Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Musiikki Jotkut vain osaavat, vaikka hölmöjä ovatkin

Jotkut vain osaavat, vaikka hölmöjä ovatkin

Sähköposti Tulosta

Hölmöläisiä - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Viime viikolla Kirkkoharjun koulussa esitettiin hölmöläisooppera. Kirkkoharjun musiikkiluokkalaiset ovat vuosi toisensa jälkeen valmistaneet hienoja esityksiä, mutta koululaisooppera Hölmöläiset oli kyllä omaa luokkaansa. Lapset venyivät hyvin pienellä harjoitusajalla hämmästyttävään suoritukseen. Vakuutuin siitä että tilastot, jotka väittävät koululaisten käyttävän vain murto-osan henkisestä kapasiteetistaan, pitää paikkansa. Lapsemme pystyvät vaikka mihin, jos tilanne on sopiva.

Toimitus on seurannut lukuisten musiikkiluokkien produktioiden syntyä, osin työn puolesta, osin oman entisen musiikkiluokkalaisen kautta. Kuudensien luokkien vuosikerrat ovat varmasti olleet yhtä lahjakkaita ja yhtä kurittomia eri vuosina. Opettajienkin mielestä tämä nykyinen on ihan normaali, musikaalinen lapsilauma. Silti nämä lapset lauloivat tosissaan, keskittyivät esitykseen, oppivat monimutkaisetkin koreografiat loistavasti ja kuuntelivat ohjeita keskittyneesti. Hämmästyttävää!

Pohdin syytä tähän luokan musiikinopettajan, Anu Virtasen, kanssa. Hän uskoi, että asiaan vaikutti moni tekijä. Ensinnäkin Jukka Linkola on säveltänyt Hölmöläiset varta vasten koululaisille, ottaen huomioon sen, että lapsille ei saa jäädä liian hiljaisia hetkiä, jolloin keskittyminen helposti herpaantuu. Musiikin piti myös olla haastavaa, muttei liian vaikeaa. Tekstin tehnyt Jukka Virtanen puolestaan on loistava sanoittaja. Myös hänen työpanoksensa helpotti keskittymistä.

Solistit - Kirkkonumi - Verkkonummi.fi

Toinen merkittävä tekijä oli, että lapset pääsivät laulamaan ihan oikeiden oopperalaulajien kanssa. Kun laulaa yhdessä baritoni Riku Pelon, tenori Aki Alamikkotervon ja sopraano Ritva-Liisa Korhosen kanssa ja kun vielä Kansallisoopperan pianisti Ilmari Räikkönen säestää taiturimaisesti, tekee varmasti mieli panna parastaan.

Kolmas ja varmasti merkittävien tekijä oli, että oopperaohjaaja Juulia Tapolalla oli hämmästyttävä ote lapsilaumaan. Hän on ohjannut oopperan kouluproduktioita ennenkin ja tietää, miten homma hoidetaan. "On olemassa muutamia ohjauksellisia kikkoja", Tapola hymyilee.

Kirkkoharjun 6C:n esitys oli Hölmöläisten 31. esitys. Se on kiertänyt pari vuotta Suomen kouluissa, mutta pian se jää tauolle: ensi keväänä on vuorossa Olli kortekankaan säveltämä Jean Sibeliuksen lapsuudesta kertova ooppera Jannen salaisuus.

Poikia ei ollenkaan hölmöissä vaatteissa - Verkkonummi.fi

Ooppera tuo tullessaan ohjaajan ja muusikoiden lisäksi puvut ja lavasteet. Luokat joutuvat maksamaan Kansallisoopperalle esiintymispalkkiot, mutta ainakin Kirkkonummella kulut tulivat varmasti katettua melko pitkälle buffetin tuotoilla. Pakettiin kuuluu esityksen lisäksi myös retki katsomaan viimeistä läpimenoharjoitusta johonkin oopperan produktioon.

Luokka saa hienon kokemuksen oopperan maailmasta. Ooppera puolestaan madaltaa kynnystä käydä katsomassa oikeaa oopperaa. Kyse on tulevien katsojien ja miksei tulevien oopperalaulajienkin taidekasvatuksesta. Kaupanpäällisiksi myös koululaisnäytäntöjen yleisö saa kontaktin oopperaan – tosin sen positiivisuudesta ei voi olla ihan varma: "Se oli outo, ei siitä saanut mitään selvää", totesi yksi nuori kuulija.

Kansallisooppera on hyvin aktiivinen musiikkikasvatuksen saralla. Koululaisoopperoiden lisäksi se kutsuu musiikkiopistojen soittajia konsertoimaan yhdessä oopperan orkesterin kanssa. Kirkkonummen musiikkiopiston soittajat vierailivat oopperassa alkusyksystä. Oopperalla on myös kouluja kiertävä balettityöpaja, jossa oppilaat valmistavat yhdessä ammattitanssijoiden kanssa esityksen, jossa kaikki pääsevät osallistumaan. Ohjaajan neuvoja - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Itse Hölmöläiset oli kokoelma hölmöläiskertomuksia talonrakentamisesta, valon kantamisesta, kalastamisesta, turhista hautajaisista ja uimaretkestä. Nuori kuulija oli sikäli oikeassa, että solistien laulusta oli välillä vaikeaa saada selvää eivätkä kaikki tarinat aivan auenneet ainakaan, jos ei tuntenut niitä etukäteen. Mutta kokonaisuutena esitys oli nautittava. Toivottavasti tulevatkin kuudennet luokat innostuvat ja saamme toistekin Kirkkonummelle yhtä oivallista kulttuurikasvatusta.

Kommentit (1)Add Comment
...
Kirjoittanut Kerttu Kaulbars-Staudinger, 17.11.2014
Koen olevani etuoikeutettu, että pääsen kuulemaan oikeaa oopperaa lapsenlapseni musiikkiluokan esitykseen. Ooppera on luonut kehykset, toteutus oppilaiden, luokanopettajan ja osaltaan myös osan vanhempien aktiivisuuden avulla. Upea kiitos myös oopperan omille solisteille, jotka tulevat luomaan esityksestä tähtisadetta. Tästä esityksestä ammensi hyvää mieltä ja energiaa niin katsoja , musiikkiluokan lapset, kuin ammattilaulajat. Ja mahtavaa plussaa oopperalle! Kiito

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 17.11.2014 11:22 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0656 sekunnissa.