Seijan Iso Lihapiirakka

09.05.2012 15:45  Kirkkonummi
Tulosta

Lihapiirakka - Verkkonummi.fi

Lihapiirakka on hyvä juhlaruoka kun on monta suuta syötettävänä. Tästä ohjeesta tulee pellillinen. Piirakat ovat olennainen osa karjalaista ja venäläistä ruokakulttuuria. Tämän ohjeen olenkin oppinut ex-vaimoltani Seijalta, jolla on sukujuuria Koivistosta. Olen tosin sitä vuosien saatossa pikkuisen muokannut, ja nyt viimeisin muokkaus on kovien rasvojen ja piirakan kolesterolipitoisuuden laskeminen ilman että maku tai ulkonäkö kärsii. Luvassa on siis kevyttä herkkua itäisiltä mailta.

 

Lihapiirakka

 

Kaksi isoa levyä lehtitaikinaa (löytyy valmiina kaupasta)

400g kevyttä jauhelihaa (7%)

150g sipulia

3 kananmunan valkuaista

200g kevyttä juustoraastetta (tai rypsijuustoa)

2 dl rasvatonta maitoa

6 dl riisiä (raakana 2dl)

2 tl mustapippuria

½ tl maustepippuria

1 ½ rkl lihafondia.

Keitä riisi lihafondilla maustetussa vedessä kypsäksi. Paista sipuli ja jauheliha pannulla n. 10min, lisää mausteet ja kypsä riisi ja jatka paistamista pari minuuttia.

Tee munamaito: vatkaa kaksi kananvalkuaista ja maito.

Kaaviloi lehtitaikinalevy sopivan kokoiseksi ja aseta se leivinpaperilla vuoratulle uunipelille. Levitä puolet juustoraasteesta levyn päälle, lisää lihariisiseos (jätä pikkuisen reunoja auki). Kaada nauhana munamaito seoksen joukkoon ja reunoille, lisää loput juustoraasteesta seoksen päälle. Laita toinen lehtitaikinalevy kaiken yli ja kiinnitä nipistämällä reunoista alempaan levyyn, voitele kananmunan valkuaisella.

Kypsennä 200 asteisessa uunissa kunnes pinta on kullankeltainen (noin 15 -25 min, riippuu uunista).

Ohje: Seija ja Dick Lindertz, kuva Dick Lindertz

Viimeksi päivitetty ( 09.05.2012 15:48 )