Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Verkkonummi.fi - Kirkkonummi
Etusivu Pääkirjoitukset Päätoimittajan ajatuksia uudelle vuodelle

Päätoimittajan ajatuksia uudelle vuodelle

Sähköposti Tulosta

Vuoden kunniakai - Verkkonummi.fi

Ei ala hyvin. Sataa vettä ja metsä näyttää likaiselta. Lisäksi jänis söi viime yönä molemmat omenapuumme. Omenat tosin eivät olleet hyviä, joten menetys ei ole kauhean suuri. Silti vähän huolestuttaa: millainen tästä vuodesta tulee, kun alku on näin surkea.

Uusi vuosi 2013 on ainakin mielenkiintoinen Kirkkonummen kannalta: uusi hallintomalli, uusi valtuusto ja mikä mielenkiintoisinta, uusi kuntalaki, joka saattaa panna kaiken jo uudistetun taas uusiksi.

Suhtauduin hallituksen kuntauudistukseen hyvin kriittisesti, kun sitä alettiin puuhata. Ajatus kuntien pakkoliitoksista ja etenkin Kirkkonummen sulauttamisesta Espooseen, tuntui väärältä ja epäreilulta. Olin muuttanut Kirkkonummelle päästäkseni pois kaupungista ja pois Espoosta ja koin, että kaikki ne hyvät asiat, joihin rakastuin Kirkkonummella, katoaisivat kuntaliitosten myötä.

Sittemmin pääkaupunkiseudulle ja kehyskuntiin päätettiin tehdä oma kuntauudistussuunnitelma, jossa vaihtoehtoina olisivat joko kuntaliitokset tai kasvatettu metropolihallinto, joka kaventaisi oleellisesti kuntien itsehallintoa.

Tutustuttuani kirkkonummelaiseen päätöksentekoon lähemmin, olen alkanut lämmetä kuntauudistukselle: jotkin asiat olisi ehkä todella syytä päättää kunnan rajojen ulkopuolella. Kyse ei ole siitä, että poliitikkomme ja virkamiehemme olisivat jotenkin kelvottomia, vaan siitä, että he tekevät sitä, mitä heidät on velvoitettu ja vaaleilla oikeutettu tekemään: pitämään Kirkkonummen puolia. Jos he katsoisivat asioita laajemmin ja "kantaisivat vastuuta koko yhteiskunnan kehityksestä", kuten ministerimme toivoisivat, he pettäisivät ne, jotka maksavat heille palkkaa ja ne, jotka ovat heitä äänestäneet. Siis meidät.

Näin ei tapahdu. Ihminen on sellainen. Poliittinen systeemi on sellainen. Silti joitakin asioita pitäisi hoitaa ohi oman intressin siksi, että pidemmän päälle vain sillä tavalla ehkäistään suurempia ongelmia. Ja siksi, että se on oikein.

Toinen asia, johon ulkopuolinen taho voisi ehkä tuoda muutoksen, on ihmeellinen, negatiivinen pysähtyneisyyden ilmapiiri, joka Kirkkonummella tuntuu välillä vallitsevan. Aivan liian moneen asiaan sanotaan ensimmäiseksi ei. Meiltä puuttuu jonkinlainen iloinen innokkuus ja mahdollisuuksiin tarttumisen rohkeus. Vastapainona meillä on onneksi kuitenkin järkevää ja hyvää hallintoa. Mutta silti: eläisin ehkä mieluummin Muumipapan kuin Vilijonkan talossa.

Uusi hallintomalli tuo selkeyttä päätöksentekoon, vaikka sen valmistelu ei ehkä sujunutkaan ihan mallikkaasti. Kaikki poliitikot heittivät mielellään ainakin kunnanhallituksen salaperäisen kehittämistyöryhmän menemään. Itse olen iloinen myös uudesta konsernijaostosta, sillä kuntaa on edustettu liian monessa yhteystyöorganisaatiossa ilman kunnallista ohjausta ja valvontaa: edustajamme ovat joutuneet ilman kuntaorganisaation tukea ottamaan kantaa moniin asioihin. Toivottavasti uusi hallintoelin muuttaa tämän asian – etenkin nyt, kun osa kunnan päätösvallasta valunee kunnan ulkopuolelle erilaisille yhteistyöelimille.

Uusi valtuusto tuskin muuttaa asioita kovinkaan paljon, sillä poliittiset voimasuhteet säilyivät lähes ennallaan. Uusia valtuutettuja on kuitenkin aika monta. Heillä olisi mahdollisuus muuttaa poliittista kulttuuria, jos he niin haluaisivat.

