Ohjeita bloggaajalle

04.11.2011 18:28  Kirkkonummi
Tulosta

 

Ellet ole rekisteröitynyt Verkkonummi.fi:n käyttäjäksi, tee se nyt. Rekisteröitymisen yhteydessä saat sähköpostiisi käyttäjätilin aktivoimista koskevan sähköpostin.  Bloggaaminen edellyttää käyttäjätunnusta Verkkonummeen. Käyttäjäksi rekisteröitymisestä on erilliset ohjeet sivun alareunan "Ohjeita" linkin takana. Katso sieltä.

Sen jälkeen sinun on otettava yhteyttä Verkkonummen toimitukseen, jotta käyttäjätunnuksellesi annetaan oikeudet bloggaamiseen. Älä kuitenkaan vastaa rekisteröinnin aktivointi -sähköpostiviestiin: Se on yksisuuntainen ilmoitus, eivätkä vastaukset siihen mene perille.

Pienen odottamisen jälkeen ...

Tätä ohjetta kannattaa seurata tehden toisessa ikkunassa neuvojen mukaan.

Kun olet saanut oikeudet bloggaamiseen, kirjaudu uudelleen Verkkonummeen ja klikkaa päävalikosta "Blogit" -valintaa.

Tulet sivulle joka näyttää lähes samalta kuin ennenkin, mutta yksi ero on: Blogit -sivujen omien nappivalikon viereen "Ryhmäblogit" painikkeen viereen oikealle on ilmestynyt ristikkäin olevalla ruuvimeisselin ja jakoavaimen kuvalla varustettu työkalupainike.

blogi napit

Voit vaihtoehtoisesti joko klikata sitä tai vain viedä hiiren napin päälle. Näet pudotusvalikon vaihtoehtoineen. Valitse viimeinen vaihtoehto, eli "Asetukset" ja klikkaa sitä.

Nyt sinun pitäisi olla sivulla, jonka osoite (selaimen osoitepalkissa) on http://verkkonummi.fi/blogit/dashboard/profile.html ja jossa näkyvät Profiilitietosi.

Täytä profiilisi tiedot. Voit valita nimimerkin haluamaksesi, tosin toivomme, että nimimerkin käyttäjä kertoo profiilissaan kuka oikeasti on.

"Profiilikuva" kannattaa ladata, mutta muista, että sinun on ennen lataamista tehtävä haluamasi kuva 160x160px (pikselin) kokoiseksi. Suositeltavia työkaluja kuvan koon muuttamiseen on paljon. Toimitus käyttää GIMP -ohjelmisto, joka on erittäin monipuolinen kuvankäsittelyohjelma. Resoluutiona eli kuvan pistetarkkuutena kannttaa käyttää 100 dpi -arvoa.  Verkosta löytyy myös useita online -palveluita (etsi googlesta "online image resizer crop" -haulla. Yksi hyvä sivusto on http://www.picresize.com/ .

Laatikossa "Käyttäjän asetukset" voit muuttaa "Profiilikuvasi". Klikkaa sanan "Profiilikuvasi" alla olevaa tekstiä "Muuta", valitse kuvan sijainti omalta koneeltasi painamalla "Selaa" nappia niin, että tiedostopolku näkyy selaa-napin vasemmalla puolella olevassa laatikossa. Kuvan talletat klikkaamalla ylhäältä sinisen palkin alta "Talleta asetukset"-nappia.

Seuraavat kohdat kannattaa ehdottomasti täyttää:

Lopuksi mene ylös Profiilin asetuksiin. Klikkaa nappia "Talleta asetukset".

Uuden kirjoituksen tekeminen

Klikkaa sinisessä painikepalkissa olevaa "Blogit" painiketta.

Näet ikkunan, jossa tekstinä on "Kirjoituksesi". Oikealla on vihreä painike "Uusi kirjoitus". Klikkaa sitä.

Vaihtoehtoisesti voit klikata työkalunappia, ja valita pudotusvalikosta "Luo uusi blogikirjoitus".

uusi blogikirjoitus

Ikkunan nimeksi muuttui "Kirjoita uusi blogikirjoitus". Uuden kirjoituksen julkaisutila on aina Luonnos. Voit luonnostella tekstiäsi niin paljon kuin haluat, ja vasta kun se on varmasti valmis ja mielestäsi julkaisukelpoinen, voit muuttaa julkaisutilan Julkaistuksi. Voit myös ajastaa julkaisun. Huomaa Sininen "Talleta kirjoitus". Sinun on itse talletettava kirjoituksesi. Suosittelemme tämän napin painamista suhteellisen tiheään kirjoitustasi laatiessasi, jotta yhteyshäiriöt tai eri verkkoselainten mahdolliset automaattiset yhteyksien katkaisut eivät pilaa luomustasi.

