Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Teatteri Veikkolan Kartanoteatterissa korjataan siipiä nyt ja menneisyydessä

Veikkolan Kartanoteatterissa korjataan siipiä nyt ja menneisyydessä

Sähköposti Tulosta

Tanssiterapiaa - Veikkola - Verkkonummi.fi

Veikkolan huikeassa kyläyhteisöteatterissa on jo pitkään haaveiltu Veikkolan parantolan historiasta kertovasta näytelmästä. Kartanoteatteri aloitti toimintansa Eerikinkartanosta kertovalla näytelmällä, ja nyt oli vuorossa kunnianosoitus kylän toiselle historiallisesti merkittävälle rakennukselle. Samalla teatteri teki näytelmän itsestään: yhteisöstä, jonka huolenpito kantaa silloinkin, jos omat siivet väsyvät.

Rakkauden ja kauneuden voimaan luottava hoitolaitos

Särkyneiden siipien korjaamo kertoo Veikkolan parantolan historian sen avajaisista vuonna 1929 parantolan sulkemiseen vuonna 1995. Alunperin Veikkolaan perustettiin suomen sielunterveysyhdistyksen parantola lieviä hermostollisia sairauksia poteville naisille. Pian parantolaan kuitenkin otettiin myös miehiä. Vuosien varrella parantolassa hoidettiin mielen erilaisia sairauksia ja alkoholisteja. Yksityisenä hoitolaitoksena aloittaneesta parantolasta tuli osa sairaanhoitopiiriä ja 90-luvulla avohoidon yleistyttyä parantolan toiminta lakkautettiin kokonaan. Nyt Suomen mielenterveysseuran omistamissa suojelluissa, mutta hiljalleen ränsistyvissä arvohuviloissa toimii kaksi päiväkotia. Parntolassa 20-luvulla - Veikkola - Verkonummi.fi

Kartanoteatterin käsikirjoitusryhmä perehtyi parantolan historiaan ja siitä kertoviin tarinoihin lukemalla kaiken mahdollisen materiaalin ja haastattelemalla sekä kyläläisiä että entisiä potilaita ja parantolan henkilökuntaa. Potilaiden tarinoiden lisäksi näytelmään pääsivät mukaan myös kertomukset kummituksesta, emäntää vikittelevästä kyläpoliisista ja kyläläisten peloista ja ennakkoluuloista. Lukuisat parantolassa lepäämässä olleet muusikot ja taiteilijat jätettiin kuitenkin kertomuksesta pois, sillä näytelmän pääosassa on ihmisen kohtaaminen ihmisenä, ei julkisuuden hahmona.

Veikkolan parantolassa haluttiin hoitaa potilaita lääkkeiden sijaan mahdollisimman paljon kauneudella, rakkaudella ja ystävällisyydellä. Potilaat ja henkilökunta muodostivat parantavan yhteisön, jonka päämäärä oli hoitaa mielen haavoja ja luoda uskoa tulevaisuuteen. lääkehoito - Veikkola - Verkkonummi.fi

Parantolassa pidettiin muun muassa yhteisiä kokouksia potilaiden ja henkilökunnan kesken, joissa sovittiin käytännön asioista ja toimintatavoista. Toisin kuin monissa muissa mielenterveyden hoitolaitoksissa ihmisen kunnioittaminen oli koko toiminnan lähtökohta.

Yhteisöllisyyden voimaa näyttämöllä ja sen ukopuolella

Parantava yhteisö on sanapari, joka kuvaa yhtä hyvin näytelmän henkilöitä kuin teatteriseuruetta itseään. Veikkolan kartanoteatteri koostuu kyläläisistä, jotka viettävät aikaa yhdessä, luovat tasavertaisina jotakin arvokasta ja antavat toisilleen merkityksen ja ihmisarvon. Näytelmän luominen alusta alkaen on prosessi, joka pitää yhteisöä koossa ja jonka vaikutukset ylettyvät laajemmalle kuin siihen kahdeksankymmenen ihmisen joukkoon, joka on ollut mukana tekemässä näytelmää.