Amerikkalainen yrityskonsultti, kirjailija ja paremman elämän markkinamies Peter Bregman kirjoittaa kirjassaan 18 Minutes vauhdin hiljentämisestä: "Viidentoista minuutin kuluttua poliittisen väittelyn alkamisesta huomaan, etten ole varma, olenko enää samaa mieltä alkuperäisestä näkökannastani. Ystäväni kuitenkin väittää vastaan niin kovasti, että huomaan puolustavani kiihkeästi ideoita, joista en tiedä tarpeeksi. Sitä on vaikea lopettaa." Bregman jatkaa, että voisimme myös hiljentää vauhtia sanomalla: "Tuo on mielenkiintoinen näkökulma. Minun täytyy pohtia sitä enemmän. Kerro vähän tarkemmin, mitä ajattelet." Näin saisimme Bregmanin mukaan enemmän aikaa ajatella asioita oikeasti.

Toivoisin, että uusi valtuusto ja uudet valtuutetut löytäisivät tavan – tai paikan – keskustella aidosti ja etsiä yhdessä parasta mahdollista ratkaisua. Poliittisesta puheesta ja päätöksenteosta tulee helposti kilpailu, jossa päämääränä on valtapisteiden kerääminen eikä enää kuntalaisten hyvinvointi. Toivosin, että uudet valtuutetut pystyisivät puhumaan asioista suoraan ja kuuntelemaan toisiaan puoluekannoista piittaamatta. Toivoisin, että jos halutaan pelata, sitä tehtäisiin tietokoneella, ei kuntalaisilla. Toivoisin, ettei yksikään valtuutettu enää ennen äänestystä kysyisi naapurilta, "mitä mieltä me olemme tästä asiasta", vaan kuuntelisi, ottaisi selvää ja ajattelisi itse.

Minulla on sellainen aavistus, että lautakunnissa ainakin välillä päästään edellä kuvaamaani tapaan tehdä yhteistyötä. Se johtuu ehkä yhteisestä vihollisesta: lautakunta puolustaa omaa aluettaan kaikkia muita vastaan, sillä resursseista on kova taistelu kunnan sisällä. Valtuustossa tällaista yhdessä pohtimista ei juuri ole tapahtunut niinä vuosina, joina olen valtuuston lehtereillä istunut kuuntelemassa. Ehkä tulevaisuus on kuitenkin valoisampi: ehkä uusi metropolihallinto luo valtuustollekin yhteisen vihollisen, joka opettaa kuuntelemaan vieressä istuvan näkökantoja. Vieressä istuu sentään joku, joka pelaa samassa joukkueessa - joku, joka on Kirkkonummen puolella.

 

Kirkkonummella on paljon hyvää. Rakastuin tähän kuntaan, ja tutkittuani Kirkkonummea kolme vuotta tarkemmin kuin moni muu, rakastan kotikuntaani edelleen. Huomaan, että uudenvuodenkirjoitukseni on kuitenkin jonkin verran kriittinen. Pyydänkin lukijoita muistamaan, että on olemassa lieventäviä asianhaaroja: sataa vettä ja omenapuuni on syöty.

Toivotan kaikille hyvää vuotta 2013!

Kommentit (2)Add Comment
...
Kirjoittanut Uusi vuosi, 03.01.2013
Kirkkonummen nurkkakuntaisuus ei kanna enää. Itse olen kypsynyt täysin samoihin päättäjiin ja pienipiirteiseen riitelyyn ja sulle-mulle politikointiin. Kirkkonummi-Espoo-Kauniainen olisi hyvä vastavoima Helsingille. Monipuolinen ja taloudellisesti yksi Suomen vakaimmista kunnista.
...
Kirjoittanut elp, 07.01.2013
Coelhoa lainaten: " Ainoa tapa tehdä oikea päätös on tietää mikä päätös olisi väärä. On tutkittava toista tietä pelottomasti, ennakkoluulottomasti, ja pätettävä sen jälkeen". ( Pyhiinvaellus )

Kuntalaki, kuntauudistus, yhdistyminen vai itsenäisyys, kas siinä pulma.

Lähes neljäkymmentä vuotta kuntamme asioita seuranneena toivon jähmettyneisyyden helpottavan. Toisaalta sen taustat ymmärrän. Historia asetti kunnan kehittymiselle rajat,: elimme kauan parenteesin jälkeistä aikaa. Siksi itse olen kiitollinen viime vuosikymmenien kehityksestä, vaikka tahmeaa se aika ajoin on ollut.

Päättäjät olemme itse valinneet. Jos ei suju mieltä myöten, vaihdetaan suuntaa, valitaan seuraavalla kerralla paremmin. Perinnöllinen puoluekanta on historiaa; uusi aika, uudet ajatukset, - ja omaan ajatteluun kykenevät päättäjät.Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
 

 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0635 sekunnissa.