Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Teatteri Sylvi: 121 vuotta ja yhä nuori

Sylvi: 121 vuotta ja yhä nuori

Sähköposti Tulosta

Surullinen ja rakastunut - Masala - Verkkonummi.fi

Vuonna 1893 sovinnaisuus oli normi, seksuaalisuus tabu ja naisen oma tahto pelkkä myytti. 18-vuotias oli vielä lapsi ja naiset vailla oikeuksia päättää elämästään. Kun vanhempansa menettänyt tyttö naitettiin holhoojalleen, keski-ikäiselle korkealle virkamiehelle, häntä pidettiin onnekkaana ja miestä hyväsydämisenä ja kunnioitettavana.

Aikaansa edellä oleva suomen ensimmäinen sanomalehtinainen, yrittäjä, kirjailija ja seitsemän lapsen yksinhuoltaja Minna Canth ajatteli kuitenkin toisin. Teini-ikäisten tyttärien äiti näki, että myös nainen voi olla intohimoinen ja rakastaa tulisesti. Canthin näytelmä Sylvi kertoo, miten voi käydä, jos naisen rakkaus ja nuoruuden ehdottomuus ajautuvat vastakkain vallitsevan moraalikoodin kanssa. Canth asettaa kyseenalaiseksi sekä avioliiton pysyvyyden että miehen oikeuden omistaa nainen.

Masalan nuorisoteatterissa ei pelätä tarttua haastaviin projekteihin. Ohjaaja Hannele Tuominen on sovittanut Sylvin teatteriseurueelle, joka koostuu pääosin hyvin samanikäisistä näyttelijöistä kuin näytelmän hahmotkin ovat. Vaikka suomalainen yhteiskunta ja naisen asema ovat reilussa sadassa vuodessa muuttuneet oleellisesti ja näytelmän kielikin on kovin vanhaa, näytelmä on nuorten näyttelijöiden esittämänä edelleen tosi ja ajankohtainen.

Yhteiskunnallisella tasolla Sylvillä on edelleen annettavaa meille. Luemmehan lähes viikoittain uutisia, joissa kerrotaan naiskohtaloista eri puolilta maailmaa. Elämme edelleen maailmassa, jossa naisen seksuaalisuus on tabu ja sen ilmaiseminen voi johtaa kuolemantuomioon.

Sylvi ja huoltajasetä - Masala - Verkkonummi.fi

Eikä ongelma ole vain jossakin muualla: Euroopassakin konservatiivinen naiskuva ja perhekäsitys nostavat säännöllisin väliajoin päätään. Sylvin tehtävä on muistuttaa meille, millaisia ihmisoikeuksia meidän on syytä vaalia. Näytelmän nimiosassa näyttelevä Lumi Aunio kertoo oppineensa arvostamaan sitä kehitystä, joka Suomessa on tapahtunut ja ymmärtäneensä, ettei se ole itsestään selvää. Minna Canth on yksi niistä rohkeista ja uuteen ajatteluun kykenevistä ihmisistä, joita saamme kiittää nykyisestä tasa-arvostamme ja jotka edelleen auttavat meitä pitämään siitä kiinni.

Sylvi on tuore toisellakin tavalla: rakkaus, kiihko ja ajatus ainoasta oikeasta onnesta elävät edelleenkin. Sukupuoleen katsomatta seksuaalisuuden herääminen on voima, joka maanjäristyksen tavoin muuttaa koko elämän. Itsensä löytäminen ja silmien aukeaminen ovat tapahtumia, jotka edelleen saattavat johtaa tuhoisiin seurauksiin, jos nuori joutuu törmäyskurssille ympäristön vaatimusten kanssa. Nuoruus on ongelma, jota tiede ei pysty ikinä ratkaisemaan. Onneksi.

Hienoa teatteria

Mutta taide pääsee sinne, minne tieteellä ei ole asiaa. Ja vaikka harjoittelu usein tuottaa mestareita, ikä ei aina ole välttämätön edellytys korkeatasoisen taiteen synnyttämiselle. Masalan teatterin nuorten näyttelijöiden taidot hämmästyttävät, tällä kertaa jopa tavallista enemmän.

