Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Kuvataide Kalajuttuja ja muita tarinoita

Kalajuttuja ja muita tarinoita

Sähköposti Tulosta

Kuhan näkis - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Kirkkonummelainen kalastaja, taiteilija ja tarinankertoja Pentti Aaltonen on täyttänyt Art Cafe Babylonin seinät runoillaan ja runollisilla kuvillaan. Jos näyttelyä pitäisi kuvata yhdellä sanalla, se olisi hilpeä. Mutta hilpeyden kääreeseen on kätketty teräviä ja aavistuksen häijynoloisiakin huomioita ajasta ja ihmisistä – ja merenelävistä.

Kun Pentti Aaltonen ei ole taiteilija, hän kutsuu itseään elämäntapakalastajaksi. Hän ei elä kalasta vaan kalastamisesta: kahdella veneellään Aaltonen kuljettaa halukkaita kalaretkille, tarinaretkille, linturetkille ja vaikka mille retkille asiakkaiden toiveiden mukaan. Ja kun hän ei kuljeta vieraita, hän kulkee merellä perheen tai ystävien kanssa.

Merellä on aina jotain katsottavaa. Pentti Aaltonen ei ymmärrä muuten mukavaa vaimoaan, joka lukee meriretkillä kirjoja. Aaltonen ei itse malta tuijottaa kirjaa, koska merellä tapahtuu niin paljon koko ajan. Ja jos pinnalla ei tapahdu, Aaltosen tauluista päätellen pinnan alla tapahtuu sitäkin enemmän.

Pentti Aaltonen - Porkkala - Verkkonummi.fi

Taulut ja runot ovat täynnä pieniä tarinoita, mutta kaikki ne eivät ole Aaltosen omia: mies on kiertänyt Porkkalan saaria kolmekymmentä vuotta ja kuunnellut ja kuullut. Huhujen "Merellinen Kirkkonummi" on ilmeisesti tosiaan olemassa ja se on tallentunut Aaltosen töihin. Ja työt ovat hilpeitä, koska Aaltosen mukaan ikävät ihmiset eivät merellä viihdy.

Babylonin seinillä oleva taide on kirkkonummelaista. Pentti Aaltosella on kuitenkin myös toinen meri: Kun Porkkalan vedet jäätyvät, Aaltonen muuttaa kolmeksi kuukaudeksi Thaimaahan. Hän asuu pienessä lomakylässä ja kuljettaa ihmisiä aamukalaan. Pyydetyt kalat päätyvät lomakylän keittiöön, mutta tauluihin asti ne eivät ui: Thaimaassa on helppo kirjoittaa, mutta maalaaminen onnistuu vain Suomessa.

Elämäntapakalastajan elämä kuulostaa aivan liian mukavalta. Vielä kadehdittavampaa se on, kun tietää, että oikeasti Pentti Aaltonen on ihan tavallinen Puumerkin pakoon päässyt tulosyksikön johtaja, joka karkasi katiskasta vuosituhannen vaihteessa. Vene tosin oli laiturissa odottamassa ja meren tarinoitakin kuunneltu ja vuosikymmeniä, joten muutos ei ollut kohtuuttoman suuri. Talouteen toki tuli lovi, muttei merellä hirveästi tavaraa tarvitse, kun katseltavaakin riittää ainakin yhden kaapelikanavan verran – ja kuvaruutukin on isompi.

Pentti Aaltosessa on se mukava puoli, että hän haluaa jakaa hyvää mieltään muillekin. Tauluista ja runoista tulee hyvälle tuulelle. Aaltosen mukaan maailmassa on murheita niin paljon muutenkin, ettei niitä kannata enää laittaa kankaalle. Synkät taulut saavat jäädä muiden maalattaviksi – siitäkin huolimatta, että meren muutos on viime vuosikymmeninä ollut niin surullinen.

Maalarina Pentti Aaltonen on itseoppinut ja itseopiskellut: kurssien sijaan hän on palkannut itselleen opettajia aina, kun on nähnyt tekniikoita, jotka häntä kiinnostavat. Parissa päivässä ja hyvässä seurassa ehtii oppia yllättävän paljon. Teknikoita on Babylonin näyttelyssäkin esillä useampia. Monikerroksisten akryylimaalausten lisäksi Aaltonen käyttää tauluissaan mukaan kertynyttä merellisen Kirkkonummen todistusaineistoa.

Vaikeisiin olosuhteisiin - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Maalausten lisäksi Pentti Aaltonen tekee kalapainantatöitä: Vanha japanilaisessa gyotaku-tekniikassa kala värjätään ja sen päälle laitetaan silkkipaperi, johon kalan kuva tallentuu. (Menetelmän on tarinan mukaan keksinyt japanilainen keisari, joka halusi saada todistusaineistoa kalajutuilleen.) Aaltonen on kuitenkin lisännyt japanilaiseen kalapainantamenetelmäänsä omia elementtejään, eikä Aaltosen tekniikka nykyisin luultavasti enää kelpaisi Japanin hoville, mutta kalaretkien vieraat ja muut kalojen ystävät saavat niistä paljon iloa.

Maalausten, runojen, novellien ja inspiroivien merimatkojen lisäksi Pentti Aaltonen harrastaa myös muotoilua. Hän on suunnitellut ihastuttavan lasisarjan vaikeisiin olosuhteisiin. Paksupohjaiset ja painavat ryyppylasit pysyvät pystyssä niin ulkoisessa kuin sisäisessäkin merenkäynnissä – ainakin pidempään kuin käyttäjänsä. Lasin puhaltamisen opettelusta Aaltonen sentään päätti harkinnan jälkeen luopua. Ihastuttavat lasit valmistetaan Urjalan Nuutajärvellä, Alma Jantusen pajassa.

Pentti Aaltonen on tavattavissa ja jututettavissa Art Cafe Babylonissa tiistaina 9.9. klo 18.30. Poika - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

PIENI POIKA
(Pentti Aaltonen)

- Pääseekö teille leikkimään kun meillä
ei ole kukaan kotona?

- Voi poikakulta, missä äiti ja isä on?

- Äiti on face bookissa ja isä twitterissä.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 27.08.2014 10:59 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0656 sekunnissa.