Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Kuvataide Taidetta ja taiteen tukemista

Taidetta ja taiteen tukemista

Sähköposti Tulosta

Naishahmo - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Esa-Pekka Ojanperälle taiteen tekeminen on kurinalaista ja määrätietoista työtä. Toisin kuin muut luovan ryhmän jäsenet, Ojanperä ei juuri kokeile muita tekniikoita, vaan on uskollinen kohopainografiikalle. Hän saapuu työtilaan neljänä päivänä viikossa kello yhdeksältä ja työskentelee kello kolmeen saakka intensiivisissä puolen tunnin jaksoissa. Tauoilla hän selaa lehtiä etisien uusia aiheita ja jumppaa päivittäin kaivertamisessa jännittyviä lihaksiaan

Järjestelmällinen työskentely tuottaa myös tuloksia: Esa-Pekka Ojanperällä on näyttely helsinkiläisessä Art Kaarisilta galleriassa, jonne hänen työnsä hyväksyttiin, kun hänelle myönnettiin kunniamaininta Kaarisilta Biennalessa. Aikaisemmin hänen töitään on ollut esillä muun muassa Kirkkonummen terveyskeskuksessa ja Riihilahden toimintakeskuksen näyttelyssä Tallinnassa. Vuonna 2007 Esa-Pekka Ojanperä palkittiin Papunetin valtakunnallisessa kuvataidekilpailussa.

Kirkkonummelaisen taiteilijan haastatteleminen on hieman hankalaa. Esa-Pekka Ojanperä ei puhu. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei hän ymmärtäisi puhetta ja ettei hänellä olisi ajatuksia taiteesta ja luovuudesta ja kaikesta muustakin. Ojanperä on down-henkilö ja tarvitsee tukea voidakseen työskennellä. Jumppaa - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Kirkkonummen työkeskuksessa on onneksi tukea saatavilla ja ohjaaja Riitta Koponen osaa myös vastata useimpiin haastattelijan kysymyksiin. Ja jos ei osaa, Ojanperän silmistä näkee, että ei mennyt oikein.

Aiheensa Ojanperä löytää usein lehtien sivuilta. Jonkin aikaa sitten Ojanperä teki paljon eläinaiheisia töitä ja nyt vuorossa ovat ihmiset – enimmäkseen naiset. Hahmot ovat kulmikkaita ja mielenkiintoisia, muistuttavat jonkin verran Etelä-Amerikan intiaanien ihmis- ja eläinfiguureja.

Kaarisilta Biennalen tarkoitus on tuoda esiin erityistaidetta. Se on jurytetty näyttely "erityistä tukea tarvitseville taiteilojoille". Muuta erityistä Ojanperän taiteessa ei sitten olekaan: taiteilijan tuen tarvetta ei voisi mitenkään päätellä pelkästään Ojanperän teosten perusteella. Samantapaista grafiikkaa löytyy monien arvostettujen gallerioiden seiniltä.

Ojanperä on aivan "tavallinen" taiteilija myös siinä suhteessa, että häntä ajaa eteenpäin taiteen tekemisen pakko – jonkinlainen luovuuden vimma, joka erottaa taiteilijat muista ihmisistä. Ainoa seikka, joka Ojanperän työskentelyssä näyttää olevan poikkeavaa, on työskentelyn intensiivisyys ja systemaattisuus. Moista itsekuria näkee vain harvoin. Ja ehkä työskentelyssä on erilaista myös se, että Ojanperä on pikkutarkan siisti: hän kokoaa jokaisen irrottamansa lastun siistiin kasaan, jonka korjaa pois työskentelyn jälkeen.

Kirkkonummen työkeskuksessa on erilaisia työpajoja, joista luovien työtoimintojen ryhmä on yksi. Työkeskuksen asiakkaat ovat työkykyisiä kehitysvammaisia ja toiminta on kuntouttavaa: mikäli asiakas kuntoutuu tarpeeksi, hänelle pyritään löytämään työpaikka muualta. Kunta työllistää useita kehitysvammaisia ja monet yksityisyrityksetkin tarjoavat heille työpaikkoja.

Esa-Pekka Ojanperä - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Esa-Pekka Ojanperä tekee luultavasti taidetta työkeskuksessa melko pysyvästi, ellei sitten päädy johonkin Kaarisillan kaltaiseen oppilaitokseen suorittamaan artesaanin tutkintoa. Työpaikan löytyminen ilman puhekykyä on haasteellista, vaikka Ojanperä varmasti kykenisi moniinkin töihin. Tosin on hieman kyseenalaista, voisiko taiteilija tehdä muuta työtä kuin taidetta, sillä kuvallinen ilmaisu on Ojanperälle selvästi hyvin tärkeää.

Kaarisilta Biennale järjestettiin vuonna 2013 ensimmäistä kertaa. Ensi vuonna järjestetään uusi kilpailu. Kaarisilta on Nastolassa sijaitseva erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taide- ja toimintakeskus, joka on toiminut jo vuodesta 1987 lähtien. Sillä on oma galleria Sanoma-talon alakerrassa Helsingissä. Ojanperän teokset ovat nähtävillä Helsingissä 23.11.2014 saakka.

Kommentit (1)Add Comment
...
Kirjoittanut franz raschbacher, 16.11.2014
hienot juttu, hieno työ, inspiroiva työtapa. kaarisillalle heti huomenna

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 14.11.2014 09:15 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0634 sekunnissa.