
Keskikesällä on vietetty juhlia jo ennen kristinuskon tuloa Suomeen. Niiden ajankohta on vaihdellut vuosisatojen saatossa kylvösäiden ja työmarkkinapolitiikan mukaan, mutta sisältö on pysynyt suurin piirtein samana: on poltettu tulia ja kylvetty saunassa. Jopa yletön juovuttavien juomien käyttö on kuulunut juhannuksena asiaan jo 1000-luvun alussa.
Yhdessä suhteessa emme kuitenkaan noudata vanhoja perinteitä: ennen vanhaan juhannusjuhlilla ei grillattu. Liharuoat kuuluivat syksyyn, jolloin kesällä lihotetut eläimet teurastettiin. Juhannuksen aikaan ei vielä ollut nauriita nostettavaksi eikä uutispuuroa keitettäväksi, hedelmät ja marjatkin odottivat vielä kypsymistään. Sen sijaan maitoa oli yllin kyllin: lehmät olivat poikineet ja tuoretta ruohoa oli riittävästi. Juhannus olikin maitoherkkujen juhla.