Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Kuvataide Monta hyvää syytä mennä tänään kirjastoon

Monta hyvää syytä mennä tänään kirjastoon

Sähköposti Tulosta

The Mother - Jouni Kupiainen - Verkkonummi.fi

Tänään tiistaina kirjastossa on ensimmäinen pop up lounas. Illemmalla voit vaikuttaa siihen, millaisia kirjoja ja muuta materiaalia kirjastoon hankitaan ensi vuonna. Samalla voit katsella Porkkala-salissa merkityksellistä taidetta ja tutustua sarjispajojen toimintaan ja tuotantoon. Eikä kotiin kannata lähteä ilman hilpeää joulupakettia.

Kirjaston hankintaosaston väki haluaa kuulla kirjaston käyttäjien toiveita illalla klo 18-20. Onhan huomattavasti mukavampaa hankkia kirjastoon sellaisia kirjoja, joita halutaan lainata kuin sellaisia, joihin ei kukaan koske.

Merkkejä ja merkityksiä

Samalla reissulla kannattaa tutustua Porkkalan-salin näyttelyyn. Vielä perjantaihin asti seinillä riippuu Jouni Kupiaisen näyttely "Mortal made marks". Taiteilija on kerännyt merkkejä matkan varrelta: teokset on tehty pitkän ajan kuluessa. Kuvataideopettajana ja tieto- ja viestintäkouluttajana työskentelevä Kupiainen on halunnut omien sanojensa mukaan koota näyttelyn, koska "kuvien tarkoitus toteutuu silloin, kun niitä katsotaan".

Näyttely on hyvin maskuliininen: seinillä näkyvät sota, autot, valta, miehen pelko. Ja sitten on yksi taulu, jonka nimi on "The Mother". Taulu on hieno, musteella ja kahvilla maalattu – sellainen, jonka mielellään ripustaisi omalle seinälleen - mutta luulen, että sekin on vahvasti miehinen tulkinta äitiydestä.

Kupiaisen työt ovat keskenään hyvin erilaisia. Osa jätti minut kylmäksi, mutta osan merkitykset koskettivat minua syvältä. Eniten pidin luonnoskirjan luonnoksista ja englantilaisesta luostarista.

Jos myöhästyy kirjaston näyttelystä, sen avajaisista on videoklippi youtubessa.

Onni - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi
Tulevien sarjakuvamestareiden ensinäyttely

Pääkirjastossa on tällä viikolla toinenkin mielenkiintoinen näyttely: Kirkkonummen kolmessa kirjastossa toimivien sarjispajojen tuotantoa on nähtävillä lastenosaston seinillä. Graafikko, sarjakuvataiteilija Jari Peltonen on vetänyt lapsille ja nuorille sarjispajoja Kirkkonummella jo vuoden 2013 syksystä.

Sarjispajat jatkuvat tammikuussa: 19.1. Veikkolassa, 20.1. Masalasassa ja 21.1. Kirkkonummella. Kymmenen kerran sarjispaja maksaa 80 €.

Hullumpiakin harrastuksia on kuin sarjakuvien tekeminen. Lasten tekemissä kuvissa näkyy myös, että sarjispajoissa on mukavaa. Ammattilaisen neuvot varmasti auttavat lapsia ja nuoria kehittymään: aluksi sarjakuvan tekeminen on muiden matkimista, mutta vähitellen tekijöille kehittyy oma kieli. On myös mukavaa, että monipuolinen ja maailmalla erittäin arvostettu taidemuoto kiinnostaa lapsia itseään: moni muu taideharrastus on aikuisten järjestämää.

Joulupaketit - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi
Kirjapaketteja jouluksi

Olen lakannut ostamasta kirjoja, vaikka rakastan niitä. Tunnen kyllä huonoa omaatuntoa kustannusalan ahdingosta ja kirjailijoiden nälästä, mutta kirjahyllyni – kaikki ne – ovat täyttyneet jo vuosia sitten. Suurimman osan kirjoista olen lukenut kerran, enkä varmasti lue niitä toista kertaa, sillä maailmassa on lukemattomiakin kirjoja. Kirjat siis vievät kotonani tilaa aivan turhaan, mutta ei niistä raaski luopuakaan – sen verran rakkaita ne ovat.

Olenkin päätynyt siihen, etten enää hanki kirjoja kuin aivan poikkeustapauksissa. Tuhlaan metsiä vain sellaisiin teoksiin, jotka haluan varmasti lukea useaan kertaan ja joita ikävöin, jos joudun palauttamaan ne kirjastoon. Siksi kirjaston joulupaketit ovat ihastuttavia. Sellaisen voi hyvin antaa lahjaksikin ja lahjoihin varatut rahat voi käyttää parempiin tarkoituksiin – niin kuin suklaaseen.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 09.12.2014 08:05 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.066 sekunnissa.