Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Kirjallisuus Mielenkiintoisia kohtaamisia kirjastossa

Mielenkiintoisia kohtaamisia kirjastossa

Sähköposti Tulosta

Kirjailijavieras - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Ennen köyhyys kosketti vain köyhiä. Ihan tavalliset, työssä käyvät keskiluokkaiset ihmiset olivat siltä turvassa. Hyvätuloisten ei tarvinnut vaivata sillä päätään lainkaan. Nyt tilanne on muuttunut, sillä kenestä vain voi tulla köyhä yhdessä yössä: Hyvin menestyvä yritys ilmoittaa yrityskaupoista tai tuotannon siirtymisestä Aasiaan, kunnat puntaroivat säästötoimia, palveluita ulkoistetaan sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Korkeinkaan koulutus ei takaa työllistymistä eivätkä edes virkamiehet voi enää nykyisin olla varmoja työpaikkansa säilymisestä. Työttömyys ja sen myötä köyhyys ovat todellisuutta monille ja mahdollinen tulevaisuus lähes kaikille.

Yksi positiivinen seuraus mahdollisen köyhyyden laajenemisella kaikkiin yhteiskuntaluokkiin on: kun köyhyys arkipäiväistyy, siitä uskalletaan myös puhua. Köyhyys ei ole enää merkki yksilön epäonnistumisesta tai huonoista elämäntavoista. Sitä ei tarvitse hävetä, sillä se(kin) mielletään nykyisin enemmän yhteiskunnan kuin yksilön ongelmaksi. Niinpä köyhyydestä voi kirjoittaa lehtiartikkeleita tai kirjoja ja sen sijaan, että kirjoittajaa katsottaisiin karsaasti, häntä pyydetään esiintymään erilaisissa tilaisuuksissa. Niin kuin esimerkiksi Kirkkonummen kirjaston Kirjanummi-viikolle.

Mathias Rosenlund kirjoitti vuonna 2013 omaelämäkerrallisen kirjan Kopparbergsvägen 20 (Vaskivuorentie 20), joka kertoo siitä, miten Rosenlundista tuli köyhä ja miten köyhyyden kanssa voi elää nyky-Suomessa.

Kirja on herättänyt paljon keskustelua köyhyydestä, syrjäytymisestä ja niiden siirtymisestä sukupolvelta toiselle. Tätä keskustelua voi siis käydä myös Kirkkonummen kirjastossa keskiviikkona 5.11. klo 18.00. Ilta on ruotsinkielinen.

Kirjanummi-tapahtuma jatkuu maanantaina 10.11.2014 vähintään yhtä mielenkiintoisella kirjailijavierailulla. Silloin runoilija Jenni Haukio saapuu puhumaan runoudesta ja ehkä vähän Turun kansainvälisistä kirjamessuistakin, joiden ohjelmapäällikkönä hän toimii.

Kolmas kirjailijavieras on vuoden johtolanka -palkittu jännityskirjailija Antti Tuomainen, jonka kirjojen käännösoikeuksia on myyty 26 maahan. Hänen seurassaan vietetään Porkkala-salissa jännittävää kirjallisuusiltaa 18.11.2014.

 

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 06.11.2014 14:47 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0634 sekunnissa.