Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Kuvataide Värien hyöky Porkkala-salin seinillä

Värien hyöky Porkkala-salin seinillä

Sähköposti Tulosta
Noora Ylipieti - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi
Kirkkonummi.
Kirkkonummelainen taiteilijan Noora Ylipietin näyttely on täynnä väriä ja rytmisiä pintoja. Itse hän kuvaa taidettaan sanoilla impressionismi, surrealismi, väri ja nonfiguratiivisuus. Porkkala-salin seinillä näkyy myös taiteilijan siirtyminen kubistisesta muotokielestä uuteen vapaammin väriä korostavaan maalaamiseen. Näyttely on juuri sellainen, jota tavallinen taidetta harrastamaton kirjastovieras ei ihan helposti ymmärrä, mutta jota on silti mukava käydä katsomassa.

Ei-esittävän taiteen "ymmärtäminen" on Noora Ylipietin mukaan turhaa. Paljon tärkeämpää kuin taiteilijan mielialojen tai taulun symbolisten sisältöjen pohtiminen on se, mitä katsojan sisällä tapahtuu hänen seistessään taulun edessä. Parhaimmillaan maalaus on kuin peili, josta heijastuu katsojan oma mielenmaisema tai elämäntilanne. Jos Maalaus saa jotakin liikkeelle katsojan sisällä, taiteilija on onnistunut. Jos teoksessa ei ole mitään tulkinnanvaraista, sen kosketuspinta yleisöön on huomattavasti kapeampi kuin vaikeammin tulkittavan taiteen.

Noora Ylipieti uskoo, että oman itsensä etsiminen ja löytäminen on syy käydä taidenäyttelyissä. Taidenäyttely ei ole koetilaisuus, jossa kysytään oikeita vastauksia. On kuitenkin selvää, että samoin kuin musiikin kohdalla, myös kuvataiteessa tottunut yleisö saattaa saada taiteesta enemmän irti.

Kaikille taiteilijoille teosten nimet eivät ole tärkeitä, mutta Noora Ylipietin näyttelyssä teosten nimet ovat oleellinen osa taidetta. Tosin nimen merkitys vaihtelee teoksesta toiseen: "Avokadoa 0,4%" on huomattavasti vähemmän informatiivinen nimi kuin esimerkiksi " Hillasuon valvontakonsoli" tai " Eteläinen virtaus, monimuotoisuuden eroosio".

Juuri "Eteläinen virtaus" on Ylipietille näyttelyn läheisin teos. Ylipietin suku on Lapista kotoisin, ja teos koskettelee surrealistisin elementein Lapin kulttuurisia ja sosiaalisia muutoksia. Ylipieti uskoo, että jos rauhattomaan nykymediaan tottunut katsoja malttaa pysähtyä hetkeksi teoksen eteen, hän tavoittaa jotain myös lappilaisesta elämäntilanteesta. On kuitenkin aivan sallittua, että teos tuo katsojalle mieleen jotain aivan muuta, Ylipieti huomauttaa. Ei ole väärää tapaa katsella maalauksia.

Noora Ylipieti on iloinen siitä, että voi järjestää näyttelynsä kirjastossa, jossa käy paljon ihmisiä. Gallerioihin Saturaatioituminen - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

saapuu erilaista väkeä kuin kirjastoon. On hienoa jos näyttely tavoittaa sattumalta jonkun uuden ystävän, joka ei aiemmin ole kohdannut taidetta.

Taidenäyttelyissä käyminen voi todella paljastaa katsojasta yllättäviä seikkoja. Toimittaja esimerkiksi inhoaa vaaleanpunaista, mutta olisi voinut katsella vaikka kuinka kauan "Saturaatioituminen" -nimistä teosta. Se on kaunis. Ja se on hyvin vaaleanpunainen.

Noora Ylipietin näyttelyn avajaiset ovat Porkkala-salissa 27.10 klo 18.00 ja näyttelyä voi käydä katsomassa 20.11.2010 saakka.

Kommentit (1)Add Comment
...
Kirjoittanut Eila Nykänen, Teneriffa 27.03.2012, 28.03.2012
"Parhaimmillaan maalaus on kuin peili, josta heijastuu katsojan oma mielenmaisema/elämäntilanne."
Hyvä Noora!!
Juuri näin koen katsoessani takanasi olevaa upeaa maalausta.
Näen maalauksessasi heti sikiön, vielä viattomassa harsossa olevan UUDEN ELÄMÄNI ALUN. Ympärillä, ja joka puolella, velloo
vaativa
entisyys, eletty elämäni väreinä ja muotoina. Eivät ne katoa tai haalene, vaan korostavat
uuteen elämään syntyvän elämäni puhtautta ja myös vääjämätöntä oiketutta.
Kiitos sinusta ja taulustasi. Juttu oli myös taitavasti ja hyvin kirjoitettu.
See you...Taiteilija Noora.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 27.10.2010 15:04 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0703 sekunnissa.