Oikeastaan suosittelemme sinua kirjoittamaan tekstin erikseen ja sitten kopiomaan sen ikkunaan.Kun liimaat tekstiä ikkunaan, muista, että teksti on liimattava teksimuotoisena ilman teksinkäsittelyohjelmien omia sisäisiä ohjausmerkkejä, jotka tulevat mukaan tavallisella copy paste menetelmällä. Tee näin: Kun olet kopioinut tekstin leikepöydälle omalla koneellasi, klikkaa blogikirjoituksen tekstialueelle hiiren oikealla nappulalla. Valitse "Paste as plain text". Näin ohjausmerkit eivät tule mukaan sekoittamaan tekstiäsi.

Blogikirjoituksellasi on tietenkin oltava otsikko. Tämä on eri asia kuin koko blogin (tai pikemminkin blogisarjasi) otsikko.

Blogitekstisi on jaettavissa varsinaiseen Blogitekstiin ja Introtekstiin:

Kuvat

Jos haluat liittää blogiisi kuvia, sinun on ensin tehtävä mietittävä mihin haluat niitä sijoitella tekstisi lomaan. Tekstipalstan koko leveys on 790px, mutta ihan näin isot kuvat ovat usein ongelmallisia tiedoston koon takia. Kuvia voi sijoittaa tekstiin myös siten, että kuva on jommassa kummassa reunassa ja teksti kiertää kuvan.

Kuvat on ladattava palvelimelle ennen kuin voit käyttää niitä blogitekstisi mausteena. Tee kuvista sopivan kokoisia ennen kuin lataat ne palvelimelle. Itse kuvien lataus tapahtuu valitsemalla "Kuvat" -välilehti kirjoitustilassa. 

Kuvat välilehti

Sitten valitset kuvan Selaa napilla omalta koneeltasi, ja klikkaat "Aloita lataus palvelimelle".

Kuvan sijoitat tekstiisi klikkaamalla pikkukuvaa samalla Kuvat välilehdellä. Täytä tiedot ja tee valinnat. Kuvan kokoa ei tarvitse antaa, ellet halua pienentää sitä lataamastasi. Kuva tulee siihen kohtaan, jossa kursori, tuo vilkkuva pystyviiva, tekstissäsi on.

Muista tallennella välillä.

Kuvasi pysyvät sinun hallinnassasi, muut bloggaajat eivät voi niitä käyttää. Yhteistä kuvapankkia Verkkonummella ei vielä ole bloggaajien käyttöön.

Muut säädöt

Linkki bloggaukseen on samanlainen kuin osoitepalkin kohta omaan blogiisi, tämä vain kohdistuu juuri tähän kirjoitukseen.

Blogikirjoituksen asetuksista säädät julkaisuvalintoja.

Hakusanat kohdassa annat kirjoituksellesi hakusanoja Etsi -toimintoa varten. Valitse mieluiten ainakin muutama. Jos valittavissa ei ole sopivia hakusanoja, lisää ne kirjoittamalla riville (erottele eri sanat pilkulla) ja klikkaa Lisää.

Lainausten linkit - Jos olet lainannut jonkun toisen tekstiä, on paitsi hyvien tapojen mukaista, myös tekijänoikeuslain vaatimusten kannalta suotavaa että kerrot mitä viitteitä käytit.

Voit antaa Hakusanat hakukoneita kuten Googlea varten.

Itse teksti ikkunassa on oikealla ylhäällä show/hide -linkki. Sillä voit valita, käytätkö mieluummin tekstinkäsittelyohjelman kaltaista tekstieditoria vai kirjoitatko tekstisi ilman monipuolisia valintoja. Makuasia, mutta kuvia voi lisätä vain käyttämällä tekstinkäsittelyohjelman kaltaista tekstieditoria.

Toivomme, että käyttäjämme eivät innostu kokeilemaan kaikkia tyylisäätöjä kirjoittamisessa vaan että maltti säilyy. Oletusasetukset ovat yleensä paras valinta. Muuten jälki on helposti sellaista, että toimituksen on muokattava kirjoittajan tekstin ulkoasua tyyliä sivuston yhtenäisyyden säilyttämiseksi - tämän oikeuden pidätämme.

Kirjoituksesi on vielä sijoitettava johonkin aiheryhmään. Ellei sopivaa ole, pyydä toimitusta luomaan sellainen (sähköpostilla).

Muistithan tallettaa kirjoituksesi ja muuttaa julkaisutilan haluamaksesi.

Jos on vaikeaa, kysy.  Me autamme, ja tarvittaessa teemme työn puolestasi. Tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Viimeksi päivitetty ( 25.11.2011 08:45 )