Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Kuvataide Maisemia ja mielenmaisemia kirjaston Porkkala-salissa

Maisemia ja mielenmaisemia kirjaston Porkkala-salissa

Sähköposti Tulosta

Graniitti maisema - Verkkonummi.fi

Kirkkonummi. Kirjaston Porkkala-salissa on näytteillä maisemamaalauksia. Niiden tekijä, Anna-Maija Rissanen, on valmistunut Brysselin kuninkaallisessa taideakatemiasta kuvataiteiden maisteriksi ja kuvataiteiden opettajaksi. Viime keväänä hän voitti arvostetun belgialaisen Godecharle-kilpailun, joka mahdollistaa tutkimusmatkan kiinalaisen maisemamaalaustaiteen pariin parin vuoden sisällä.

Rissanen on asunut 14 vuotta Brysselissä, mutta muuttanut hiljattain takaisin Suomeen. Hän halusi palata kotimaahansa etsiäkseen suomalaisuutta ja identiteettiään suomalaisena. Hän halusi myös pysähtyä miettimään, mitä haluaa elämältään nyt, kun hän on valmistunut taideakatemiasta. Anna-Maija Rissanen kokee, että Suomi on hyvä paikka pohdinnalle ja itsensä etsimiselle: hiljaisuus, rauhallisuus ja turvallisuus jättävät tilaa ajatuksille.

Maalauksiin asti Suomi ja suomalaiset maisemat eivät vielä ole ehtineet, sillä suuret muutokset ja kulttuurishokki vievät energiaa ja ihmisverkoston luominen aikaa. Näyttelyitä Anna-Maija Rissasella sen sijaan on runsaasti tänä kesänä: Kirkkonummen näyttelyn lisäksi Galleria Johan S:n Take Away -näyttelyssä Helsingissä on esillä aivan uusi 10. työn sarja pieniä maalauksia. Näyttely on avoinna aina Helsingin taiteiden yöhön 27.8 klo 22 asti. Elokuussa Rissasella on oma iso soolonäyttely Järvenpää -talolla 4.-31.8.

Taidemaalarina Anna-Maija Rissanen on erikoistunut maisemamaalaukseen. Hänen maalauksissaan maisema rakentuu esittävän ja abstraktin taiteen rajamaastoon. Syy maisemamaalaukseen on sen neutraalius: se ei ole niin hyökkäävää kuin ihmisen konkreettinen kuvaaminen. Maisemat on enimmäkseen maalattu lintuperspektiivistä kaiken ylhäältä päin näyttävänä. Ne eivät kuitenkaan ole liikkumattomia horisonttiin piirtyviä aavoja pintoja, vaan niissä voi nähdä viliseviä orgaanisia yksityiskohtia, joissa katse ja mieli harhailevat. Pienistä lähes sattumanvaraisista muuttuvista osista rakentuu kokonaisuus. On erittäin tärkeätä huomioida pienet asiat ymmärtääkseen kokonaisuutta.

Perinteisessä kiinalaisessa maalaustaiteen filosofiassa maisemamaalaus on synonyymi vuoren ja meren maalaamiselle. Tämä maisema, filosofian mukaan, kuvaa ihmisen sisintä. Maisema on siis ihmisen vertauskuva. Jokaisella katsojalla on mahdollisuus rakentaa kuvista oma näkemyksensä ja kulkea maisemassa, löytää kotinsa, itsensä ja menneisyytensä. Työt toimivat siis peileinä katsojan omaan sisimpään ja ihmiskunnan muistiin.

Maalauksissaan Anna-Maija Rissanen käyttää sekatekniikkaa: töistä löytyy mm. vesi- ja akryylivärejä, että tussia ja kollaasia. Maalauksissa on sekoitusta eri maiden maisemia mm. Etelä- ja Lounais-Ranskan, Suomen, Kiinan ja mielenmaiseman maisemia, jotka ovat liikkeessä ja kohtaavat toinen toisensa.

Anna-Maijalla on perin romanttinen näkemys taiteilijan tehtävästä yhteiskunnassa. Hän kokee, että hänen tehtävänään taiteilijana on antaa taiteellaan katsojille kauneuden ja tunteiden ylevöittäviä kokemuksia sekä mielenrauhaa.

"Älä jäljittele elämää vaan työskentele kuin elämä." (Kiinalainen sananlasku)

Teksti: Anna-Maija Rissanen ja toimitus

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 14.07.2010 11:17 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0656 sekunnissa.