Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Kirjallisuus Jussi Adler-Olsen – Vanki

Jussi Adler-Olsen – Vanki

Sähköposti Tulosta

Vanki - Gummerus - Verkkonummi.fi

Viikolla 12 ilmestyvä Gummeruksen rikosromaani Vanki on jälleen yksi suomalaisille uuden sarjan avausosa, tällä kertaa tanskalaiselta kirjailijalta Jussi Adler-Olsenilta, joka on toiminut lisäksi kustannustoimittajana, säveltäjänä ja kääntäjänä. Osasto Q:n erikoisista toimeksiannoista kertova sarja on aiemmin valloittanut jo useamman maan lukijat, pian näemme toimiiko varmalla kädellä kynäilty resepti myös meillä.

Murharyhmäetsivä -ja yksi Kööpenhaminan parhaista poliiseista- Carl Morck on palaamassa töihin traagisten tapahtumien jälkeen, jotka vaativat kollegan hengen ja haavoittivat toista vakavasti. Motivaationsa menettänyt vastarannankiiski on entistäkin sietämättömämpi työtoveri, joten Carl ylennetään ja siirretään uuden osaston johtoon. Osasto Q:n toimistotilat sijoitetaan syvälle kellarin uumeniin, ja sen tehtävänä on ratkaista vanhoja, tutkinnasta pois jätettyjä rikoksia. Carl saa avustajakseen omalaatuisen ja innokkaan Assadin, jonka sitkeyden häiritsemänä lopulta tarttuu pöydällään lojuvaan Merete Lynggaardin tapaukseen.

Menestyvä ja monia tahoja uhkaava oppositiopoliitikko, nuori ja kaunis Merete katosi jäljettömiin viisi vuotta aiemmin. Rönsyilevissä tutkimuksissa tapausta oli epäilty niin tahalliseksi katoamiseksi, murhaksi kuin itsemurhaksikin, mutta tutkinta oli lopulta tuloksettomana lopetettu. Carl ja Assad pureutuvat jääräpäisesti sekavaan ja mahdottomalta vaikuttavaan tapaukseen, ja alkavat lopulta löytää vihjeitä taruakin ihmeellisemmästä totuudesta kaiken takana.

Kirjan tyyli seurata tapahtumia useilla tasoilla samanaikaisesti ei ole ennennäkemätön, mutta se ei tee siitä yhtään vähemmän tehokasta. Viiden vuoden takaa avataan tapahtumaketjua kohti tulevaa, ja tulevaisuudesta kurkotetaan kaikin käytettävissä olevin keinoin kohti mennyttä. Samalla seurataan muitakin juonikuvioita ja pohjavirtauksia, joiden lukija aistii jatkuvan sarjan myöhemmissä osissa. Kirpakka yhteiskuntakritiikki ei jää huomaamatta, ja mausteena kerronnassa käytetään onneksi kelpo annoksia mustaa huumoria, joka eskapistin iloksi hieman keventää muuten niin ahdistavia tunnelmia.

Lajissaan Vanki ei ole varsinaisesti kovin poikkeuksellinen tai rajoja rikkovan erilainen, onpahan silti oivallinen sadepäivän seuralainen dekkaristille. Eikä taatusti vähiten riemastuttavan Assadin vuoksi, joka omalla sinnikkäällä, piilonerokkaalla, loputtoman ovelalla tyylillään saa vastahakoisimmankin kiven lopulta liikkumaan ja ajoittain varastaa koko shown.

Kirjaterveisin,

Tiina

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 13.03.2012 21:43 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0678 sekunnissa.