.

Varsinainen rosvotyö oli aloitettu jo edellisenä päivänä, jolloin maahan kaivettiin lampaan mentävä kuoppa. Kuopan pohjalle laitettiin soraa ja kiviä, minkä jälkeen kuopassa oli poltettava nuotiota, jotta se saataisiin kuivumaan kunnolla ja jotta sora ja kivet kuumenisivat paistokuntoon. Nuotio sytytettiin jo illalla ja sen polttamista jatkettiin aamulla. Tasaisten paistinkivien päälle asetettiin ritilät, joihin kiinnitettiin riittävän tukevat rautalangat, joilla paisti pystyttiin helpommin nostamaan kuumasta maauunista.

Marinoitu lammas käärittiin yhdessä vihannesten kanssa folioon, joka ympäröitiin märällä sanomalehdellä. Kääröt aseteltiin ritilälle ja niiden Rosvopaisti - Veikkola - Verkkonummi

päälle kasattiin noin 20 cm hiekkaa. Hiekan päälle sytytettiin nuotio. Kuuden tunnin kuluttua maasta kaivettiin aarre.

Ravintolapäivää vietetään neljä kertaa vuodessa, siis noin kolmen kuukauden välein. Ne, jotka eivät tällä kertaa ehtineet mukaan, voivat siis jo elokuussa korjata virheen joko perustamalla ihan oman ravintolan tai tutkimassa ravintolapäivän nettisivuja ja etsimällä lähiseudun ravintoloita.

Kirkkonummelaisissa pop up -ravintoloissa on yksi ylivertainen ominaisuus muihin yhden päivän ravintoloihin verrattuna: niissä tutustuu mielenkiintoisiin kirkkonummelaisiin ihmisiin, joihin on mukavaa myöhemmin törmätä kirjastossa ja kauppojen käytävillä.

Kommentit (5)Add Comment
...
Kirjoittanut peruskuntalainen, 21.05.2012
Tuli taas käytyä Helsingissä vartavasten ravintolapäivänä, olipa herkkuja. Hienoa että Kirkkonummellakin on asiasta innostuneita. Hieno idea kaikkineen tämä ravintolapäivä, mutta siihen liittyy pari kysymysmerkkiä.

On ollut keskustelua siitä miten tuo verotuspuoli menee ravintolapäivänä. Jos esim. ottaa sen 6 euroa per asiakas, ja päivän aikana käy vaikka 50 asiakasta, sehän on jo 300 euroa puhtaana käteen. Jos tuon tekee pari-kolme kertaa vuodessa, ollaan jo lähemmäs tonnissa. Esim. ravintolapäivän puuhamies, vuoden helsinkiläiseksikin valittu Olli Siren on ollut haluton ottamaan kantaa tähän verotuskysymykseen.

Toinen on alkoholi. Ihmisiä kannustetaan ottamaan omia juomia mukaan koska yksityishenkilöt eivät saa myydä toisilleen alkoholia. Tässäkin liikutaan hyvin harmailla vesillä, kun ihmisiä periaatteessa kannustetaan julkijuopotteluun. On myös epäselvää voiko pop-up-ravintolan pystyyn pannut henkilö puuttua mahdolliseen alaikäisen alkoholin nauttimiseen (julkisella paikalla).

Eli toteutus vaatisi vielä vähän pientä viilaamista. Seuraavaa ravintelipäivää odotellessa!
...
Kirjoittanut Puhtaana käteen?, 21.05.2012
Hei hassu Peruskuntalainen, huomaan, ettet ole juuri laittanut ruokaa, sillä muuten ehkä tietäisit, että siihen tarvittavat raaka-aineet eivät ole ilmaisia. Kuudesta eurosta ei jää käteen montaakaan senttiä, etenkin jos ravintolalla jää ruokaa yhtään yli - mikä on melko normaalia. Niin että veroista on turhaa olla kovin huolestunut.
...
Kirjoittanut peruskuntalainen, 21.05.2012
Hupaisa nimimerkki "Puhtaana käteen?" saattaa olla hieman oikeilla jäljillä siinä, että nimimerkki "peruskuntalainen" ei ole mikään kovin kummoinen kokkaaja, mutta toisaalta, nimimerkki "Puhtaana käteen?" näyttää samalla, ettei hänellä ole juurikaan kokemusta siitä mitä on olla yrittäjä Suomessa.

