Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Pääkirjoitukset Haja-ajatuksia halleista ja niiden ympäriltä

Haja-ajatuksia halleista ja niiden ympäriltä

Sähköposti Tulosta

Långvikin kylpylä - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Yritys haluaa laajentua. Tontti on ok, mutta rakennuslupaa ei ole jäljellä, eikä kaavakaan oikeuta sellaista toimintaa, josta yritys haaveilee. Niinpä yrittäjät ja rahoittajat ottavat yhtyettä kuntaan ja toivovat, että kunta muuttaa kaavaa. Alueen kaavoitus on suunniteltu alkamaan aikaisintaan neljän vuoden kuluttua, mutta koska elinkeinotoiminnan tarpeista huolehtiminen on kunnan kannalta elinehto, kunnan päättäjät päättävät kiirehtiä kaavoitusta yritystontin osalta.

Tosi hienoa. Juuri tätä kuntaan on haluttukin: ketterää, elinkeinoelämän tarpeet huomioivaa päätöksentekoa, joka takaa yritysten ja työpaikkojen syntymisen ja pysymisen Kirkkonummella. Hommassa on vain yksi ongelma: se, että täällä herätään toimimaan vasta silloin, kun hankkeen kärkimies on Teemu.

Teemu on hyvä tyyppi, kaiken sen perusteella, mitä hänestä on kirjoitettu. On myös oikein mukavaa, että hänellä on mökki Kirkkonummella. Ja sekin on hienoa, että kaiken muun osaamisen lisäksi hän piirtelee jäähalleja. Ei siinä ole mitään pahaa.

Eikä kaavan pikakäsittelyssäkään ole mitään pahaa: Valtuusto on päättänyt, että kunnan kannalta merkittäviä elinkeinoelämään liittyviä kaavahankkeita voidaan nopeuttaa, jos kunnan etu niin vaatii. Huolestuttavaa on, jos Teemu saa Kirkkonummen konsernijaostossa, kunnanhallituksessa ja valtuustossa erilaisen kohtelun kuin muut yrittäjät. Tai oikeastaan toisin päin: huolestuttavaa on, jos muut yrittäjät eivät saa Kirkkonummen poliitikoilta samanlaista kohtelua kuin Teemu.

Kunnassamme on tähän asti ollut paljon yrittäjiä, jotka ovat odottaneet, että kunta pystyisi tekemään päätöksiä. Osa heistä on jo väsynyt odottamaan ja siirtänyt yritystoimintansa muualle: naapurikunnissa osataan näet suhtautua myönteisesti ihan kaikkiin yrittäjiin. Poliitikkojen olisikin hyvä hetken pohtia, onko Långvikin hankkeen mainosmieheksi ryhtyneen jääkiekkoilijan nimellä on enemmän vaikutusta päätöksentekoon, kuin sillä pitäisi olla. (Tosin valtuutettujen saamat nimmarit olivat kyllä varmaan aika kivoja.)

Långvikin kahdeksikonmuotoisesta wow-hallista voi onneksi vastaisuudessa olla hyötyä muillekin yrittäjille. Tämän jälkeen on näet huomattavasti vaikeampaa sanoa yhdellekään yritykselle, ettei kaavoja kannata ryhtyä muuttelemaan yrittäjien tai maanomistajien toiveiden mukaan.

Konsernijaoston puheenjohtaja Harinen ja varapuheenjohtaja Sjölund suhtautuivat taannoin sangen kielteisesti Kirkkolaakson kaavan muuttamistoiveisiin, vaikka Kirkkolaakson laajennettuun kauppakeskukseen olisi sentään tulossa enemmän työpaikkoja ja kuntalaisia hyödyttäviä palveluita kuin metsän keskellä olevaan jäähalliin. Nyt poliitikkomme ovat onneksi nähneet valon ja ymmärtäneet, miten suuri merkitys kaikella elinkeinotoiminnalla kunnalle on. He ovat tajunneet, että politiikan tarkoitus on huolehtia kunnan kehittämisestä, ei kehityksen estämisestä.