Näytelmän ohjaaja ja käsikirjoitustyöryhmän jäsen Eija Ahvon mielestä teatteria suurempi on prosessi. Kesän viisitoista esitystä on ylimääräinen bonus, lahja meille muille. Tärkeämpää on se yhdessäolo, eri sukupolvien tasa-arvoinen ja kunnioittava kohtaaminen, ihmisyyden pohtiminen yhdessä ja erikseen ja henkinen kasvu, joka tapahtuu samalla, kun näytelmä muuttuu ajatuksesta vuorosanoiksi, rekvisiitaksi, puvuiksi, kohtauksiksi ja teatterivieraille tarjottavaksi mummon mehuksi. Lapset - Veikkola - Verkkonummi.fi

Kahdeksankymmentä kyläläistä, jotka ovat oppineet tuntemaan toisensa, kulkemaan luontevasti sukupolvimuurien yli, pohtineet ihmisyyttä ja tutustuneet oman kylänsä historian hienoihin yksityiskohtiin, levittävät parantolan Veikkola-henkeä myös omaan ympäristöönsä. 15 näytöksen avulla he kertovat lämmön merkityksestä myös yleisölle.

Huikea miljöö, upea rekvisiitta ja loistavia näyttelijäsuorituksia

Näytelmä, jossa on katkelmia 66 vuoden tapahtumista, on kerronnallisesti haastava. Kun ei ole yhtä kertomusta ja kun henkilöt ja ajanjaksot vaihtuvat, otteessaan pitävän tarinan luominen on hankalaa. Kartanoteatteri on kuitenkin onnistunut hyvin, sillä historian henkilöiden ja tapahtumien vilahteleminen tekstissä ja rekvisiitan ja puvustuksen vaihtuminen vähitellen nykyaikaiseksi ja pitivät katsojan hyvin perillä ajan kulumisesta. Rekvisiitasta vastannut Hanna Malinen ja puvustaja Riikka Tiittanen ansaitsevat työstään suuren kiitoksen. Myös Sami Panulan säveltämä musiikki tuki esitystä.

Hellää hoitoa - Veikkola - Verkkonummi.fi

Näytelmän esittäminen parantolan puutarhasta loi melkein liiankin todellisen tunnelman: yleisössä istuessa tuli välillä sellainen olo, että on luvatta ja sopimattomasti tirkistelemässä oikean parantolan pihalla oikeita potilaita.

Seurattuani jo joitakin vuosia Kartanoteatterin esityksiä on pakko ihailla sitä kehitystä, joka näyttelijöiden taidoissa on tapahtunut. Särkyneiden siipien korjaamo ei ole enää kyläläisten teatteria vaan taitavien näyttelijöiden yhteinen luomus. Potilaita esittävät näyttelijät tekevät tarkkaa, kunnioittavaa ja uskottavaa työtä ja parantolan henkilökunta oli juuri niin empaattista kuin sen Veikkolan parantolassa voi kuvitella olleen. Ainoa epäuskottava hahmo koko näytelmässä oli lopun ilkeä virkamies.

Jotkut näytelmät jättävät katsojaan seesteisen olon: katsoja on oivaltanut jotakin ja saanut kylläkseen. Särkyneiden siipien korjaamo ei synnyttänyt samanlaista oloa, päin vastoin. On pakko hankkia jostakin Seija Rossin kirjoittaman Veikkolan parantolan historiikki, sillä näytelmä herätti halun tietää enemmän. On saatava tietää lisää parantavista ajatuksista ja Veikkolan parantolan ihmisistä ja heidän elämästään.

Estykset:

25.6., 26.6., 27.6., 28.6., 29.6., 2.7., 3.7., 4.7., 5.7., 6.7., 9.7., 10.7., 11.7.
Esitykset alkavat klo 19.00. Koska pysäköintitilaa on vain muutamalle autolle teatterin lähellä, kannattaa varata riittävästi aikaa, jotta ehtii kävellä kirjastolta tai Vuorenmäen koulun pysäköintialueelta Parantolalle (Vanhatie 7).

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 24.06.2013 09:04 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0672 sekunnissa.