Viktor, Sylvi ja Alma - Masala - Verkkonummi.fi

Masalan nuorisoteatterin tulkinta Sylvistä on naisten näytelmä. Vaikka sekä Sylvin virkamiespuoliso Aksel Vahlia näyttelevä Pertti Huuskonen ja nuoruudenystävä Viktor Hovingia näyttelevä Roope Penttilä tekevät hyvää työtä, näytelmän kirkkaimmat tähdet ovat Sylviä esittävä Lumi Aunio ja Viktorin sisarta Almaa esittävä Riina Riekkola. He yltävät hämmästyttäviin suorituksiin. Sylviä kannattaa mennä katsomaan jo senkin vuoksi, että voi 15 vuoden kuluttua kertoa seuranneensa huippunäyttelijöiden uraa jo silloin, kun he olivat koululaisia.

Lumi ja Riina paljastavat auliisti salaisuutensa: he eivät näyttele lainkaan. Jos pitää näytellä, se on teeskentelyä. Kun rooliin tutustuu ja roolihahmoa ymmärtää, tunteet tulevat itsestään. Kyyneleet virtaavat näyttämöllä aidosti, sillä Lumi ja Riina ovat lakanneet olemasta. Tilalle ovat tulleet Sylvi ja Alma, jotka kärsivät, pelkäävät ja rakastavat kumpikin omalla tavallaan.

Myös muut seurueen näyttelijät ovat onnistuneet omaksumaan roolihahmonsa ajatukset ja tunteet mainiosti. Mustasukkaisuus, huoli, paheksunta ja sosiaaliset pelit näkyvät Masalan näyttämöllä mainiosti. Ainoa asia, jota olisin kaivannut lisää, oli Sylvin puolison kokema loukkaus ja tuska, kun Sylvi ilmoittaa rakastavansa toista. Kohtaus oli niin lyhyt, ettei se sallinut katsojan samaistua aivan riittävästi Aksel Vahlin tuskaan eikä liioin Sylvin raivoisaan vihaan ja ansaan jäämisen tunteeseen.

Tanssiaissa - Masala - Verkkonummi.fi

Seurueensa suoritukseen tyytyväinen ohjaaja Hannele Tuominen kertoo, että oikeaa tapaa ilmaista asioita etsitään yhdessä näyttelijöiden kanssa. Paine näyttämöllä synnyttää toiminnan ja tunteet. Ohjaajan tehtävänä on pohtia koreografiaa ja sanatonta ilmaisua niin, että näyttelijät voivat aidosti ja rehellisesti solahtaa rooleihinsa.

Ohjaajana Hannele Tuominen ei sanele. Hän kertoo tutustuvansa näytelmän hahmoihin näyttelijöidensä kautta. Tulkinta löydetään yhdessä. Myös nuoret näyttelijät kertovat, että Hannele Tuominen antaa heille tilaa etsiä roolihahmojaan. Se on paras tapa löytää jotakin todellista, sillä jos hahmossa ei ole mitään näyttelijästä itsestään, roolin voi korkeintaan oppia ulkoa, mutta sitä ei voi omaksua. Hannele Tuomisen mukaan roolijako onkin puolet ohjauksesta.

Näytelmän esitykset päättyvät toukokuun 24. päivänä. Sylvi ja Alma eivät kuitenkaan katoa kokonaan, vaan ne jäävät elämään Lumin ja Riinan mukana: jokaisesta roolista jää jotakin omaan itseen: oivallus, ajatus, uusi asenne. Joskus rooli ja teatteri voivat olla raskaita nuoren ihmisen kantaa. Lumi ja Riina ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että Masalan nuorisoteatterissa taakka ei ole liian raskas: "Hannele on aina meidän puolella!"

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 08.05.2014 12:46 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0658 sekunnissa.