Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Kirjallisuus Rosamund Lupton: Sisar, Gummerus 2012

Rosamund Lupton: Sisar, Gummerus 2012

Sähköposti Tulosta

Sisar - Gummerus - verkkonummi.fi

Kuumeessa ollessaan ei jaksa lukea. Ei vain jaksa, edes tällainen lähes pakonomainen lukija kuin minä, sillä aivojen paikalla tuntuu olevan valkoista kohinaa ja keskittymiskyky on pienen oravan tasolla. Onneksi toipilaspäivät hiukan korvasivat kohdallani menetettyä aikaa, ja sängyn viereen nenäsumutteiden, yskänlääkkeiden ja kuumemittarin seuraksi raahaamastani kirjapinosta löytyi Rosamund Luptonin esikoiskirja Sisar. Ennakkokappaleen kannet olivat yhtä valjut kuin miksi itsenikin tunsin, joten kynnys kansien sisään kurkistamiseen oli rohkaisevan matala. Kuusi tuntia ja melkein puoli kirjaa myöhemmin havahduin siihen, että perheenjäseniä alkoi palata kotiin päivän velvollisuuksien jälkeen.

Suomessa maaliskuun vaihteessa viikolla 9 julkaistava kirja alkaa melko viattomasti ja tavanomaisesti kirjeenä Tessille, kuvankauniille, vallattomalle ja boheemille pikkusiskolle, joka on aiemmin kadonnut jäljettömiin. Kirjettä kirjoittaa isosisko Beatrice -Bee-, joka valaisee kadonneelle siskolleen tapahtumien kulkua omasta näkökulmastaan, eksyen hetkittäin muistoihinsa ja jatkaen taas kerros kerrokselta syvemmälle määrätietoisen etsintänsä löytöihin ja umpikujiin. Viranomaisetkaan eivät ole vielä päässeet Tessin jäljille, mutta Bee ei aio luovuttaa, ei silloinkaan, kun muut nostavat jo käsiään pystyyn.

Viehättävän tajunnanvirtamaisesta tyylistä huolimatta -tai ehkä juuri sen vuoksi- pikkuhiljaa selviävät uhkaavat johtolangat ja kiihtyvät tapahtumat hyytävät lukijaa niin voimakkaasti, että pää on pakko nostaa kirjasta jotta hengitys tasaantuisi.

Hienovaraisen jännityksen lisäksi tekstistä huokuu taukoamattoman voimakkaana sisarten välinen, kaikki rajat ylittävä side, joka on kuvattu niin vakuuttavasti ja tunteisiin vetoavasti, että lukija huomaa liikuttuvansa lähes kyyneliin yllättävissäkin paikoissa.

Valjujen kansien välistä löytyi trilleri ja koskettava lukuromaani, syvä ja kaiken voittava rakkaustarina, tarina itsensä ja läheistensä löytämisestä sekä kirje isosiskolta pikkusiskolle. Loistovalinta sinulle, jolla on sisko tai jolla ei ole siskoa mutta olet aina toivonut sellaista tai jolla on joskus ollut sisko tai sinulle, joka et ole koskaan siskosta haaveillutkaan, mutta pidät hyvästä kirjallisuudesta.

Vaikka Sisar onkin esikoisromaani, englantilainen Rosamund Lupton on kirjoittanut työkseen jo pitkään, ja se näkyy viimeistellyssä, kauniissa ja taitavasti rakennetussa kokonaisuudessa. Lisäksi, jos Lupton ei itse ole isosisko, pidän hänen lahjakkuuttaan ja kykyään asettua toisen pään sisälle jo hiukan pelottavana. Jos esikoinen on tätä tasoa, mitähän seuraavalta kirjalta voi odottaa?

Kirjaterveisiä sängyn pohjalta lähettää

Tiina

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 13.02.2012 14:46 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.066 sekunnissa.