Kaikki yrittäjien ja maanomistajien toivomat hankkeet eivät tietenkään ole niin merkittäviä, että kunnan kannattaisi lykätä muita kaavoitushankkeita niiden vuoksi. Nyt voidaankin kysyä, mikä on se kunnan etu, joka oikeuttaa nopeutettuun kaavakäsittelyyn Långvikin jäähallin kohdalla. Hyötyykö kunta hankkeesta mitenkään?

Hankeen puuhamiehet arvioivat, että uudistus toisi kuntaan parikymmentä uutta työpaikkaa. Ja sitten saamme vielä sen hallin keskelle metsää. Sitä saisi joku käyttää silloin, kun se ei ole täynnä venäläisiä jääkiekkoilijoita. Onhan Långvikiin toki lyhyempi matka kuin Espoon halleihin. Mutta onko hanke oikeasti tärkeä kunnalle?

Viisykkösen mukaan Teemu on sanonut, että "jos Kirkkonummella on hankalaa, akatemia voi mennä muualle". Jos Teemu veisi hallihankkeensa pois, se olisi kaikissa otsikoissa, mikä vahingoittaisi Kirkkonummen mainetta kovasti. Hyötymme on siis ilmeisesti siinä, ettei meille koidu haittaa, jos halli saa tarvitsemansa luvat riittävän nopeasti.

Ja toki hyötymme on myös siinä, että jos Teemu ja Kirkkonummi liitetään julkisuudessa yhteen, sana Kirkkonummi esiintyy maailman medioissa myönteisessä sävyssä: Kirkkonummen täytyy olla hyvä paikka, kun Suomen supersankarikin viihtyy täällä.

Mutta niin suurta vaikutusta Teemun nimellä tai Rotenbergien rahoilla ei sentään ole, että Kirkkonummella ohitettaisiin Suomen lain vaatimuksia: toisin kuin joissakin medioissa on mainittu, kaavahanke ei ole vielä käynnistynyt, sillä valtuuston on lain mukaan ensin se hyväksyttävä.

Lisäksi kaava tullaan käsittelemään lain vaatimassa järjestyksessä: ympäristövaikutukset on arvioitava ja naapureita on kuultava. Jos kaavasta tehdään valituksia, ne jonottavat kiltisti tuomioistuinten jonoissa muiden valitusten kanssa.

Valitusprosessin jälkeen hallin rakennuslupa jonottaa ainakin melkein kiltisti alimiehitetyn rakennusvalvontamme työpöydillä - elleivät poliitikkomme sitten ymmärrä, että elinkeinorakenteemme kehittymisen suurin este on se, ettei kaavoitukseen ja rakennusvalvontaa ole myönnetty riittävästi resursseja. Jos Teemun halli saa aikaiseksi sen ihmeen, että näitä resursseja lisätään, olemme hänelle ikuisessa kiitollisuudenvelassa.

On kuitenkin erittäin epätodennäköistä, että hallia päästäisiin rakentamaan puuhamiesten toiveiden mukaisesti jo parin vuoden päästä. Toisaalta Teemu-akatemian menemistä muualle ei ehkä kannata pelätä kauhean paljon, sillä ei ole mitään syytä olettaa, että kaavamuutosta koskeva valitusprosessi olisi muualla vähemmän hankala.

Nyt, kun valtuutetuille on jo jaettu nimmareita, onkin syytä huolehtia seuraavaksi Långvikin kyläläisten hyväksynnästä, jotta valituskierros ei muodostuisi kohtuuttoman pitkäksi. Kyläläisillä on ollut asian suhteen montakin huolta.

Liikenteen lisääntyminen kiemuraisella ja kapealla tiellä huolestuttaa alueen asukkaita. Långvikissa ollaan oltu myös huolestuneita siitä, miten kaavoitus vaikuttaa vesihuoltoon ja sen muutoksiin. Jos vesijohtoihin ja viemäröintiin on hallin ja mahdollisen hotellilaajennuksen vuoksi tehtävä muutoksia, se tapahtuu tietysti maankäyttösopimusten avulla niin, että se, joka tarvitsee, myös maksaa. Kunnalle ei hankkeesta pitäisi koitua suuria kuluja.

