Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Musiikki Joulun tähti tulee lähemmäs

Joulun tähti tulee lähemmäs

Sähköposti Tulosta

Oopperaseuruetta - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Marraskuun viimeisenä sunnuntaina saa ensi-iltansa Kirkkonummen oopperayhdistyksen viimeisin suursaavutus, Joulun tähti -ooppera. Se tutkii vanhaa tarinaa hieman uudesta näkökulmasta ja onnistuu tuomaan tähden hiukan lähemmäs meitä.

Jouluooppera on haastava tehtävä. Tunnetumpaa ja toistetumpaa kertomusta ei ole ainakaan läntisessä maailmassa. Joulumusiikkiakin on sävelletty niin paljon, että joulusta on vaikeaa löytää mitään uutta musiikillista sanottavaa. Toisaalta sesonki on oivallinen, sillä mihinkään muuhun vuodenaikaan ihmiset eivät käy niin aktiivisesti konserteissa kuin jouluna. Ja tarina on kieltämättä hyvä: dramaattinen ja yllättävä ja monella tavalla koskettava.

Myönnän, että menin kuuntelemaan Joulun tähti -oopperan läpimenoharjoituksia hieman ennakkoluuloisena. Toki tiesin, että oopperayhdistyksen ja Elina Laakkosen valmentaman musiikkiluokan luovat voimavarat ovat huomattavat, solistit oivallisia ja ohjaaja Eija Ahvo äärettömän lahjakas, mutten uskonut saavani teoksesta irti mitään uutta tai sykähdyttävää. Pakko myöntää, että yllätyin iloisesti. (Taas kerran.)

Annukka Aholan musiikki ei ollut yllättävää: se oli jälleen kerran kaunista. Vaikka kyseessä on ooppera, sitä voi suositella myös niille, jotka normaalisti kammoavat oopperoita: musiikki on kuunneltavaa tottumattomallekin kuulijalle. Joulun tähti on konserttimaisempi kuin Aholan edelliset Kirkkonummen oopperayhdistykselle sävelletyt oopperat. Se on pikemminkin näytelmällinen kokoelma kaunista joulumusiikkia. Siksi sitä on myös helpompi lähestyä.

Sen sijaan yllätyin musiikin esittäjistä. Kaikki solistit olivat taitavia, jotkut jopa loistavia (Ari Tuunanen oli suosikkini), mutta oopperayhdistyksen jäsenistä ja Kirkkoharjun musiikkiluokkalaisista koostuvat kuorot lauloivat ja näyttelivät paremmin kuin osasin odottaa.

Joulun surusanoma - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Eija Ahvo on saanut taikuudellaan koko oopperaseurueen eläytymään häkellyttävällä tavalla niin rakkauteen ja hellyyteen kuin pelkoon ja vihaankin. Vaikka ooppera ei ole erityisen näytelmällinen, näytteleminen on esityksessä kuitenkin se, joka parhaiten välittää meille sanoman ja oman osallisuutemme.

Myös Johannes Riskan valot ja lavastus sekä erityisesti Riikka Tiittasen puvustus ovat mainitsemisen arvoisia. Heidän ammattitaitonsa häivyttää esityksestä viimeisenkin harrastelijamaisuuden: paljon työtä, paljon ideoita ja upeaa visuaalisuutta.

Olen iloinen, että pääsin seuraamaan läpimenoharjoituksia. Esityksissä tai edes kenraaliharjoituksissa ei olisi tullut ilmi, miten suuri rooli on korrepetiittorilla – eli oopperan harjoituttajalla. Pianistina ja kamariorkesterimme jäsenistä kootun mainion soitinyhtyeen kapellimestarina toimiva Liisa Pimiä on tehnyt upeaa työtä valmentaessaan esiintyjiä: tarkkaa, tinkimätöntä ja kurinalaista ja Elina Laakkonen on tehnyt saman lasten kanssa koulussa. Ei ole mikään ihme, että esitys on niin korkealaatuinen.

Jos Aholan musiikki ei varsinaisesti yllättänyt, hänen librettonsa kyllä teki vaikutuksen: Ahola onnistui kuin onnistuikin tuomaan uuden näkökulman joulun tarinaan. Tosin librettoon liittyi myös ainoa minua häiritsevä seikka koko oopperassa: Kyllä joulun kokonaisvaltaisuus ja tarinan koskettavuus kautta aikojen ja kulttuuritraditioiden olisi tullut selväksi myös ilman seitsemän veljeksen ilmestymistä oopperan loppuun.

Mutta varsinaisesta tarinasta Ahola sai irti jotain uutta ja koskettavaa. Sen sijaan, että hän olisi keskittynyt kertomaan joulun lapsesta ja hänen vanhemmistaan, näkökulma oli yhteisössä: ihmisissä, jotka ihmettelivät tähteä, kuuntelivat huhuja, ihailivat vauvan suloisuutta ja joutuivat kohtaamaan Herodeksen julmat murhatyöt.

Pienten lasten tappaminen silloin ja aina uudelleen, yhä tänäänkin, on asia, josta voisimme laulaa jouluisin enemmänkin. "Tapahtumat, joista en ole vastuussa – ja kuitenkin olen."

Joulun tähti on hieno joululahja kirkkonummelaisille. Kaunis musiikki ja hieno esitys auttavat meidät hetkeksi pois arkisista paineistamme ja kiireistämme. Oopperayhdistyksen merkitys Kirkkonummelle on kuitenkin suurempi kuin pelkkä kohottava taide-elämys: se, että meillä on kunnianhimoista, innokasta ja tinkimätöntä kulttuuriosaamista omassa kotikunnassamme on kuin avattu ikkuna, josta tulee raikasta ilmaa.

Oopperaa esitetään Pyhän Mikaelin kirkossa 30.11.2014 klo 18.00 sekä 7.12 klo 16.00 ja 19.00. Joitakin lippuja on vielä jäljellä ja niitä saa ostaa Lippu.fi:stä ja Luckanilta.

Kommentit (1)Add Comment
...
Kirjoittanut Jerri Kämpe-Hellenius, 29.11.2014
Kävimme tänään kenraaliharjoitusta katsomassa (vaimo laulaa Annukka Aholan Fanjunkars kuorossa) ja täytyy kyllä yhtyä Leenan kommentteihin. Hieono oli esitys - suosittelen

Eniten liikutuin hienoista lapsilaulajista - heidän taitonsa todella yllätti iloisesti.

Kaikki laulajat olivat kyllä hienoja, mutta koska istuimme hivenen syrjemmässä niin tiettyjen hienojen laulajien ääni ei valitettavasti jaksanut kantaa orkesterin yli. Onneksi alttarin yläpuolella kattoon heijastettiin kutenkin lyyrikat.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 28.11.2014 12:10 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0688 sekunnissa.