Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Kirjallisuus Abarat on upea kuvien ja tekstin sommitelma

Abarat on upea kuvien ja tekstin sommitelma

Sähköposti Tulosta

Abarat - Verkkonummi.fi

Todellisuudesta voi ottaa taukoa monella tavalla, vaikkapa menemällä elokuviin tai koukuttumalla johonkin televisiosarjaan. Voi pelata jotakin, konsolilla, laudalla tai tietokoneella. Voi karata päiväksi huvipuistoon tai poimia käteesi kirjan. Esimerkiksi fantasiakirjan.

Olen toki monipuolinen lukija, mutta myönnän olevani aivan erityisen kallellani fantasiaan. Löysin sen melko myöhään, mutta kerran aivan vahingossa David Eddingsin Belgarionin taruun tartuttuani paluuta ei ollut. Genren klassikot (kuten Tolkien) ja menestystarinat (kuten Potterit) ovat tuttuja kaikille, mutta niiden lisäksi löytyy tuhansia muita, tyystin toisistaan poikkeavia kirjoja ja kirjailijoita, joista valita omansa. Kysymys on vain rohkeudesta loikata keskelle runsaudensarvea ja aloittaa jostakin.

Poimin lukemattomien luettujen joukosta malliksi yhden joukosta poikkeavan, jonka kolmas osa juuri näki päivänvalon. Kirjoittajan nimi on ehkä tuttu kauhun ystäville, Veren kirjojen ja Hellraiserin ansiosta, mutta Clive Barker on käsikirjoittajan, elokuvaohjaajan ja -tuottajan lisäksi myös kuvataiteilija ja kirjailija. Ja kun tämä omalaatuinen monilahjakkuus tarttui aiheeseen, lopputuloksena on täysiverisiä fantasiahelmiä, eskapismin multihuipentumia, jotka viettelevät sekä silmää että mielikuvitusta.

Abarat, sekä ensimmäisen osan että koko sarjan nimi, on kirjojen kansissa ambigrammi. Se on oivallinen symboli täydellisyyttä tavoittelevalle kirjailijalle, tarinan rakentamiseen kulutetuille vuosille ja rakkaudelle, jota Barker selvästi tuntee hahmojaan kohtaan. Ne ovat ensin syntyneet sadoiksi maalauksiksi, joiden pohjalta kirjat ovat myöhemmin alkaneet muodostua. Jokaisen kolmen kirjan kuvituksena on käytetty yli sataa maalausta, jotka tukevat ja täydentävät luettua maailmaa. Herkullista tekstiä ahmisi holtittomasti, elleivät kuvat pysäyttäisi. Välillä havahdut nostamaan silmiäsi tietämättä lainkaan, kuinka pitkän ajan juuri kulutit uppoutuneena värikkääseen, outoon ja kiehtovaan kuvaan vaikkapa merestä.

Alussa on Candy, nuori tyttö, joka elää tavallista ja tylsää elämää tavallisessa ja tylsässä pikkukaupungissa. Erinäisten tapahtumien jälkeen Candy löytää tien toiseen maailmaan, ja kirjaimellisesti huuhtoutuu Abaratiin... Kuulostaa ehkä tutulta, mutta fantasian peruskaavaa on alun jälkeen vatkattu, vaivattu, kohotettu ja muotoiltu niin vallattomasti ja kahleettomasti, ettei pieni ennalta-arvattavuus seassa lainkaan haittaa. Ja usein se, mitä pidät ennalta-arvattavuutena, heittääkin muutaman mutkan jälkeen sellaiset kärrynpyörät, että nöyrryt lopulta nakkaamaan odotuksesi jorpakkoon ja pitämään vain hatusta tiukemmin kiinni.

Ensimmäinen Abarat ilmestyi jo vuonna 2002, toinenkin osa, Abarat – Lumon päivät, sodan yöt 2004. Uunituoretta kolmatta Abaratia, Kaikennielevää keskiyötä saatiin siis odottaa tovi, ja kuvittelisin, ettei jatkoa ole ihan ensi vuonna vielä ilmestymässä. Kuitenkin tämä merkillinen, monilonkeroinen, ilotteleva, vinksahtanut ja karmaiseva sarja palkitsee odottajansa aina niin ruhtinaallisen ylitsepursuavasti, että lukija kuin ihmeen kaupalla pysyy onnellisena. Varsinkin, kun sarjan jo ilmestyneet osat kestävät, ja jopa vaativat useammankin lukukerran.

Kirjaterveisin,

Tiina

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 14.11.2011 10:07 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0659 sekunnissa.