Suomessa on nimittäin laki verotuksesta ja sekä palkansaajat että yrittäjät maksavat veroja. Kyllä, myös yritystoiminnasta maksetaan verokarhulle tämän oma osuus. Verojen maksamatta jättäminen on ns. harmaata taloutta, ja Suomessa harmaan talouden määrä on arvioiden mukaan noin 10-14 miljardia euroa, eli noin 5,5-7,5 prosenttia BKT:stä. Harmaa talous on suuri yhteiskunnallinen ongelma, eikä pelkästään ravintola-alalla, vaikka sielläkin arvioiden mukaan noin viidennes kaikesta yritystoiminnasta on harmaata.

Ehkä em. taloustermit eivät kaikille kerro paljoa, mutta sanottakoon esim. ravintolapäivään liittyen se, että Suomen Yrittäjät (elinkeinoelämän suurin, yli 115000 jäsenyritystä edustava keskusjärjestö) on erittäin huolestunut kyseisen teemapäivän vaikutuksesta talouteen. Ravintolapäivänä kaikki pop-up-ravintoloiden myynti on suoraan pois veronsa maksavien ravintoloiden myynnistä.

Aiheesta kiinnostuneille neuvon googlettamaan vaikkapa hakusanoilla "yle ravintolapäivä yrittäjät", jonka takaa löytyy mielenkiintoisia uutisointeja ravintolapäivään ja verotukseen liittyen.
...
Kirjoittanut Yrittäjä, vaan ei popup popdown, 21.05.2012
Yksi ravintolapäivän ideoista on, että tuona yhtenä (kahtena) päivänä vuodessa ei oltaisi niin tiukan byrokraattisia, vaan sallittaisiin hieman tavanomaista suurempi vapaus.

Verokeskustelu on aika hassua sikäli, että lähinnä kyseeseen tulee ALV. ALV verovelvollisuus taas alkaa vasta kun verovuoden aika verollinen myynti ylittää 8500 eur, mihin ei taida popup ravintoloitsija yltää yhtenä päivänä. Kyse on liiketoiminnasta ja sellaisena elinkeinotoimintana verotettavasta, joten yksityishenkilönkin verotettava tulo tapahtumasta on liiketoiminnasta käteen jäävä tulo ostojen ja kulujen jälkeen.

Suurin osa tuloista katoaa raaka-aineisiin yms. Harvempi ravintolapäivän pienravintoloitsija pystyy ostamaan raaka-aineensa tukusta, joten kulut ovt selvästi ravintoloita suuremmat. Jos voittoa jää, se on ilman muuta verotettavaa tuloa. Mutta taitaa jäädä aika vähän.

Kaikkea hauskaa ei pidä pilata kateuden voimin, varsinkaan kun ei vaivauduta miettimään väitteitään loppuun saakka. Ikävää, että Suomen Yrittäjät profiloituu tuolla tavoin. Onneksi järjestöllä ei ole merkitystä päätöksenteossa.
...
Kirjoittanut Puhtaana käteen?, 21.05.2012
Aattelinkin, että saattaisit olla yrittäjä! Mutta hassuja puhut silti: en käy ravintoloissa eikä varmaan käy ne päiväkodin lapsiperheetkään, mutta omakustannesoppa omassa päiväkodissa tai kaverin terassilla on ihan toinen juttu. Ne rahat eivät takuulla ole poissa yhdeltäkään yrittäjältä. Yhteistä hauskanpitoa se vain on, eikä sitä saa ahneuteen lopettaa.


Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 20.05.2012 12:29 )  

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0632 sekunnissa.