Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Musiikki Syvemmälle kulttuuriin on vaikea sukeltaa

Syvemmälle kulttuuriin on vaikea sukeltaa

Sähköposti Tulosta

Kallio - Matti Hintikka - Verkkonummi.fi

Mitä on kulttuuri? Musiikkia, sanoja, kuvia, historiaa, elinkeinoja, elämää... Hvitträskissä järjestetään sunnuntaina 17.8.2014 tapahtuma, joka kietoo kokijan kulttuuriin kaikilla mahdollisilla keinoilla. Kaikuvat kalliot vie kävijät kulttuurin kaikkiin ulottuvuuksiin ja aikakausiin: uuteen, vanhaan ja muinaiseen ihmisenä olemisen mysteeriin.

Hvitträsk itsessään on suomalaisen kulttuurin solmukohta. Se edustaa suomalaisen rakennuskulttuurin huippua, siellä on kokoontunut suomalaisen kulttuurielämän suurmiehiä ja -naisia säveltäjistä kirjailijoihin ja kuvataiteilijoihin ja siellä Suomen tunnetuin säveltäjä löysi Suomen ensimmäisen kalliomaalauksen – viestin siitä, että paikalla on ollut kulttuuria ja taidetta jo tuhansia vuosia sitten. Siksi Hvitträsk sopiikin mainiosti kulttuurin eri olomuotoja yhdistävän tapahtuman päätöspaikaksi.

Kaikuvat kalliot -kulttuuritapahtumaa voisi kutsua konsertiksi, mutta se on paljon enemmän: se yhdistää eri aikakausina sävelletyn suomalaisen musiikin, grafiikan ja runouden kolmen muinaisen kulttuuriseudun kalliomaalauksiin. Tapahtuma on jo vieraillut Verlassa ja Ristiinassa ja nyt on vuorossa Hvitträsk ja Sibeliuksen aikanaan löytämä kalliomaalaus.

Nykytaide ei synny tässä hetkessä. Se on osa kulttuurista jatkumoa. Jokainen taiteen tekijä on yhteydessä historian läpi kulkevaan kehitykseen ja sen erilaisiin virtauksiin. Jokainen luova ihminen peilaa myös omaa historiallista taustaansa ja kaikkea näkemäänsä ja kokemaansa omassa työssään. Yksikään taiteilija ei pääse pakoon omaa taustaansa: oikeastaan jokainen esitys on yhteydessä kallioita maalanneisiin muinaisiin suomalaisiin.

Kaikuvat kalliot hakee tuota yhteyttä kuitenkin tietoisesti. Taidegraafikko Matti Hintikka, runoilija Eeva Tikka, säveltäjä Harri Vuori sekä konsertissa esiintyvät muusikot ovat hakeneet innoitusta ja ymmärtämystä kallioihin taltioidusta menneisyydestä. Sävellysten, grafiikan ja runojen kokonaisuutta täydentää ohjattu retki Hvitträskin kalliomaalauksille. Yleisö pääsee näin kokemaan kulttuurin jatkumon tuhansien vuosien takaa, puhumattakaan siitä, että samalla kulkija saa lähikontaktin luontoon, joka näkyy ja kuuluu suomalaisessa taiteessa.

Konserttisarjan taiteelliset suunnittelijat käyrätorvensoittaja Mia Kasper ja viulisti Laura Kokko ovat aiemminkin yhdistäneet eri taiteenlajeja. Kasper on järjestänyt viime vuonna Järvenpäässä dramatisoidun Sibelius-konsertin ja Kokko on toiminut muun muassa Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon taiteellisena johtaja ja järjestänyt Turun musiikkijuhlille monitaiteellisen teoksen "Vaellus"

Laura Kokko, joka on musiikin ohella opiskellut filosofiaa ja kirjallisuutta, kertoo, että eri taidemuotojen yhdistäminen antaa paljon: toki pelkkä korkeatasoinen kamarimusiikkikonsertti olisi riittävä yksinkin, mutta kun taiteilijoilla on sama päämäärä, mutta erilaiset välineet päämäärän saavuttamiseksi, syntyy aivan uudenlainen kokemus. Vuorovaikutus on todella kiinnostavaa, etenkin kun Kaikuvien kallioiden taiteilijoita yhdistää myös rakkaus ja kiinnostus suomalaiseen luontoon.

Konsertin pääteos on Harri Vuoren Eeva Tikan tekstiin säveltämä "Kalliomaalaus", joka sai ensiesityksensä Verlassa elokuun alussa. Kantaesitys on myös Jaakko kuusiston kamarimusiikkisovitus Sibeliuksen sävelrunosta Satu- En Saga. Lisäksi konsertissa kuullaan Crusellin ja Sallisen musiikkia.

Konsertti alkaa klo 17.00. Sitä ennen, klo 15.30. tehdään retki Hvitträskin kalliomaalaukselle. Retken oppaina toimivat kirjailija Jukka Parkkinen ja arkeologi Tuija Wetterstrand, joiden kirjoittama kirja "Suomen kalliomaalaukset – bongarin käsikirja" ilmestyi viime vuonna. Edestakainen kävelymatka noin 30 minuuttia paikoitellen haastavassa maastossa, joten retkellä on hyvä olla maasto-/kävelykengät.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 14.08.2014 10:47 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0645 sekunnissa.