Muutokset saattavat kuitenkin aiheuttaa uhan alueen asukkaille, joiden lain mukaan olisi liityttävä kunnalliseen vesi- ja viemäriverkostoon, jos sellainen rakennetaan. Se taas on joillekin asukkaille suuri taloudellinen ponnistus, sillä maanomistajan on vedettävä viemärit ja vesijohdot tontin rajalle omalla kustannuksellaan. Jos tontin rajalle on satoja metrejä, työn hinta kasvaa helposti viisinumeroiseksi. Ja sellainen lisämaksu harmittaa, etenkin kun haja-asutusalueen ihmiset ovat juuri uudistaneet vesihuoltonsa muuttuneen lain vaatimalla tavalla.

Sama ongelma toistuu toki muillakin kaavoitettavilla alueilla, mutta Långvikin ja muiden alueiden ero on siinä, ettei kaavamuutos toistaiseksi koske kuin hotellin tonttia. Niinpä maan arvo ja rakennusoikeudet eivät muilla tonteilla kasva, eivätkä asukkaat saa näin ollen maansa arvonnousun tuomaa kompensaatiota mahdollisesta vesijohtoverkkoon liittymisestä aiheutuviin kustannuksiin.

Ongelman laajuutta ei ole kuitenkaan vielä selvitetty, sillä vesihuoltolaitos ei ole saanut laskelmia jäähallin vesihuollon tarpeista. Pakkoliitossäädöksiin on myös tekeillä joitakin muutoksia ja kunta voi tarvittaessa myös myöntää vapautuksia vesi- ja viemäriverkostoon liittymisestä. Suuri valitustulva saattaa siis olla vältettävissä, jos asiaa halutaan hoitaa huolellisesti.

Teemu-akatemia ja venäläiset jääkiekkojoukkueet sekä niiden mukana seuraavat toimittajat ovat erittäin tervetulleita Kirkkonummelle. Uusi elinkeinotoimintaa ja kuntaimagoa huomioiva poliittinen toimintatapa on sangen ilahduttava ilmiö tässä pysähtyneessä ja vastaan haraavassa kunnassa. Nyt on vain syytä olla erityisen tarkka tasapuolisuuden ja asukkaiden oikeudenmukaisen kohtelun suhteen. Kyse ei saa olla siitä, että venäläinen raha ja kansallinen idoli saavat mitä haluavat ja muut jäävät nuolemaan näppejään.

Kommentit (8)Add Comment
...
Kirjoittanut kuntalainen, 13.08.2014
Aivan loistava yhteenveto, hienoa!
...
Kirjoittanut Kuntalainen 2, 13.08.2014
Samaa mieltä. Erinomainen kirjoitus hankkeesta, sen taustoista ja vaikutuksista!
...
Kirjoittanut Kyläläinen, 13.08.2014
Minuakin todella ensin hymyilytti mutta sitten suututti joidenkin kunnan edustajien käyttäytyminen tiedotustilaisuudessa. Haettiin nimmareita ja otettiin selfie -kuvia kännykkäkameroihin kiekkotähdestä ja varsinainen asia jäi taka-alalle. Kuinka tuollaiset henkilöt voivat objektiivisesti arvioida tällaista hanketta, sen etuja ja haittoja? Oli taitavasti järjestetty "info". Päättäjät eivät edes huomanneet tulleensa vedetyiksi todella syvältä kölin alta ja osa on siellä vieläkin.
...
Kirjoittanut elp, 13.08.2014
"Kyläläinen" : juuri noin arvasin käyvänkin. "Info" - meni täydestä päättäjiin kuin väärä raha.
Milloinkahan heräävät?
Miten lapsellista - mutta niin inhimillistä.
Eihän se haittaa jos aikuisia ihmisiä lapsettaa, mutta tasavertaisuus lain edessä tarkoittaa todellakin samanlaista kohtelua kaavoituksessa kaikille.
Aarnio sitä vakuutteli.

