Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Kirjallisuus Puliveivaamista

Puliveivaamista

Sähköposti Tulosta

Jukka Kemppinen - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Kirkkonummen kirjaston Porkkala-salissa kokoontui joukko kirjoista ja keskustelemisesta kiinnostuneita ihmisiä. Heidät houkutteli sinne Jukka Kemppinen, oikeusoppinut, toimittaja, tutkija, tuomari, radiopersoona, kirjailija, kääntäjä, professori, kulttuurihistorioitsija ja kirjakauppiaan poika. Tarkoitus on puliveivata ja olla puliveivattavana.

Kemppinen kertoo, että sana on peräisin hänen äidiltään: "Tässä hiljan kansakoulussa – vuonna 1930, äitini tähdentää, pojat puliveivasivat ympäröimällä jonkun mielenkiintoisen tytön ja pyörimällä hänen ympärillään. En mene vannomaan, etten olisi ollut itsekin puliveivaamassa alkaen syksystä 1951. Koulu oli sama, äidilläni ja minulla." Kemppisen mukaan lukija on kirjojen keskellä puliveivattavana. Kirjat taas tuntuivat olevan tilaisuuteen kokoontuneiden ihmisten keskellä puliveivattavina. Jos haluatte saada tarkempaa tietoa sanan merkityksistä, tulkaa mukaan seuraavalle "satutunnille" 21.11.

Jukka Kemppinen avasi ensimmäisen "satutunnin aikuisille ja edistyneille" siteeraamalla edesmennyttä Steve Jobsia, joka kehotti nuoria ihmisiä olemaan elämättä jonkun toisen elämää. Kemppinen on täysin eri linjoilla, kuin amerikkalainen tietokonenero. Hänen mukaansa ihmisen kannattaa nimen omaan elää toisten elämää, oppiakseen ja kasvaakseen ihmisenä. Hyvä keino tähän on kirjallisuuden lukeminen: ne vievät meidät pois "tosiaikaisuudesta" ja laajentavat perspektiiviämme.

Jokainen romaani on aikakone, joka yhdistää vähintään kolme aikatasoa: nykyhetken, kirjoitushetken ja romaanin tapahtumien hetken. Lisäksi peilaamme lukemaamme sen kautta, millainen käsitys meillä on tulevaisuudesta. Lukeva ihminen on jatkuvasti liikkeessä olevassa ajan polttopisteessä.

Jukka Kemppisen mukaan kaunokirjallisuus ja runot ovat ihmisyyden oppitunteja. Lukijan tunteiden aktivointi on tärkeää, sillä viestinnän ehdottomasti tärkein muoto on tunteiden välittäminen toiselle ihmiselle. Vain tunteva ihminen kykenee luomaan kontaktin toiseen ihmiseen. Kontaktit puolestaan ovat välttämättömiä, jotta ihminen säilyisi järjissään.

Kirjastot, samoin kuin julkaisutoiminta, ovat kuitenkin usein uhattuina, kun rahojen jakamisesta päätetään. Kirjojen ainakin väitetään olevan uhattuna myös tietotekniikan taholta - joskin Kemppinen on vakuuttunut sitä, että fiktiivistä kirjallisuutta ei voi syrjäyttää. Kemppinen tahtoo kirjallisilla keskusteluilloillaan nostaa esiin kirjoja, kirjallisuutta ja niiden syvempää merkitystä, synnyttää puhetta ja ajatuksia ja koota yhteen ihmisiä, jotka ovat aiheesta kiinnostuneita. Kemppinen haluaa luoda kirjojen ystävien verkoston, ehkä suojellakseen kirjoja ja kirjastoja vääriltä päätöksiltä.

Illan keskustelu kuitenkin rönsyili hilpeästi yli kirjallisuuden rajojen: Porkkala-salissa puhuttiin musiikista, sodasta, nuorisoseurojen kulttuuritoiminnasta ja monesta muusta aiheesta - prinsessa Ruususta unohtamatta. Seuraavalla kerralla keskustelu sujuu jo varmasti vilkkaammin, kun hitaasti syttyvätkin ymmärtävät, että suun avaaminen on sallittua.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 31.10.2011 20:41 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0645 sekunnissa.