Saapa nähdä milloin kaavamuutos on esityslistalla. Kiinnostaa nähdä, miten siinä käy.
...
Kirjoittanut Hieno hanke, 13.08.2014
Höpöhöpö, varsinainen asia tuskin jäi keltään päättäjältä taka-alalle. Onneksi on ihmisiä, jotka osaavat ottaa rennosti ja eikä koko ajan olla otsa kurtussa etsimässä ongelmia sieltä missä niitä ei ole :) Kaikenlaista on ollut ilmassa, rahanpesua, salaliittoteorioita miten venäläiset kohta kaappaavat Upinniemen jne. Voivoi... Käsittämätön kunta, jossa yrittäminen on tehty niin vaikeaksi, että en ihmettelisi yhtään muualle menijöitä. Voidaanhan me jatkaa entiseen malliin, tervetuloa kuntaliitokset, minä alankin olla valmis jo vaikka espoolaiseksi. Kirjoittelojoiden olisi kannattanut kuunnella tarkemmin. Teenu suunnittelee hallia, jossa on kahden jään lisäksi kuntosalia, monitoimihallia ym. harrastamista varten, luisteluvuoroja kuntalaisillekin jne. Muu yritystoiminta saa tästä myös osansa. Kaava-asiat menevät kuten niiden pitääkin, turha tässä kohtaa on nillittää turhaan. Toivottavasti Selänteen hanke on tasa-arvoinen muiden kanssa, näiden kirjoitusten myötä tulee tunne, että yrittäjälle ei haluta antaa mitään mahdollisuuksia. Ei kai vain se kuuluisa suomalaine kateus nosta päätään? Voidaanhan me painaa, kuten tähänkin asti, jarrua kaikelle kehittämiselle ja korottaa vaikka veroja tai ehkä irtisanotaan taas!
...
Kirjoittanut Selfie, 13.08.2014
" Kyläläinen".
Juuri noin, kun kirjoitit. Juuri tällaistahan se on tuolla valtuustossakin.
Mammuttipitkiä kokouksia, joissa hyvin paljon aivan asiatonta / huomiohakuista puhetta.
Yhtä pelle Hermanni sakkia.
Missä on se aito ja tasavertainen ; rehellinen toiminta Kirkkonummella.
...
Kirjoittanut Ahdistus, 14.08.2014
Rakentakaa vain uusia halleja;) Kirkkonummen kunta lomauttanee ja irtisanonee myös ensi vuonna henkilöstöään. Tämä vuosi kun on jo ollut jotain kamalaa; työn määrä on hurjasti lisääntynyt mm. irtisanomisten ja lomautusten vuoksi, ilmapiiri on entisestään huonontunut, esimiehet eivät osaa substanssia eivätkä johtamistyötä, työntekijät ovat pitkilläkin sairaslomilla jne.

Nyt tarvittaisiin Kirkkonummen kunnalle Työhyvinvointi-akatemia!
...
Kirjoittanut sdkfz, 14.08.2014
Hyvä "Ahdistus", tervetuloa nykymaailmaan.

Tunnen muutamia ihmisiä jotka ovat julkisella sektorilla töissä ja he aina mankuvat kuinka rankkaa työ on. Sitten kun tarkemmin kyselee niin selviää että hommat ehditään tekemään hyvin 7h15m työajalla. Ei pelkoa ilmaisista ylitöistä. Julkisen puolen ihmiset ovat tottuneet liian hyvään. Olen tyytyväinen veronmaksaja kun kuulen säästötoimista. Yritykset YT-neuvottelevat jatkuvasti, ei kunta voi olla mikään suojatyöpaikkojen linnake, jota ylläpidetään uusilla veroilla ja velanotolla.

Yrittäjä tarkoittaa ihmistä joka yrittää tehdä jotain bisnestä omilla rahoillaan (tai ehkä lainarahoilla oma koti panttinaan), hän kantaa riskin. Poliitikolla ja virkamiehellä ei tällaista riskiä ole.

Tämä kommenttini ei siis koske sairaanhoitajia, opettajia tai muita "oikeaa työtä" tekeviä vaan juuri niitä byrokraatteja virkahuoneissaan.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 13.08.2014 18:17 )  

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0632 sekunnissa.